Wat is het restless leg syndroom?

Restless Leg Syndroom (RLS) staat voor het hebben van rusteloze benen. RLS valt onder een de slaapstoornissen. Bij RLS voel je veel onrust in de benen en lukt het niet om de benen stil te houden. Je moet de benen bewegen om dat rusteloze gevoel kwijt te raken.

Het gevoel dat je hierbij in de benen ervaart zijn tintelingen, kriebel of een vervelend gevoel. Stil liggen is erg lastig, omdat je een continue drang voelt om de benen te bewegen. Dit zorgt ervoor dat je moeilijker in slaap valt en vaker wakker wordt gedurende de nacht. Een nacht goed doorslapen wordt hierdoor erg lastig.

De klachten zijn vaak op het hevigst vlak voor het naar bed gaan. Maar ook bij te lang stil zitten kan je last krijgen van rusteloze benen, bijvoorbeeld als je lang moet stil zitten in een vliegtuig.

Mensen met het Restless Leg Syndroom zijn vaak en moe en niet goed uitgerust. Het komt bij ongeveer 10 tot 15 procent van de mensen in Nederland voor en vaker bij vrouwen dan bij mannen. Je kan de symptomen bestrijden, maar voor de aandoening zelf is helaas nog geen oplossing beschikbaar. Als je last hebt van rusteloze benen komt het vaak steeds weer terug. Door een verandering in levensstijl kunnen de klachten wel afnemen. Als de klachten echt ernstig zijn is het raadzaam om de huisarts in te schakelen, die je kan doorsturen naar een neuroloog voor verder onderzoek.

Reactie plaatsen