Moeite met in slaap vallen? Dit is waarom!
16 juni 2021 
14 min. leestijd

Moeite met in slaap vallen? Dit is waarom!

Heb jij moeite met in slaap vallen? Ongemerkt hebben veel mensen hier last van. Het kan namelijk lang duren voordat je in slaapt valt, je ligt maar te woelen, te draaien en je staart al een hele tijd naar het plafond. Dit is erg vervelend en kan veel frustratie geven, zeker als dit meerdere keren per week voor komt.

Je kunt het jezelf ook nog extra lastig maken als je van je zelf wel moet slapen terwijl dat op dat moment juist niet lukt. Dit gaat dan alleen maar meer stress geven, waardoor je uiteindelijk in een vicieuze cirkel beland. De vraag is dan, hoe kom je daar uit zodat ook jij weer zonder moeite in slaap kunt vallen?

In dit artikel geven we je informatie over wat slapeloosheid betekend, waarom je moeite hebt met in slaap vallen en wat je eraan kunt doen aan de hand van 10 toepasbare tips!

Wil je meer weten? Lees dan snel verder!

Kijk hier de video van deze blog!

Dit artikel bevat affiliate links.

Als je iets koopt via een van deze links betaal je niet meer, maar krijgen wij wel een kleine commissie

Als eerste is het handig om te weten wat er wordt bedoeld met slapeloosheid. Je spreekt namelijk over slapeloosheid als je langer dan 3 maanden en meerdere keren per week moeilijk in slaap valt, in de nacht vaak wakker wordt en niet meer in slaap kunt komen, of dat je te vroeg en niet uitgerust wakker wordt.

Slapeloosheid ook wel insomnia of insomnie komt voor bij een kwart van de Nederlandse bevolking

Je kunt tijdelijk last hebben van slapeloosheid door bijvoorbeeld: stress of wanneer je in ene moeilijke periode zit. Daarnaast heeft een gedeelte van de mensen, chronisch moeite met in slaap vallen.

Waarom hebben we dan zo'n moeite om in slaap te vallen? Er kunnen vele factoren zijn die ons kunnen belemmeren om goed in slaap te vallen. Maar er is hier helaas niet altijd een duidelijke oorzaak voor te vinden. Soms is het een combinatie van verschillende factoren.

 • Als je last hebt van stress en spanning, dan neem je dat ook mee naar bed. Hierdoor blijf je aan staan waardoor je de slaap niet kunt vatten. Zodra het donker is, wordt het slaaphormoon melatonine aangemaakt. Dit hormoon zorgt ervoor dat je slaperig wordt. Als je veel stress ervaart dan maakt je lichaam teveel cortisol aan ook wel het stresshormoon genoemd. Bij het naar bed gaan is je cortisol niveau nog te hoog waardoor het veel langer duurt voordat je in slaap valt.
 • Een gebeurtenis die veel emotie met zich meebrengt zoals het overlijden van een dierbare of een ziekte kan grote impact hebben op je slapen. Doordat je veel verdriet of angst ervaart weerhoud dat jouw ervan om goed in te slapen.
 • Je kunt last hebben van lichamelijke aandoeningen die slapeloosheid veroorzaken zoals: jeuk, pijn, restless leg syndroom, een schildklier die te snel werkt of een verstoorde biologische klok.
 • Hormonale aandoeningen.
 • Ook psychische problemen kunnen jouw ervan weerhouden om in slaap te vallen. Denk aan (postnatale)depressie, chronisch vermoeidheidssyndroom, angststoornis, dementie, PTSS, psychoses, burn-out, bipolaire stoornis of een fobie.
 • Het kan ook zijn dat je verkeerde slaapgewoontes hebt aangeleerd. Door te lang in bed te blijven liggen, veel overdag te slapen, gebruik van slaappillen of veel cafeïne nemen vlak voor het slapen gaan.
 • Door het gebruik van alcohol. Het lijkt een goed idee om alcohol te drinken voordat je naar bed gaat. Het zorgt voor een loom gevoel zodat je snel in slaap valt. Meestal lukt dat ook wel maar je wordt ook weer snel wakker en dan heb je vaak weer een probleem om in te slapen.
 • De aandoening slaapapneu, als je lijdt aan slaapapneu dan stopt je ademhaling een aantal keer voor ongeveer 10 seconden. Zelf merk je dit vaak niet op maar je staat wel altijd ontzettend moe op.
 • De overgang kan ook slapeloosheid veroorzaken. Als je in de overgang zit dan gaat je lichaam steeds minder melatonine aanmaken. En melatonine is het slaaphormoon wat ervoor zorgt dat je slaperig wordt in de avond. Ook kan de overgang een vervelende periode zijn doordat je klachten ervaart zoals nachtzweten en opvliegers. Dat geeft ook weer stress waardoor je moeite hebt om in slaap te vallen.
 • En omgevingsgeluiden kunnen ook invloed hebben op je slaap.
 • Een slechte slaapomgeving kan ook een oorzaak zijn waarom in slaap vallen moeilijk gaat. Je kunt dan denken aan een te warme kamer, niet goed geventileerde kamer, teveel licht of een slecht matras/kussen.

