Wat is De Ideale Slaapkamertemperatuur?
26 juli 2022 
3 min. leestijd

Wat is De Ideale Slaapkamertemperatuur?

Wat is nu een ideale slaapkamertemperatuur? Bij een comfortabele slaapomgeving hoort natuurlijk ook een prettige temperatuur om in te slapen.

De ideale slaapkamertemperatuur ligt dan ook tussen de 16 en 21 graden. Een slaapkamertemperatuur boven de 21°C graden is nadelig voor je slaap en je zal hierdoor merken dat je vaker wakker wordt en minder goed slaapt.

Je lichaamstemperatuur daalt wanneer je slaapt en een koele slaapkamer helpt je om je lichaamstemperatuur te laten zakken en zo gemakkelijker in slaap te vallen. 

Ook tussen mannen en vrouwen is er een verschil. Vrouwen produceren minder warmte dan mannen. Dit omdat vrouwen relatief minder spieren hebben en meer vetweefsel.

   

   

Wat je kunt doen als het te koud is

Vind je het echt te koud dan is het prima om even de verwarming aan te zetten. Doe dit niet te lang en maximaal op 20 graden. Wat ook kan helpen is een elektrische deken, verwarm je bed en zet deze dan uit. Blijf wel goed ventileren door je raam op een kiertje te zetten.

Koude voeten? Trek ’s nachts een paar lekkere dikke wollen sokken aan. Zorg wel dat je voeten warm zijn. Dit kan je doen doormiddel van een warme douche of een kruik. Je huidtemperatuur moet wel goed blijven anders ervaar je niet genoeg comfort waardoor dit je nachtrust zeker zal verstoren.

Wat je kunt doen als het te warm is

De ideale slaapkamertemperatuur is in de zomer en zeker met de toenemende hittegolven helaas vaak moeilijk op temperatuur te houden.

   

   


   

   

Hier alvast een paar tips die je onmiddellijk toe kunt passen:

  • probeer de warmte van buiten zo veel mogelijk te weren door gebruik te maken van zonwering zoals lamellen, rolluiken of verduisterende gordijnen;
  • laat een raam openstaan ’s nachts maar denk wel aan het daglicht in de ochtend. Zeker in de zomer wanneer het vroeg licht wordt. Een slaapmasker kan dan helpen. 
  • gebruik een ventilator en zet voor een extra verkoelend effect een fles met ijs voor. Wanneer je de ventilator voor een open raam zet dan wordt er extra frisse lucht naar binnen geblazen;
  • gebruik licht bedlinnen wat goed ademend is zoals katoen;
  • slapen met slaapkleding van ademend katoen of bamboe. 


Benieuwd naar een goed verduisterend slaapmasker? check dan onze blog: Manta Sleep Mask review.


Ga DIRECT naar de GEHEIME KORTINGSPAGINA


Vond je dit artikel waardevol en heb je na het lezen van dit artikel nog vragen, tips of aanvullingen? Wees dan vrij om een reactie achter te laten. Dit word gewaardeerd.

arrow-down

Over de schrijver
Als slaapdeskundigen en slaapcoaches hebben wij ons de afgelopen jaren verdiept in wat er zoal nodig is om een goede slaper te worden, met als resultaat een betrouwbaar en persoonlijk slaaptraject. Wij vinden dat slecht slapen geen onderdeel van jouw identiteit zou moeten zijn en dat niemand zich zou moeten neerleggen bij een slecht slaappatroon. Blijf niet rondlopen met het gevoel dat goed slapen niet voor jou is weggelegd. We geloven dat er voor iedereen een passende oplossing is. Wij staan klaar voor jou, je bent niet alleen en we helpen je graag om een goede slaper te worden en (weer) te genieten van slapen.
Reactie plaatsen