Blauwlicht-telefoon

Wat is blauw licht?

Blauw licht is een vorm van licht in het spectrum van licht dat we zien. Het is een golflengte die korter is dan andere kleuren licht. Het heeft een golflengte van 420nm tot 490nm. 

Blauw licht kan worden gegenereerd door verschillende bronnen, maar het kunstmatige blauwe licht is vele malen sterker dan natuurlijk blauw licht. Blauw licht kan worden gegenereerd uit zonlicht, led-verlichting, fluorescerende lampen en andere elektrische apparaten zoals bijvoorbeeld een laptop, telefoon, tablet en tv. 

Het is één van de meest voorkomende golflengtes in het licht dat we elke dag zien. Blauw licht heeft veel voordelen. Het kan namelijk helpen bij het verbeteren van onze stemming, energie en alertheid. Het kan ook helpen bij het verbeteren van ons slaappatroon. Van blauw licht is ook bekend dat het kan helpen bij het verminderen van specifieke oogaandoeningen, zoals maculaire degeneratie. 

Maar blauw licht kan ook schadelijk zijn als je er teveel aan wordt blootgesteld. Het kan leiden tot vermoeidheid, hoofdpijn, verminderde alertheid, concentratieproblemen, en zelfs slaapproblemen. Daarom is het belangrijk om de tijd dat je jezelf aan blauw licht blootstelt te beperken.  


Onze hersenen maken melatonine aan, een hulpstof die ervoor zorgt dat we slaperig worden en kunnen slapen. Door blootstelling aan blauw licht neemt de aanmaak van melatonine juist af. Dit is de reden dat geadviseerd wordt om de slaaphygiëne te verbeteren en voordat je ’s avonds naar bed gaat niet meer op je tablet, telefoon of naar de tv te kijken! 

Reactie plaatsen