Je stress niveau verlagen om beter te kunnen slapen?

Check ons gratis e-book: Stress de voornaamste reden van slapeloosheid

!

stress-de-voornaamste-oorzaak-van-slapeloosheid!


Gevolgen van slapeloosheid

Als je een nachtje slecht slaapt merkje dat vaak overdag al met je functioneren. Je bent moe en je kunt je hierdoor minder goed concentreren. Ook kan je de hele dag een lamlendig gevoel ervaren en een korter lontje hebben. Goed en voldoende slapen is erg belangrijk om goed te kunnen functioneren. Al wordt het belang van slapen vaak onderschat en dat is zonde.

Als je goed voor jezelf wilt zorgen met de juiste voeding, beweging en ontspanning dan hoort daar ook een goed slaappatroon bij.

De gevolgen van slapeloosheid op lange termijn zijn een stuk ingrijpender. Niet alleen kan je veel emotioneler reageren, je kunt ook lichamelijke klachten ontwikkelen zoals obesitas, verhoogde kans op hart en vaatziekten en diabetes type 2. Daarnaast is uit onderzoek naar voren gekomen dat er ook een verhoogde kans op depressie is. Slecht slapen kan dan tot gevolg hebben dat je je eenzamer en ongelukkiger gaat voelen. Je voelt je angstig waardoor je terug trekt uit het sociale leven.

Welke behandelingen bestaan er voor slapeloosheid?

Wanneer je denkt last te hebben van slapeloosheid kan je hier gelukkig van alles aan doen. Je kan bijvoorbeeld: een boek hierover lezen of een e-learning volgen en dit in de praktijk toepassen. Ook kan je een slaapcoach inschakelen of naar je huisarts gaan. De slaapcoach of huisarts zal vast stellen in wat voor mate je lijdt aan slapeloosheid en door uitgebreide vragen te stellen kunnen zij erachter komen of slapeloosheid eventueel een lichamelijk of psychisch probleem is.

Zie ook onderstaande punten, welke besproken kunnen worden met de huisarst.

 1. je kunt een slaapdagboek bijhouden. Daar schrijf je alle informatie in over jouw slaap. Hoe lang het duurt voordat je in slaap valt, of je (vaak) wakker wordt in de nacht, lukt het je dan om weer in slaap te komen en of je uitgerust op staat;
 2. door te werken aan een goede slaap hygiëne;
 3. bij langdurige slapeloosheid zal er cognitieve gedragstherapie worden voorgesteld. Deze therapie wordt gegeven door een psycholoog of slaaptherapeut;
 4. slaapoefentherapie kan ook goed helpen bij het aanpakken van slapeloosheid;
 5. medicatie kan in een enkel geval worden gegeven maar het vervelende is van slaapmedicatie dat je daar snel afhankelijk van wordt en er vervelende bijwerkingen op kunnen treden. Het haalt ook niet de oorzaak van de slapeloosheid weg;
 6. mocht je veel hebben geprobeerd dan kan een verwijzing naar een slaapcentrum helpen om beter in kaart te brengen wat de rede is van jouw slapeloosheid.


vrouw-kan-niet-slapen


Ben jij weer toe aan een goede nachtrust? Klik dan op de knop hieronder om naar het boek PERFECT SLAPEN IN 7 STAPPEN te gaan!

Ga DIRECT naar de GEHEIME KORTINGSPAGINA

Onderstaande tips kunnen jou helpen om sneller in slaap te vallen. Deze tips zijn direct toepasbaar in je dagelijks leven.

