5-hhtp

Wat is 5-HTP?

5-HTP

5-HTP is een natuurlijke stof die een belangrijke rol speelt bij het creëren van het lichaamseigen stofje serotonine. 5-HTP is afgeleid van de aminozuur tryptofaan en wordt geproduceerd uit de zaden van de Afrikaanse plant Griffonia Simplicifolia, beter bekend onder de toepasselijke naam: slaapmutsjeskruid. 

Je krijgt 5-HTP binnen via de voeding. De volledige wetenschappelijke naam voor de afkorting 5-HTP is 5-hydroxytryptofaan. 5-HTP is ook verkrijgbaar als voedingssupplement.  Het is een erg populair supplement dat wordt gebruikt om de stemming te verbeteren, maar ook om problemen met slaap en eetlust te verminderen. 

5-HTP wordt door het lichaam gebruikt om serotonine te maken, wat een belangrijke neurotransmitter is die betrokken is bij het reguleren van stemmingen, slaap, eetlust en pijn. Door supplementen te gebruiken om de serotonine spiegel te verhogen kan de stemming verbeteren en het kan verder helpen bij het beheren van angst, depressie, stress en andere mentale gezondheidsproblemen.

5-HTP kan ook worden ingezet om problemen met slaap te verminderen, omdat het kan helpen bij het verbeteren van de slaapcyclus. 5-HTP is de voorloper-stof van serotonine en melatonine. Het kan ook eetlust beïnvloeden in de vorm dat het de eetlust doet afnemen, waardoor het een nuttig supplement kan zijn voor mensen die willen afvallen.

Hoewel 5-HTP algemeen beschouwd wordt als veilig, is het raadzaam om eerst de (huis)arts te raadplegen voordat je het supplement gaat gebruiken. Er zijn bijwerkingen mogelijk, zoals hoofdpijn, misselijkheid en diarree. Het is ook belangrijk om te weten dat 5-HTP interacties kan hebben met bepaalde medicijnen.

In het algemeen is 5-HTP een veilig en effectief supplement dat kan helpen bij het verbeteren van de stemming, het reguleren van de hormoonhuishouding en het beheren van slaap en eetlust.

Als je 5-HTP wilt gaan gebruiken raden wij je aan om altijd de in de bijsluiter vermelde aanbevolen dosering aan te houden.

Om de nachtrust op een andere manier te ondersteunen kan je een natuurlijk supplement gebruiken, zoals Nachtrust & stemming van Natuurlijk Presteren. Dit natuurlijke slaapmiddel bevat alleen slaapstoffen die je al van nature aanmaaktZoals: 5-HTP, magnesium, L-theanine, melatonine en vitamine B1, B3, B6 en B12.  Op deze manier ondersteun je de natuurlijke processen die betrokken zijn bij een goede nachtrust.

Wil je hier meer informatie over? Check dan onze review: Natuurlijk Presteren Nachtrust & Stemming

Reactie plaatsen