Ideale Vochtigheidsgraad Slaapkamer
15 augustus 2022 
3 min. leestijd

Ideale Vochtigheidsgraad Slaapkamer

Wat is nu de ideale luchtvochtigheidsgraad van je slaapkamer? Dit is nu niet iets om gelijk bij stil te staan. Maar het blijkt dat een te hoge luchtvochtigheidsgraad slecht is voor je gezond. Met luchtvochtigheid bedoelen we de hoeveelheid vocht die uit de lucht is opgenomen. Een te hoge of te lage luchtvochtigheidsgraad is niet goed. De kans op schimmelvorming is vele malen hoger bij een te hoge luchtvochtigheidsgraad. Ziektekiemen en bacteriën groeien meer in een vochtig milieu. Daardoor ben je vatbaarder voor ziektes. Daarnaast beïnvloed een te hoge luchtvochtigheid ook je slaapkwaliteit. 

Ben je benieuwd wat je hieraan kan doen? Je leest het in dit artikel!

Wat is de Ideale Vochtigheidsgraad voor Slaapkamers?

De ideale luchtvochtigheidsgraad ligt tussen de 40% en 50% volgens deskundige. Vaak is dit tussen de 40% en 60% binnenshuis. Komt de waarde lager te liggen dan 40% kan het zijn dat je last krijgt van je ogen, keel en neus met irritaties als gevolg.

schimmel slaapkamer

Hoe kom ik te weten Hoe Vochtig het is in mijn Slaapkamer?

Een hygrometer wordt gebruikt om de vochtigheid van de lucht te meten. Deze bestaan in een eenvoudige analoge vorm en in een digitale vorm.

Geen vochtigheidsmeter en bang dat het te vochtig is in je slaapkamer? Als er ’s morgens veel dauwdruppels op de binnenkant van je raam zitten dan kan dit één van de tekenen zijn dat de vochtigheidsgraad in je slaapkamer te hoog is. Als het muf ruikt en er duidelijk schimmelplekken te zien zijn dan is er er sprake van een vochtprobleem. 

   

   


 

   

Wat kan je doen aan een te hoge vochtigheidsgraad?

Een te hoge luchtvochtigheidsgraad is vaak te wijten aan slechte ventilatie. Maar het kan ook zo zijn dat er opstijgend of doorslaand vocht is mede als lekkages. 

Ben je erachter gekomen dat het te vochtig is in je slaapkamer dan heb je verschillende opties. 

Ventileren

Het is belangrijk om elke dag je huis/slaapkamer goed te ventileren. Op deze manier zorg je voor drogere lucht en het is beter voor je gezondheid. 


Koop een luchtontvochtiger

Een luchtontvochtiger helpt om overtollig vocht uit de lucht te halen. Het zuigt namelijk de vochtige lucht aan en stuurt deze door naar de verdamper. De verdamper laat dan de lucht afkoelen en condenseren.

Een luchtontvochtiger is een goede oplossing maar wel vaak voor korte termijn. Je hebt namelijk ook nog iets als luchtkwaliteit en daar veranderd een ontvochtiger niets aan. Dan is een mechanisch ventilatiesysteem de beste optie.

Wat kan je doen aan een te lage vochtigheidsgraad?

Last van geïrriteerde ogen, droge huid, hoofdpijn en word je wakker met een zere keel ’s morgens? Dan is de kans groot dat de vochtigheidsgraad van je slaapkamer juist te laag is. Gelukkig zijn hier ook enkele makkelijke oplossingen voor.

Ook hier wordt het aangeraden om te ventileren, de schone lucht zorgt er meteen voor dat de luchtkwaliteit in je slaapkamer weer gezonde waardes aanneemt.

Maar je hebt nog meer opties: zet bijvoorbeeld wat groene kamerplanten in je slaapkamer, deze geven ook vocht af in hun omgeving. Je kan ook bakjes kopen die je kunt vullen met water en die je aan je radiator kunt hangen. 

schimmel slaapkamer

 


Vond je dit artikel waardevol en heb je na het lezen van dit artikel nog vragen, tips of aanvullingen? Wees dan vrij om een reactie achter te laten. Dit word gewaardeerd.

 arrow-down

Over de schrijver
Als slaapdeskundigen en slaapcoaches hebben wij ons de afgelopen jaren verdiept in wat er zoal nodig is om een goede slaper te worden, met als resultaat een betrouwbaar en persoonlijk slaaptraject. Wij vinden dat slecht slapen geen onderdeel van jouw identiteit zou moeten zijn en dat niemand zich zou moeten neerleggen bij een slecht slaappatroon. Blijf niet rondlopen met het gevoel dat goed slapen niet voor jou is weggelegd. We geloven dat er voor iedereen een passende oplossing is. Wij staan klaar voor jou, je bent niet alleen en we helpen je graag om een goede slaper te worden en (weer) te genieten van slapen.
Reactie plaatsen