Waarom je slaapkamer verduisteren echt belangrijk is!
11 augustus 2022 
2 min. leestijd

Waarom je slaapkamer verduisteren echt belangrijk is!

Waarom je slaapkamer verduisteren echt belangrijk is! Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat het verduisteren van je slaapkamer echt de kwaliteit van je slaap ten goede komt. Zelfs een klein beetje lichtinval kan voor een verstoorde nachtrust zorgen. Je moet het zo zien dat wanneer je brein licht opmerkt dit je zenuwstelsel activeert en ervoor zorgt dat je hartslag omhoog gaat en je actiever wordt. 

Dit geld voor het licht wat door het kiertje van je deur komt maar ook straatverlichting wat tussen je gordijnen door piept. 

Ben je benieuwd wat je hier zelf aan kan doen? Je leest het verderop in dit artikel!

Hoe komt het dat licht zo’n invloed heeft?

Het spel tussen licht en donker heeft invloed op je slaap maar ook op de hoeveelheid energie overdag. Dit heeft alles te maken met je circadiaans ritme, ook wel bioritme genoemd. Deze wordt namelijk gestuurd door licht en hierop is je biologische klok dan weer afgestemd. 

Wanneer het ’s avonds donker wordt, weet je lichaam dat het tijd is om zich voor te bereiden om straks te gaan slapen. Dit doet je lichaam door het stofje melatonine aan te maken. Dit slaaphormoon zorgt er dus onder andere voor dat je slaperig wordt. Je bloeddruk begint te dalen.

Als je ’s morgens het eerste licht waarneemt dan wordt dit proces omgekeerd. De aanmaak van melatonine wordt gestaakt en een ander hormoon, cortisol wordt geproduceerd. De lichaamsprocessen komen weer op gang.

verduisteren slaapkamer blauw lichtBlauw licht, een stiekeme boosdoener!

Nu je dit weet snap je dat het belangrijk is om je slaapkamer goed te verduisteren. Maar er is iets waar je niet vaak bij stil staat en dat zijn alle beeldschermen waar je veel op kijkt. Denk aan je smartphone, tablet en tv. Deze stralen namelijk blauw licht uit en dat heeft heel veel invloed op je biologische klok.

Wanneer je ’s avonds vlak voor bedtijd nog naar je smartphone, tv of andere schermen staart houd je lichaam je voor de gek want die denkt dat het nog niet donker is.

Hoe kan ik mijn slaapkamer verduisteren?

Hoe kan je nu op een goede manier je slaapkamer goed verduisteren. Het beste doe je dit overdag zodat je goed kunt zien waar er allemaal licht binnen komt. Vooral in de zomer wanneer het langer licht is, is het lastig om het echt donker te krijgen. Niet iedereen heeft rolluiken maar er zijn gelukkig ook andere manieren om het lekker donker te krijgen. Hier enkele tips:

  • kies voor dikke gordijnen die goed verduisteren;
  • houd je slaapkamerdeur gesloten;
  • vermijd schermpjes, lampjes en andere lichtbronnen;
  • zorg dat het hele huis donker is, vermijd fel licht wanneer je ’s nachts moet plassen.

Mocht dit niet lukken en wil je voor een snelle en makkelijke oplossing gaan, dan kan je ook gebruik maken van een slaapmasker dat super comfortabel is en 100% verduisterd.

Wil je hier meer informatie over? Check dan onze review over het Manta Sleep Mask. En klik op de link hieronder.

Manta Sleep Mask Review


Manta-Sleep-Mask-Review

Ga DIRECT naar de GEHEIME KORTINGSPAGINA


Vond je dit artikel waardevol en heb je na het lezen van dit artikel nog vragen, tips of aanvullingen? Wees dan vrij om een reactie achter te laten. Dit word gewaardeerd.

 arrow-down

Over de schrijver
Als slaapdeskundigen en slaapcoaches hebben wij ons de afgelopen jaren verdiept in wat er zoal nodig is om een goede slaper te worden, met als resultaat een betrouwbaar en persoonlijk slaaptraject. Wij vinden dat slecht slapen geen onderdeel van jouw identiteit zou moeten zijn en dat niemand zich zou moeten neerleggen bij een slecht slaappatroon. Blijf niet rondlopen met het gevoel dat goed slapen niet voor jou is weggelegd. We geloven dat er voor iedereen een passende oplossing is. Wij staan klaar voor jou, je bent niet alleen en we helpen je graag om een goede slaper te worden en (weer) te genieten van slapen.
Reactie plaatsen