 • ✅ vermijd het blauwe licht van je schermen zoals je telefoon en tablet. Blauw licht zorgt ervoor dat je melatonine aanmaak vermindert. Je hebt het slaaphormoon melatonine nodig om slaperig te worden in de avond. En door het blauwe licht denkt je brein dat het overdag is;
 • ✅ vermijd cafeïne houdende drankjes zoals koffie en cola. Ook in chocola zit cafeïne. Dit zorgt ervoor dat je actiever en energieker wordt en dat heb je juist niet nodig om goed in slaap te kunnen vallen;
 • ✅probeer niet teveel dutjes te doen overdag en zeker niet aan het eind van de middag. De kans dat je dan moeite krijgt om in slaap te vallen is erg groot;
 • ✅ zorg voor meer beweging overdag door te gaan wandelen of te sporten. Probeer intensief te sporten niet vlak voor het naar bed gaan te doen. Je bent dan te actief en je wilt ontspannen zijn voordat je je bed inkruipt;
 • ✅ het nemen van een warm bad of douche in het begin van de avond, zorgt ervoor dat je ontspannen naar bed gaat. Tevens zorgt een warm bad of douche ervoor dat je lichaamstemperatuur langzaam zakt als je in je koude bed stapt;
 • ✅ zorg voor een vast slaapritueel. Door de dingen op dezelfde manier te doen zal je brein een seintje krijgen dat het tijd is om te gaan slapen.
 • ✅ een vast slaapritme zorgt voor structuur en zal je slaappatroon verbeteren. Probeer op dezelfde tijden naar bed te gaan en ook weer op te staan. Dit zal enige tijd vergen maar daar heb je uiteindelijk ontzettend veel aan;
 • ✅ zorg voor een fijne slaapomgeving. Een koele en donkere kamer met een kamertemperatuur tussen de 16 en 18 graden is het meest ideaal. Als je de slaapkamer niet goed kunt verduisteren dan is het Manta Sleep Mask heel erg fijn om te gebruiken. In tegenstelling tot andere slaapmaskers garandeert dit masker 100% duisternis. En dit masker kun je verstellen en geeft geen druk op je ogen;
 • ✅ yoga en meditatie oefeningen voor het slapen gaan kunnen helpen om je geest en lichaam te laten ontspannen;
 • ✅ ook ademhalingsoefeningen kunnen je helpen. Deze zorgen ervoor dat je de focus op je ademhaling legt waardoor je sneller in slaap valt. De 4-7-8 methode is een mooie oefening om te proberen. Adem 4 seconden rustig in door je neus, houd je adem dan 7 seconden in en adem dan 8 seconden rustig uit door je mond.

Benieuwd naar nog meer tips om jouw slaapproblemen te kunnen oplossen? Check dan ons artikel: Slaapproblemen oplossen!

Wil je meer tips om beter te slapen? Check dan onze blog: 20 handige tips om  beter te slapen!

In dit artikel hebben we je informatie gegeven over wat slapeloosheid betekend, waarom je moeite hebt met in slaap vallen en wat je eraan kunt doen aan de hand van 10 toepasbare tips!

Wil je nu meer tips en handvatten om weer fijn in slaap te komen met een goede nachtrust tot gevolg. En wil je hiermee direct aan de slag?

Dan is het boek PERFECT SLAPEN IN 7 STAPPEN het ideale boek voor jou. In dit boek vertelt slaapdeskundige en auteur William van der Klaauw hoe je echt weer de regie van jouw slaapproblemen in eigen handen kunt nemen. Doormiddel van een zeer effectieve no nonsens methode die hij heeft ontwikkeld en bestaat uit 7 natuurlijke stappen.

Wacht niet langer en klik op de knop hieronder om naar het boek PERFECT SLAPEN IN 7 STAPPEN te gaan!


Ben jij weer toe aan een goede nachtrust?
Klik dan op de knop hieronder om naar het boek PERFECT SLAPEN IN 7  STAPPEN te gaan!


boek-7-stappen-perfect-slapen-cover

Ga DIRECT naar de GEHEIME KORTINGSPAGINA

Wil je nog meer informatie over het boek? Check dan onze: Review PERFECT SLAPEN IN 7 STAPPEN!

Vond je dit artikel waardevol en heb je na het lezen van dit artikel nog vragen, tips of aanvullingen? Wees dan vrij om een reactie achter te laten. Dit word gewaardeerd.

 ⬇️

Over de schrijver
Op onze website is veel informatie te vinden die gerelateerd is aan het oplossen van slaapproblemen. We geven allerlei nuttige en bruikbare tips en adviezen en hopen je met onze blogs en product reviews goed op weg te helpen naar een beter slaappatroon en een gelukkiger leven!Als trotse ouders van twee jonge kinderen weten we heel goed welke impact slaapgebrek kan hebben op jou als persoon en op jouw dagelijks functioneren. We hebben besloten om ons niet bij ons slaapgebrek neer te leggen, maar om actief op zoek te gaan naar een effectieve methode die bij onze situatie paste en die zou leiden tot een verbetering van onze nachtrust. En die methode hebben we gelukkig gevonden!Blijf niet rond lopen met het gevoel dat goed slapen niet voor jou is weggelegd. We geloven er namelijk echt in dat er voor iedereen een passende oplossing te vinden is. Veel lees plezier!
Reactie plaatsen