Wat is cognitieve gedragstherapie?

Cognitieve gedragstherapie (ook wel C.G.T.) is een vorm van psychotherapie. Bij C.G.T. wordt gedragstherapie en gesprekstherapie gecombineerd.

  • Cognitieve therapie (gesprekstherapie) is gericht op het veranderen van onbewuste gedachten die het gedrag en de emoties van een persoon kunnen beïnvloeden.
  • Gedragstherapie is gericht op het veranderen van ongewenst gedrag door middel van specifieke technieken.

Cognitieve gedragstherapie richt zich op de denkpatronen, het leert iemand om anders tegen specifieke situaties aan te kijken en er anders mee om te gaan. Het geeft inzicht in denkpatronen: doordat je op een andere manier tegen een situatie aan kan kijken, verandert het gevoel bij die situatie en uiteindelijk ook het daarop volgende gedrag.

Bij deze vorm van therapie onderzoekt de behandelaar samen met de cliënt of de wijze van denken wel overeen komt met de werkelijkheid. Wanneer er veel negatieve gedachten zijn zal gekeken worden naar een andere manier van denken die passender en positiever is.

C.G.T. kan worden gebruikt om mensen te helpen bij een breed scala aan problemen, zoals: angst, depressie, relatie problemen, eetstoornissen en slaapproblemen. De therapie kan ook worden ingezet om mensen te helpen met chronische pijn, verlies, trauma en stress.

Deze manier van therapie komt veel voor en is bewezen zeer effectief. Als je denkt dat C.G.T. de juiste behandeling voor jou is, raadpleeg dan een gekwalificeerde psychotherapeut. 

 cognitieve-gedragstherapie

Reactie plaatsen