cpap

Wat is een CPAP apparaat?

Een CPAP apparaat wordt gebruikt door mensen met slaapapneu.

CPAP staat voor de Engelse woorden "Continuous Positive Airway Pressure", wat in het Nederlands vertaald "Voortdurende Positieve Luchtweg Druk' betekent.

Dit wil zeggen dat door middel van een compressor, een luchtslang en een neusmasker voortdurend lucht in de luchtwegen geblazen wordt, wat ervoor zorgt dat het zachte weefsel en de tong de luchtwegen niet kunnen blokkeren.

De machines van tegenwoordig zijn zo slim dat ze met je mee-ademen, hierdoor is het na een periode van gewenning zeer makkelijk om in slaap te vallen bij gebruik van het apparaat. Nog belangrijker is dat het je helpt om door te slapen. Dankzij deze machine word je namelijk niet langer meer wakker door zuurstofgebrek, wat bij slaapapneu wel het geval is.

Zodra de luchtwegen geblokkeerd zijn geeft het lichaam gelukkig vanzelf een signaal aan de hersenen dat je wakker moet worden omdat iets niet in orde is. Mensen die aan slaapapneu lijden worden vele malen per nacht wakker middels een schok omdat hun luchtwegen geblokkeerd zijn en ze daardoor onvoldoende zuurstof binnen krijgen. Dankzij het CPAP apparaat kan je rustig doorslapen en krijg je een betere kwaliteit van leven terug.

Reactie plaatsen