Biologische-klok-24-uur

Wat wordt er bedoeld met biologische klok?

De biologische klok is een term die verwijst naar de interne ritmes die mensen en dieren ervaren. Deze ritmes worden door het lichaam aangestuurd en zijn bedoeld om het mogelijk te maken om zich aan te passen aan veranderende omgevingsomstandigheden. 

Ieder mens heeft een biologische klok, ook wel interne klok genoemd. De biologische klok zorgt voor een aantal processen in het lichaam, waaronder: de hormoonspiegel, de lichaamstemperatuur, het metabolisme en de slaap-waakcyclus. 

De biologische klok volgt een cyclus van 24 uur en 15 minuten, welke door daglicht en andere externe prikkels elke dag gelijk wordt gezet naar precies 24 uur. Dit omdat het circadiaans ritme wel precies 24 uur is. Onze interne klok geeft het zelf aan als je iets moet eten, zou moeten slapen of wakker dient te worden. 

De biologische klok wordt aangestuurd door de hypothalamus, welke bekend staat als het regelcentrum in de hersenen. De hypothalamus is dus een belangrijk gebied in de hersenen en controleert onder andere de lichaamstemperatuur, honger, dorst en slaap. De biologische klok wordt tevens aangestuurd door melatonine. 

Het is dus van groot belang om onze biologische klok in balans te houden, wat kan helpen bij het verminderen van stress, het verbeteren van de slaapkwaliteit en het verhogen van de productiviteit.

Reactie plaatsen