non-rem-slaapfase-1-tm-3

Wat is Non REM-slaap?

De eerste 3 fasen van slaap worden ook wel de Non REM-slaap genoemd. Bestaande uit:

  • Fase 1: Sluimerfase oftewel de overgangsfase tussen waken en slapen. Je merkt dat je in de sluimerfase zit als je moeite moet doen om je ogen open te houden, je oogleden zwaarder worden en de hersenactiviteit langzaam afneemt. In dit stadium hebben onze hersenen een verminderd bewustzijn en neemt onze lichaamstemperatuur af.
  • Fase 2: Lichte slaapfase in deze fase begint de slaap, maar doordat je dan nog licht slaapt kan je nog wel makkelijk gewekt worden.
  • Fase 3: Diepe slaapfase in deze fase ga je echt diep slapen, dat merk je aan de zwaardere ademhaling en het dalende hartritme. Als je wakker wordt in deze fase ben je gedesoriënteerd. In deze fase is het lichaam volledig verlamd. Onze hersenactiviteit neemt nog verder af en we maken geen bewegingen. Het is aangetoond dat deze fase van Non REM-slaap helpt om het lichaam te herstellen en te ontspannen. Het belangrijkste kenmerk van Non REM-slaap is misschien wel het ontbreken van dromen. Diepe slaap zorgt voor fysiek herstel.


Fase 4 is de laatste fase, namelijk de REM-slaap (Rapid Eye Movement) en wordt ook wel de droomslaap genoemd. In deze fase verwerk je alle gebeurtenissen van de dag en het heeft een verfrissende werking op de geest.

Reactie plaatsen