rem-slaapfase-4

Wat is REM-slaap?

REMslaap, ook wel Rapid Eye Movement genoemd, is de fase van diepe slaap waarin we ook veel dromen. Deze diepe slaap zorgt voor fysiek herstel en in de droom-slaapfase verwerken we de dag, wat gezien kan worden als geestelijk herstel. 

Tijdens REM-slaap worden hersenactiviteiten verhoogd, waardoor je vanzelf meer gaat dromen. Het is ook de diepste fase van de slaapcyclus en neemt ongeveer 20-25% van de totale slaapcyclus in beslag. Deze fase van de slaap wordt vooral geassocieerd met mentale stimulatie en herinneringen, waardoor het een belangrijk onderdeel is van onze geestelijke gezondheid. REM-slaap is ook belangrijk voor cognitieve prestaties, het helpt om informatie die tijdens de dag verzameld is te verwerken en te integreren. Daarnaast helpt het bij het ontwikkelen van probleemoplossende vaardigheden en bij het verbeteren van het concentratievermogen. De REM-slaap is dus heel erg belangrijk! 

Een tekort aan REM-slaap kan leiden tot een onjuiste interpretatie van informatie, vermoeidheidsgerelateerde stemmingen, slaperigheid en problemen met het geheugen. Daarom is het van groot belang om voldoende REM-slaap te krijgen, zodat je geestelijk gezond blijft.

Functie van de REM-slaap

Tijdens de REM-slaap bewegen de ogen heel snel heen en weer terwijl ze gesloten zijn, de hersenactiviteit is zeer groot en de spieren zijn volledig ontspannen.

De duur van de REM-slaap verschilt, elke slaapcyclus varieert van 5 tot 45 minuten. Na de REM-slaap word je soms even kort wakker, terwijl je je hier meestal niet bewust van bent. Hierna begint de hele slaapcyclus weer opnieuw.

De eerste drie slaapcycli bij elkaar noemen we de kernslaap. De kernslaap neemt de eerste 4 tot 5 uur van jouw slaap in beslag.



Reactie plaatsen