4 voordelen van een lichtwekker (Wake-Up light)
23 augustus 2022 
5 min. leestijd

4 voordelen van een lichtwekker (Wake-Up light)

4 voordelen van een lichtwekker ook wel wake up light genoemd. Als je het lastig vind om in de ochtend op te staan dan kan een wake up light je daar bij helpen. Is ook fijner wakker worden dan een harde wekker.

Benieuwd wat de voordelen zijn? Je leest het verderop in dit artikel!

Een lichtwekker krijgt je op een natuurlijke manier wakker door de zonsopkomst na te bootsen. Dit doet de wake up light zeer geleidelijk en begint zo’n half uur voor je ingestelde wek-tijd steeds een beetje feller te branden. Een wake up light is ook te gebruiken om op een rustige manier in slaap te vallen doormiddel van een zonsondergang. Bij veel lichtwekkers kan je ook verschillende natuurgeluiden instellen.

wake up light natuurlijk

Het grootste voordeel is dat je op een natuurlijke manier wakker wordt. De natuurgetrouwe kleuren bootsen de zonsopgang of de zonsondergang na door steeds een beetje feller te gaan branden. Bij de zonsondergang wordt dit omgekeerd en wordt het felle licht steeds minder fel tot de zon ondergaat.

Je wekker gaat vaak af op een tijdstip waar je nog in een diepe slaap verkeert. Dat heeft tot gevolg dat je vaak gedesoriënteerd wakker wordt. Doordat het licht van de lichtwekker geleidelijk aan steeds een beetje intensiever begint te branden word je vanzelf wakker tijdens een lichte slaapfase. Daardoor sta je uitgerust en fris op. Je hebt meer energie waardoor je je op de dag beter kunt concentreren.


Door het gebruik van de lichtwekker wordt opstaan makkelijker. Geen harde, luide wekker meer maar een geleidelijke zonsopgang. Door het licht stopt je lichaam met het aanmaken van melatonine je slaaphormoon en worden andere stofjes vrijgegeven waaronder cortisol die het lichaam weer opstart om aan de dag te kunnen beginnen.

Nog een bijkomend voordeel van een lichtwekker is dat het helpt tegen een winterdip. Tijdens de winter hebben veel mensen namelijk last van sombere gevoelens en minder energie. Opstaan in de ochtend is dan ook vaak een uitdaging. Dit heeft alles te maken met het feit dat je tijdens de winter minder wordt blootgesteld aan zonlicht. Dankzij de lichtwekker word je ’s morgens al meteen blootgesteld aan licht waardoor je cortisolniveau weer stijgt en je stemming verbeterd.

lichtwekker

Wij hebben zelf een wake up light van Philips en van Uply. Deze bevallen beide erg goed. Daarnaast hebben we er nog een aantal getest. Zie hiervoor ons uitgebreide beste wake up light artikel. En klik op de knop hieronder!

Ga DIRECT naar het Beste Wake Up Light artikel


Hoe werkt een wake up light?

Een wake up light werkt via licht dat geleidelijk feller wordt en verandert van kleur. Net als bij een echte zonsopkomst of zonsondergang zal er een variatie van kleuren voorbij komen. Een wake up light maakt gebruik van die kleuren om zo goed mogelijk een natuurgetrouwe zonsopkomst na te bootsen. Ongeveer een half uur voordat je gewekt wordt zal de intensiteit van het licht van de wake up light langzamerhand toenemen en zullen de kleuren veranderen om jou op een rustige en natuurlijke manier wakker te maken.

Wat zijn de voordelen van een wake up light?

Een wake up light kent vele voordelen voor de gezondheid en heeft een zeer positieve invloed op het slaappatroon:

✅ je staat rustiger en meer ontspannen op;
✅ je valt beter en makkelijker in slaap;
✅ een wake up light draagt bij aan een gezond slaap-en waakritme;
✅ je krijgt meer energie door het op een natuurlijke manier gewekt worden;
✅ heeft een positieve werking voor diegenen die last hebben van de grauwe en donkere dagen in de herfst en winter;
✅ het nabootsen van een zonsopkomst/zonsondergang heeft een zeer positief effect op onze biologische klok, het lichaam gaat namelijk van nature in de ruststand zodra het donker wordt. Hierbij wordt melatonine aangemaakt, het slaaphormoon dat ervoor zorgt dat je slaperig wordt in de avond.

Wat zijn de beste kleuren voor een natuurgetrouwe zonsopgang?

De kleuren rood, oranje en geel worden vaak gebruikt voor een zonsopkomst/zonsondergang. Deze kleuren zijn gebaseerd op de natuurlijke zonsopkomst en zonsondergang en zijn ideaal om de hersenen een seintje te geven dat het tijd is om te gaan slapen of om wakker te worden.

Waarom zit er een groot prijs verschil tussen wake up lights?

Er zijn goedkopere en duurdere wake up lights verkrijgbaar. Philips is marktleider op het gebied van wake up lights. Philips is steeds bezig met innovatie en het verbeteren van de kwaliteit en functionaliteit van de wake up lights. Daarnaast bepalen onder andere de kwaliteit en functies van een wake up light de prijs. Zo zal een duurdere wake up light gebruik maken van een zo natuurlijk mogelijke zonsopkomst, voorzien zijn van wifi/bluetooth of zelfs een slaaphulp. Er zijn ook goedkopere varianten die tevens een mooie zonsopkomst kunnen nabootsen en verder fijne functies kunnen hebben, zoals verschillende natuurgeluiden en de mogelijkheid tot het opladen van de smartphone.


Vond je dit artikel waardevol en heb je na het lezen van dit artikel nog vragen, tips of aanvullingen? Wees dan vrij om een reactie achter te laten. Dit word gewaardeerd.

 arrow-down

Over de schrijver
Op onze website is veel informatie te vinden die gerelateerd is aan het oplossen van slaapproblemen. We geven allerlei nuttige en bruikbare tips en adviezen en hopen je met onze blogs en product reviews goed op weg te helpen naar een beter slaappatroon en een gelukkiger leven!Als trotse ouders van twee jonge kinderen weten we heel goed welke impact slaapgebrek kan hebben op jou als persoon en op jouw dagelijks functioneren. We hebben besloten om ons niet bij ons slaapgebrek neer te leggen, maar om actief op zoek te gaan naar een effectieve methode die bij onze situatie paste en die zou leiden tot een verbetering van onze nachtrust. En die methode hebben we gelukkig gevonden!Blijf niet rond lopen met het gevoel dat goed slapen niet voor jou is weggelegd. We geloven er namelijk echt in dat er voor iedereen een passende oplossing te vinden is. Veel lees plezier!
Reactie plaatsen