Wat is Melatonine?

Melatonine

Melatonine is het slaaphormoon en speelt een belangrijke rol bij het slaap- en waakritme. Dit hormoon zorgt er onder andere voor dat je je slaperig gaat voelen zodra het donker begint te worden. Melatonine stuurt dus de biologische klok aan.

Als het donker wordt maken de hersenen dit hormoon aan in de pijnappelklier. Het bioritme kan verstoord worden door bijvoorbeeld het werken in ploegendiensten of een jetlag.

Daglicht remt daarentegen de vorming van melatonine af, waardoor de hersenen overdag nauwelijks melatonine aanmaken. De aanmaak hiervan komt pas weer op gang zodra het donker begint te worden.

Melatonine komt voor in voeding en zit onder andere in noten, rijst, zwarte thee, maïs, bananen en kersen. Melatonine is ook verkrijgbaar als voedingssupplement. Het is belangrijk bij het innemen van melatonine dat je precies weet wanneer en hoeveel je neemt. Dit omdat je anders gemakkelijk kan overdoseren of het kan voorkomen dat je het neemt op een verkeerd tijdstip en zo onbewust jouw biologische klok in verwarring brengt, waardoor je juist een averechts effect krijgt. Als je wilt beginnen met het innemen van melatonine moet je dit vantevoren altijd met de huisarts overleggen.

Om de nachtrust op een andere manier te ondersteunen kan je een natuurlijk supplement gebruiken, zoals Nachtrust & stemming van Natuurlijk Presteren. Dit natuurlijke slaapmiddel bevat alleen slaapstoffen die al van nature door de hersenen aangemaakt worden, zoals 5-HTP, magnesium, L-theanine, melatonine en vitamine B1, B3, B6 en B12.  Door dit hulpmiddel te gebruiken ondersteun je de natuurlijke processen die betrokken zijn bij de kwaliteit van de nachtrust.

Wil je hier meer informatie over? Check dan onze review: Natuurlijk Presteren Nachtrust & Stemming

Reactie plaatsen