19 tips tegen slapeloosheid | Hoe je voor eens en altijd afrekent met slecht slapen!
12 juni 2022 
10 min. leestijd

19 tips tegen slapeloosheid | Hoe je voor eens en altijd afrekent met slecht slapen!

19 tips tegen slapeloosheid | Iedereen herkent het vast wel, je woelt en draait en je kunt de slaap niet vatten. Na uren naar het plafond te hebben gestaard is de nacht alweer bijna voorbij.

Wanneer je last hebt van slapeloosheid kan je dat flink opbreken. Je wilt zo graag slapen maar het lukt niet. De kans dat je daardoor in een vicieuze cirkel komt is groot. Het is belangrijk om die cirkel te doorbreken en erachter te komen wat de oorzaak is van jouw slapeloosheid.

Als je echt de slapeloosheid wilt aanpakken dan zal je eerst terug moeten gaan naar de basis. Er wordt zoveel aangeboden op het internet van diverse middeltjes tot drankjes die jouw zouden kunnen helpen om direct van de slapeloosheid af te komen. Het probleem van al die middeltjes is dat het vaak van korte duur is. Je valt daarna weer snel terug in een patroon van slecht slapen. Om echt van de slapeloosheid af te komen is het van belang dat je de oorzaak grondig gaat aanpakken.

Een nacht slecht slapen is vervelend, maar je lichaam kan dit weer snel herstellen. Je slaapt immers allemaal weleens niet goed. Helaas zijn er heel veel mensen die erg vaak van deze nachten doormaken. Op korte termijn heeft dat al een nadelig effect op het dagelijks functioneren. Op de lange termijn is het een stuk ingrijpender en kan het je enorm veel stress opleveren. 

Benieuwd hoe je slapeloosheid kan aanpakken? Je leest het verderop in dit artikel!

Kijk hier de video van deze blog!


Dit artikel bevat affiliate links.

Als je iets koopt via een van deze links betaal je niet meer, maar krijgen wij wel een kleine commissie

Wat is slapeloosheid?

Slapeloosheid wordt ook wel insomnie of insomnia genoemd en is een slaapstoornis. Bij chronische slapeloosheid belemmert het je functioneren in het dagelijks leven.

Je spreekt van insomnie als je meer dan 3 keer per week en langer dan 3 maanden slecht slaapt. We hebben het dan over chronische slapeloosheid.

Er zijn meerderde vormen van slapeloosheid namelijk:

  • je kan moeilijk in slaap vallen;
  • tussendoor wordt je meerdere keren per nacht wakker en je hebt dan moeite om weer in slaap te komen;
  • je wordt veel te vroeg wakker.
Slapeloosheid is een veel voorkomende slaapstoornis. Je kunt slapeloosheid onderverdelen in acute slapeloosheid en chronische slapeloosheid.
  • Bij acute slapeloosheid slaap je een paar nachten slechter door een periode waarin je veel stress ervaart door bijvoorbeeld een verhuizing, examen of een ingrijpende emotionele gebeurtenis zoals het overlijden van een dierbare of door ziekte.
  • Bij chronische slapeloosheid blijven de symptomen veel langer aanwezig en is er vaak niet een duidelijke oorzaak. Ook als de problemen zijn opgelost kan de slapeloosheid blijven bestaan. Het kan zijn dat insomnie is aangeleerd terwijl de oorzaak al is verdwenen. Hierdoor wordt je erg beperkt in je lichamelijk en geestelijk functioneren.

Een psycholoog kan ook helpen om met je in gesprek te gaan waarom je slecht slaapt. Vaak is angst voor het slapen zo groot geworden dat je in een vicieuze cirkel bent beland. Die vicieuze cirkel moet dan worden doorbroken.

Cognitieve gedragstherapie kan daar goed bij helpen. Deze therapievorm wordt met veel succes toegepast in het behandelen van slapeloosheid.

Wanneer je baat hebt bij een kortdurend slaapmiddel kan je denken aan Temazepam, Zolpidem en Zopiclon. Deze medicijnen helpen om in slaap te vallen. Bij langdurende slaapmiddelen moet je denken aan Diazepam, Lorazepam en Oxazepam. Deze medicijnen helpen om door te slapen. Het nadeel van het gebruiken van slaapmiddelen is dat ze vaak verslavend werken en veel bijwerkingen hebben. Slaapmiddelen gebruik je enkel in overleg met de huisarts!

Er is niet één beste middel tegen slapeloosheid. Iedere situatie is weer uniek en heeft ook een andere behandeling nodig. Het is belangrijk om echt de oorzaak van het slecht slapen te achterhalen en daar mee aan de slag te gaan.

Ben je benieuwd naar slaapstoornissen en hun symptomen? Check dan onderstaand artikel: Slaapstoornissen welke symptomen horen daarbij?


