Wat is een slaapstoornis?

Een slaapstoornis is een medische aandoening die voorkomt dat je rustig en gezond kunt slapen. Het is een chronische aandoening die moeilijk te genezen is, maar waarmee je wel beter kunt leren omgaan. 

Als je al een lange tijd last hebt van slaapproblemen die niet over willen gaan en het van grote invloed is op jouw dagelijks functioneren, is de kans groot dat je een slaapstoornis hebt. Je voelt je onder andere vaak ontzettend moe en futloos, hebt een verminderd concentratievermogen, een korter lontje en je bent minder alert. 

Slaapstoornissen komen vaak voor bij mensen met een stressvolle levensstijl of met een onderliggende geestelijke gezondheidsaandoening.

Je kan verschillende soorten slaapstoornissen hebben die onder te verdelen zijn in 6 categorieën, namelijk:

  • insomnie: ook wel slapeloosheid genoemd, waarbij je moeite hebt met in slaap vallen, vaak wakker wordt gedurende de nacht en in de ochtend te vroeg wakker wordt;
  • ademhalingsstoornis: zoals slaapapneu, waarbij de slaapstoornis veroorzaakt wordt door een verkeerde manier van ademhalen;
  • circadiane ritmestoornis: een slaapstoornis veroorzaakt door een verstoord dag en nachtritme;
  • hypersomnie: een slaapstoornis waarbij je veel moeite hebt om overdag wakker te blijven;
  • parasomnie: een verzamelnaam van slaapstoornissen waarbij je afwijkend gedrag vertoont tijdens de slaap, zoals tandenknarsen en slaapwandelen;
  • restless leg syndroom: ook wel rusteloze benen genoemd, een slaapstoornis waarbij je een onbedwingbare drang voelt om je benen te bewegen om zo het nare gevoel in de benen weg te krijgen. Dit gevoel komt gelijk weer terug zodra je stopt met het bewegen van de benen. 

Als je denkt dat je last hebt van een slaapstoornis, is het belangrijk om een arts te raadplegen. Deze kan je hekpen om een diagnose te stellen en een behandeling te vinden die bij je past.

Reactie plaatsen