benzodiazepines

Wat zijn Benzodiazepines?

Benzodiazepines

Benzodiazepines zijn psychotrope middelen, wat wil zeggen dat ze invloed hebben op het gedrag en psyche van de gebruiker. Veel slaap- en kalmeringsmiddelen behoren tot de categorie Benzodiazepines.

Benzodiazepines komen voor in verschillende soorten middelen, namelijk in de korte, middellange en lange werkende benzo's. Dit heeft te maken met de inwerktijd van deze middelen.

Deze middelen worden voorgeschreven vanwege hun kalmerende en slaapbevorderende werking. Ook staan deze middelen erom bekend dat ze angsten kunnen onderdrukken.

Doordat deze middelen de emoties afvlakken werken ze beter bij chronische angst en/of spanning, ze zijn echter minder effectief voor de behandeling van angst- en/of paniekaanvallen.

Deze middelen zijn veel veiliger dan barbituraten.

Helaas worden benzodiazepines tegenwoordig steeds vaker voorgeschreven, hierdoor neemt het aantal verslaafden met aan hun verslaving gerelateerde problemen sterk toe. Doordat gewenning na verloop van tijd optreedt is het gevaar bij deze middelen dat je er afhankelijk van kan worden. Daarom zijn slaapmiddelen niet de beste optie, maar kan je altijd beter beginnen met het achterhalen van de oorzaak van slaapproblemen.

Reactie plaatsen