Wat zijn de oorzaken van slapeloosheid

Slapeloosheid kan komen door verschillende oorzaken zoals:

  • stress of een traumatische gebeurtenis kan een grote rol spelen in het ontstaan van slapeloosheid;
  • externe factoren zoals: omgevingsgeluid of teveel licht in de slaapkamer;
  • slechte slaaphygiëne kan leiden tot slapeloosheid. Door bepaalde gewoontes te hebben ontwikkeld zoals: een paar glazen wijn drinken voordat je naar bed gaat, wat ervoor zorgt dat je daardoor de slapeloosheid in stand houd. Alcohol lijkt een heel goed slaapmutsje, maar uiteindelijk wordt je eerder wakker en kom je niet goed in de diepe slaap terecht. De kwaliteit van de slaap gaat dan achteruit;
  • het werken in ploegendiensten of een jetlag hebben grote invloed op het slaappatroon. Ze verstoren namelijk de biologische klok, hierdoor wordt je slaap- en waak ritme omgedraaid en ga je slechter slapen wat kan resulteren in slapeloosheid;
  • ook kunnen neurologische aandoeningen zoals: Parkinson, Alzheimer, hersenletsel of epilepsie slapeloosheid veroorzaken;
  • als je last hebt van jeuk of ( chronische) pijn zoals: reuma heeft dat grote invloed op de slaap;
  • de menopauze is een grote stoorzender in het slaappatroon. Tijdens de verschillende fasen van de overgang gebeurt er veel in het vrouwelijk lichaam. Zo zal het melatonine niveau dalen. En een vermindering van je slaaphormoon zal tot gevolg hebben dat het lastiger wordt om in slaap te vallen. Daarbij kan je last krijgen van vervelende kwalen zoals: nachtzweten en opvliegers;
  • het restless leg syndroom wordt ook wel rusteloze benen genoemd. Dit is een erg vervelende kwaal waarbij het onmogelijk is om je benen stil te houden. Je hebt dan een onweerstaanbare drang om je benen te bewegen;
  • psychische aandoeningen zoals: depressie, bipolaire stoornis, post traumatische stoornis (PTSS) of schizofrenie kunnen allemaal slecht slapen tot gevolg hebben;
  • slaapapneu leidt vaak tot slapeloosheid. Bij slaapapneu stopt je ademhaling voor ongeveer 10 seconden. Je wordt hierdoor onbewust even wakker waardoor je steeds uit je slaap wordt gehaald. Hierdoor heb je een verminderde kwaliteit van de slaap en wordt je niet uitgerust wakker;
  • bepaalde slaapstoornissen zoals: narcolepsie, slaapwandelen of nacht angst aanvallen leiden vaak tot slapeloosheid;
  • slapeloosheid kan ontstaan door het gebruik van bepaalde medicijnen zoals slaap en kalmeringsmiddelen;
  • als je vaak in de nacht naar de wc moet door bijvoorbeeld: een prostaatprobleem of het gebruik van plaspillen verstoort dat je nachtrust;
  • angst om niet te kunnen slapen zal alleen maar voor meer angst gaan zorgen. Hierdoor is de kans groot dat je in een vicieuze cirkel terecht komt;
  • hormonale aandoeningen zoals: een traag werkende schildklier kunnen ook een rol spelen in slapeloosheid.


De gevolgen van slapeloosheid (insomnie)

De gevolgen van slapeloosheid zijn zowel zichtbaar op de korte als de lange termijn. Slapeloosheid heeft veel invloed op het dagelijks functioneren. Zodra je wakker wordt voel je al dat je niet uitgerust bent. Het gebrek aan slaap kan een ware uitputtingsslag worden en dat is merkbaar in je dagelijkse leven. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor diegene die dicht om je heen staan. Een slaaptekort heeft negatieve gevolgen voor de hersenen en je lichaam.

Ook je afweersysteem wordt een stuk slechter waardoor je weer meer kans hebt op infecties.

Op de korte termijn uit dat zich in moeheid, minder concentratievermogen, korter lontje en een verminderde coördinatie.

Op de lange termijn zal een ernstig slaaptekort ook kunnen leiden tot een verhoogde kans op hart en vaat ziekten, diabetes type 2, depressie en obesitas. Je kan last krijgen van stemmingswisselingen, minder alert en waakzaam zijn, geheugen verlies, verminderde creativiteit, wazig zien, spierzwakte en een toename van je stressniveau.

Wanneer je last hebt van stress zal het cortisol niveau stijgen. Wanneer je stress ervaart komt er onder andere cortisol (stresshormoon) vrij. Als je in de avond slaperig wordt dan komt dat door het slaaphormoon melatonine. Maar bij een verhoogd cortisol niveau zal het hormoon melatonine niet goed worden aangemaakt waardoor je slecht in slaap komt.

