Wat is Melatonine?

Melatonine is je slaaphormoon en speelt een belangrijke rol bij het slaap- en waakritme van je lichaam. Dit hormoon zorgt er onder andere voor dat je je slaperig voelt zodra het donker begint te worden. Melatonine stuurt dus je biologische klok aan.

Als het donker wordt maken je hersenen dit hormoon aan in de pijnappelklier. Je bioritme kan verstoord worden door bijvoorbeeld: het werken in ploegendiensten of een jetlag.

Daglicht remt daarentegen de vorming van melatonine af, waardoor je lichaam overdag nauwelijks melatonine aanmaakt. De aanmaak hiervan komt pas weer op gang zodra het donker begint te worden.

Melatonine komt voor in voeding en zit in onder andere noten, rijst, zwarte thee, maïs, banaan en kersen. Melatonine is ook verkrijgbaar als voedingssupplement. Het is belangrijk bij het innemen van melatonine dat je precies weet wanneer en hoeveel je neemt. Dit omdat je anders gemakkelijk kan overdoseren of dat je het neemt op een verkeerd tijdstip en zo je biologische klok in de war stuurt. Dan krijg je juist een averechts effect. Als je begint aan het innemen van melatonine dan overleg je dit altijd met je huisarts. 

Reactie plaatsen