Wat is insomnie?

Insomnie is de medische term voor slapeloosheid en is een slaapstoornis. Letterlijk betekent het: ”geen slaap”. Je spreekt van insomnie als je meer dan 3 per week en gedurende een periode die langer is dan 3 maanden moeite hebt met slapen. Je hebt dan problemen met in slaap vallen. Insomnie komt voor in 3 verschillende vormen, namelijk:

  • moeite met inslapen;
  • meerdere keren per nacht wakker worden en niet meer in slaap vallen;
  • te vroeg wakker worden in de ochtend.

Insomnie is een vervelend slaapprobleem waar veel mensen last van hebben. Je kan hierbij last hebben van acute slapeloosheid door een periode van bijvoorbeeld stress of chronische slapeloosheid, een variant waarbij acute slapeloosheid gedurende een langere periode aanhoudt.

Slapeloosheid heeft veel gevolgen, zowel op de korte als op de lange (re)termijn. Op korte termijn kun je last krijgen van moeheid, een verminderd concentratie vermogen en een korter lontje. Op de lange termijn zijn gevolgen vaak ingrijpender en bestaan onder andere uit: een verminderd reactievermogen, geheugenproblemen, een verhoogde kans op hart- en vaatzieken en obesitas.


Wil jij erachter komen of jij écht een slaapprobleem hebt of dat jouw slaapprobleem bij nader inzien toch wel meevalt? Doe dan de GRATIS Slaapscan!

Ga direct naar de GRATIS Slaapscan

Reactie plaatsen