Als je last hebt van langdurig stress zal je minder goed gaan slapen en wanneer je minder goed slaapt zal je daarvan weer meer stress ervaren. Stress en slecht slapen houden elkaar dan in stand.

Wil je nu ook beter gaan slapen? Download het GRATIS e-book!

beter-slapen-door-deze-3-eenvoudige-stappen-ebook


Gratis Download



Wil jij meer weten over de oorzaken en gevolgen van slecht slapen? Check dan onze blog: Slecht slapen oorzaken en gevolgen!

19 tips tegen slapeloosheid

Vaak kan je de problemen van slapeloosheid al goed aanpakken door een verandering in leefstijl en routine. Als je oude gewoontes en negatieve gedachten omzet zal dat alleen al positieve invloed hebben op het slapen. Deze 19 tips kunnen je op weg helpen om slapeloosheid aan te pakken. Natuurlijk hoef je niet alle 19 tips gelijk toe te passen. Kijk of er een aantal tips op dit moment haalbaar zijn om te verwerken in je dagelijkse routine.

  1. zorg dat je overdag voldoende daglicht krijgt. Daglicht zorgt voor melatonine aanmaak en melatonine is het slaaphormoon wat je in de avond slaperig maakt;
  2. voldoende beweging overdag zorgt voor een betere nachtrust. Kijk alleen uit met intensief sporten vlak voor het slapen gaan, omdat je dan adrenaline aanmaakt wat ervoor zorgt dat je lichaam actief is en niet ontspannen;
  3. een vast bedtijd ritueel en routine gaan je helpen om structuur in je leven aan te brengen en zo slapeloosheid te voorkomen. Elke dag op hetzelfde tijdstip opstaan en naar bed gaan zorgt voor het gelijk zetten van de biologische klok. Dit kan in het begin een flinke uitdaging zijn maar zal worden beloont met een mooi slaappatroon;
  4. zorg voor een fijne slaapomgeving. Een koele en donkere kamer is een must. Als je de kamer niet kunt verduisteren met een rolgordijn dan is het Manta Sleep Mask een heel fijn masker wat 100% verduisterd en verstelbaar is;
  5. probeer geen dutjes te doen overdag. Dit zal er toe leiden dat je in de nacht te vaak wakker wordt. Als je al een goed slaappatroon hebt kan het nemen van een powernap geen kwaad. Dan heeft het doen van een dutje vele voordelen. Maar bij slapeloosheid zullen korte dutjes averechts gaan werken;
  6. vermijd alcohol voor het slapen gaan. Dit zal je waarschijnlijk wel sneller doen inslapen, maar je wordt eerder wakker in de nacht waardoor je niet meer goed in de diepe slaap komt;
  7. eet niet teveel of te weinig voor het slapen gaan. Met een te volle of lege maag gaan slapen is niet bevorderlijk. Het nemen van een snack met tryptofaan erin zal helpen zoals: een handje noten, bakje yoghurt of een banaan;
  8. zorg dat je geen dranken meer neemt met cafeïne erin. Cafeïne doet er zo'n 6 uur over om opgenomen te worden in het lichaam. Tevens zorgt cafeïne voor een vermindering van de slaapdruk;
  9. het nemen van een warme douche of bad in het begin van de avond of ongeveer een uur voordat je naar bed gaat met eventueel wat lavendelolie erin zorgt ervoor dat je met een ontspannen lichaam gaat slapen. En bij het instappen van je koude bed zal de overgang je helpen om slaperiger te worden;
  10. vermijd alle beeldschermen met blauw licht zoals je smartphone, computer of tablet. Door het blauwe licht wordt je melatonine aanmaak vermindert en dat zorgt er juist voor dat je slaperig wordt in de avond. Het blauwe licht zorgt ook voor een verminderde REM- slaap;.
  11. zorg voor een optimale slaapomgeving. Gebruik je slaapkamer voor slapen en seks. En niet om te voor werken of te sporten;
  12. goede ventilatie van de slaapkamer is een must. Doe geen verwarming aan en zet je raam op een klein kiertje. Zo komt er voldoende zuurstof binnen;
  13. verstop de wekker. Niets is vervelender dan op de klok te kijken hoe lang je al wakker ligt of over hoeveel uur je al op moet;
  14. druk niet die snooze knop in maar ga gelijk uit bed. Dit kan een zware opgave zijn, maar snoozen doet echt niets voor de slaap. Het werkt juist verwarrend doordat je weer omdraait en je hersenen een signaal geeft dat er een nieuwe slaapcyclus aankomt. Je wordt dan weer uit de slaap gehaald door het alarm van de sluimer functie. Hierdoor ontwaak je in de verkeerde slaapfase wat ervoor zorgt dat je juist vermoeider en gebroken opstaat;
  15. als het echt niet lukt om te slapen ga dan uit bed en ga wat anders doen totdat je weer slaperig wordt. Doe bij voorkeur een rustige activiteit bij zacht en gedimd licht en kruip dan weer in bed;
  16. stress is een grote oorzaak voor slecht slapen. Wanneer je teveel stress ervaart krijg je een verhoogd cortisol niveau. Cortisol is het stresshormoon. Wanneer je teveel stresshormoon produceert zal de aanmaak van melatonine hierdoor niet goed op gang komen en zal je niet goed in slaap kunnen vallen;
  17. negatieve gedachten over slapen houden je in de greep. Hierdoor kom je in een vicieuze cirkel terecht. Als je veel piekert en je hebt zorgen schrijf deze dan op voordat je naar bed gaat. Zo creëer je een lege geest en gaat slapen ook beter;
  18. het doen van ontspanningsoefeningen zoals yoga en geleide meditatie voor het slapen gaan kunnen een mooi onderdeel worden van je vaste bedtijdritueel. Hierdoor creëer je een ontspannen gevoel;
  19. ademhalingsoefeningen kunnen je goed helpen om rustig in slaap te vallen. Een mooie oefening is de 4-7-8 methode. Hierbij adem je 4 tellen rustig in via de neus. Houd je adem 7 tellen vast en adem in 8 tellen langzaam uit via de mond. Herhaal deze oefening totdat je in slaap valt.

