5 Redenen om NIET met slaappillen te beginnen!
23 juni 2022 
4 min. leestijd

5 Redenen om NIET met slaappillen te beginnen!

5 Redenen om NIET met slaappillen te beginnen! | Slaappillen kunnen erg verleidelijk klinken, zeker als je voor je gevoel alles al hebt geprobeerd en niets blijkt voor jou te werken. 

Maar lees eerst deze 5 redenen om er niet aan te beginnen zonder een uitgedacht plan.

Je valt misschien sneller in slaap dankzij een slaapmiddel, maar helaas zijn er ook heel veel nadelen aan verbonden. Het is beter om de oorzaak van je slaapprobleem te achterhalen en aan te pakken.

Benieuwd naar de 5 redenen om niet met slaappillen te beginnen? Lees dan snel verder!

1.      Ze zijn verslavend

Slaappillen kunnen op de korte termijn werken, maar hebben als groot nadeel dat ze vervelende bijwerkingen hebben en je snel afhankelijk wordt, het werkt dus verslavend

De meeste mensen denken dat ze niet verslaafd zullen raken aan slaapmiddelen. Hier komen ze meestal achter wanneer ze pogingen ondernemen om te stoppen met het slaapmiddel.

Ze ervaren afkickverschijnselen, een duidelijk signaal dat ze er afhankelijk van zijn geworden, met andere woorden verslaafd.

De verslaving kan zelfs zo erg worden dat mensen zelf hun dosis gaan verhogen zonder eerst de huisarts te raadplegen of ze hebben zelfs overdag een verlangen naar het middel.

Wanneer loopt het gebruik van slaappillen uit de hand?

Er zijn nog meer tekenen die er op kunnen wijzen dat het gebruik van slaappillen uit de hand loopt:

  • verschillende pogingen ondernomen om te stoppen;
  • verlangen hebben naar de slaapmedicatie;
  • meerdere huisartsen bezoeken om zo aan meer voorschriften te komen;
  • doorgaan met de medicatie ondanks negatieve bijwerkingen te ervaren;
  • het ervaren van frequent geheugenverlies.

2.      Je bouwt snel tolerantie (of gewenning) op

Een groot nadeel van slaappillen is dat je na verloop van tijd een steeds hogere dosis nodig hebt om hetzelfde effect te bereiken. Dit leidt dan weer tot afhankelijkheid.

In het begin werken deze middelen snel. Maar het effect neemt echter al af na 2 weken gebruik.

3.      Verminderd concentratie- en reactievermogen

Dat je door het gebruik van slaapmiddelen een verminderde concentratie- en reactievermogen hebt is niet zo verwonderlijk want je wordt er dus slaperig van.

Dit kan soms gevaarlijke situaties opleveren, met name in het verkeer. Deze middelen werken ’s morgens nog vaak door waardoor je nog in een roes zit en niet zo oplettend bent als normaal. Hierdoor zijn mensen die een slaapmiddel gebruiken niet enkel een gevaar voor hunzelf maar ook voor de andere weggebruikers.

concentratie laag door slaappillen

4.      Kans op vallen

Helaas zijn er veel oudere mensen die lijden aan slapeloosheid. Deze groep heeft sowieso al een groter risico om te vallen en slaappillen maken valgevaar groter.

Een vaak voorkomende bijwerking is dan ook duizeligheid. Het wordt nog gevaarlijker wanneer ze hun slaappil nemen nog voor ze in bed liggen.

Een andere bijwerking is dat ze je suf en wankel op je benen maken, ook hier is de kans op vallen en struikelen dus groter.

5.      Ze veranderen je gedrag

De verschillende soorten slaappillen hebben grote bijwerkingen op je zenuwstelsel en je hersenen. Dit kan vaak leiden tot bizar en dwingend gedrag bij sommige mensen.

Slaap-rijden en eten zijn een paar voorbeelden.

Men lijkt dan wakker te zijn maar ze zijn zich vaak niet bewust van de dingen die ze doen. Dit zijn meestal acties waar een routine in zit zoals huishoudelijke taken, autorijden, koken en eten. De volgende dag kunnen ze zich vaak niets of slechts een gedeelte herinneren.

Er zijn ook gevallen bekend die psychotisch van aard zijn, men hoort dan stemmen of ziet dingen die er niet zijn (audio- en visuele hallucinaties).

Natuurlijk Supplement

nachtrust-en-stemming-natuurlijke-nacht

Om je nachtrust op een extra manier te ondersteunen kan je ook een natuurlijk supplement gebruiken. Wij raden het natuurlijke slaapsupplement Nachtrust & Stemming aan van Natuurlijk Presteren. Dit natuurlijke slaapmiddel bevat alleen slaapstoffen die je al van nature aanmaakt. Zoals: 5-HTP, magnesium, L-theanine, melatonine en vitamine B1, B3, B6 en B12.  Op deze manier ondersteun je de natuurlijke processen die betrokken zijn bij jouw nachtrust. Alle supplementen van Natuurlijk Presteren worden ontwikkeld door een biobased chemicus. Zo ben je altijd verzekerd van de beste ingrediënten en een juiste en veilige dosering.


Vanuit SlaapBalans mogen we een EXCLUSIEVE KORTINGSCODE geven! Met deze kortingscode ontvang je wel 15% korting op je aankoop. De code is slaapbalans15 

Conclusie

Slaappillen kunnen op korte termijn effect hebben maar halen de oorzaak van de slaapproblemen niet weg. De nadelen wegen niet op tegen het voordeel. Veel beter is om de redenen te achterhalen waarom je niet kan slapen.

Wil jij nu leren hoe jij op een natuurlijke manier weer een goede slaper kunt worden? Dan is het SlaapBalans Traject dé oplossing voor jou. Met onze methode gaan we stap-voor-stap, in jouw eigen vertrouwde omgeving en in 7 online sessies van jou weer een goede slaper maken!

 

Wacht dus niet langer en klik op de knop hieronder om naar het SlaapBalans Traject te gaan!

slaapbalans-traject-cover

Ja dat wil ik

Vond je dit artikel waardevol en heb je na het lezen van dit artikel nog vragen, tips of aanvullingen? Wees dan vrij om een reactie achter te laten. Dit word gewaardeerd.

 arrow-down

Over de schrijver
Als slaapdeskundigen en slaapcoaches hebben wij ons de afgelopen jaren verdiept in wat er zoal nodig is om een goede slaper te worden, met als resultaat een betrouwbaar en persoonlijk slaaptraject. Wij vinden dat slecht slapen geen onderdeel van jouw identiteit zou moeten zijn en dat niemand zich zou moeten neerleggen bij een slecht slaappatroon. Blijf niet rondlopen met het gevoel dat goed slapen niet voor jou is weggelegd. We geloven dat er voor iedereen een passende oplossing is. Wij staan klaar voor jou, je bent niet alleen en we helpen je graag om een goede slaper te worden en (weer) te genieten van slapen.
Reactie plaatsen