Natuurlijk Supplement

Om je nachtrust op een extra manier te ondersteunen kan je ook een natuurlijk supplement gebruiken. Wij raden het natuurlijke slaapsupplement Nachtrust & Stemming aan van Natuurlijk Presteren. Dit natuurlijke slaapmiddel bevat alleen slaapstoffen die je al van nature aanmaakt. Zoals: 5-HTP, magnesium, L-theanine, melatonine en vitamine B1, B3, B6 en B12.  Op deze manier ondersteun je de natuurlijke processen die betrokken zijn bij jouw nachtrust. Alle supplementen van Natuurlijk Presteren worden ontwikkeld door een biobased chemicus. Zo ben je altijd verzekerd van de beste ingrediënten en een juiste en veilige dosering.

Vanuit SlaapBalans mogen we een EXCLUSIEVE KORTINGSCODE geven! Met deze kortingscode ontvang je wel 15% korting op je aankoop. De code is slaapbalans15

Wil jij met beide handen je slapeloosheid aanpakken?

In dit artikel hebben we je alle ins en outs gegeven over slapeloosheid en hebben we 19 tips gegeven om slapeloosheid aan te pakken.

Als je jezelf hierin herkent en je wilt meer tips en handvatten om weer fijn in slaap te komen met een goede nachtrust tot gevolg. En wil je hiermee direct aan de slag?

Dan is het SlaapBalans Traject dé oplossing voor jou. Met onze methode gaan we stap-voor-stap, in jouw eigen vertrouwde omgeving en in 7 online sessies van jou weer een goede slaper maken!

Wacht dus niet langer en klik op de knop hieronder om naar het SlaapBalans Traject te gaan!

slaapbalans-traject-cover

Ga DIRECT naar de GEHEIME KORTINGSPAGINA


FAQ list | 20 tips tegen slapeloosheid | Hoe je voor eens en altijd afrekent met slecht slapen!

Wat is het beste middel tegen slapeloosheid?

Er bestaat niet één beste middel tegen slapeloosheid. Iedereen is uniek en daarom heeft iedereen weer een ander plan van aanpak nodig. Slaap is het eerste dat ontregelt en het laatste dat zich laat regelen.

Kun je genezen van slapeloosheid?

Ja, het is zeker mogelijk om weer goed te slapen en af te komen van slapeloosheid. Slapeloosheid is vaak een weerspiegeling van wat je overdag doet. Met de juiste begeleiding van bijvoorbeeld een slaapcoach en het opvolgen van een goede slaaphygiëne kan je voor altijd afrekenen met slapeloosheid.


Vond je dit artikel waardevol en heb je na het lezen van dit artikel nog vragen, tips of aanvullingen? Wees dan vrij om een reactie achter te laten. Dit word gewaardeerd. 

 arrow-down

Over de schrijver
Als slaapdeskundigen en slaapcoaches hebben wij ons de afgelopen jaren verdiept in wat er zoal nodig is om een goede slaper te worden, met als resultaat een betrouwbaar en persoonlijk slaaptraject.Wij vinden dat slecht slapen geen onderdeel van jouw identiteit zou moeten zijn en dat niemand zich zou moeten neerleggen bij een slecht slaappatroon.Blijf niet rondlopen met het gevoel dat goed slapen niet voor jou is weggelegd. We geloven dat er voor iedereen een passende oplossing is. Wij staan klaar voor jou, je bent niet alleen en we helpen je graag om een goede slaper te worden en (weer) te genieten van slapen.
Reactie plaatsen