Slaapmasker | wel of niet kopen?
25 oktober 2022 
3 min. leestijd

Slaapmasker | wel of niet kopen?

Slaapmasker | wel of niet kopen? Een voorwaarde voor een goede nachtrust is het slapen in een hele donkere kamer. Het kleinste straaltje licht kan namelijk al invloed hebben op je slaap. En licht verstoort je melatonine aanmaak ook wel je slaaphormoon genoemd.

Melatonine wordt aangemaakt als het donker wordt, kunstlicht vermindert die aanmaak van melatonine. Als je niet je slaapkamer kunt verduisteren dan kan een goed slaapmasker uitkomst bieden.

Benieuwd welk slaapmasker 100% verduisterd? Je leest het verderop in dit artikel!

eerste artikel oogmasker

Een korte geschiedenis van het slaapmasker

Slaapmasker, oogmasker, blinddoek: er zijn tal van benamingen. Maar pas in de jaren '30 van de vorige eeuw werd er een patent voor aangevraagd.

Natuurlijk werden oogmaskers voor die tijd ook al gebruikt, maar dit waren meer ooglappen dan echte maskers. Als hulpmiddel om te slapen werden ze echter pas gebruikt vanaf de jaren ’30 van de vorige eeuw.

De eerste vermelding van een “Eye Mask’ kwam uit het archief van Popular Science, een wetenschappelijk maandblad uit de V.S. in hun editie van mei 1931 en had de pakkende titel: “New Eye Mask Shields Sleeper From Light”.

Het principe van een slaapmasker

Sinds de uitvinding van de gloeilamp zijn ook het aantal gevallen van slaapproblemen alleen maar toegenomen. De komst van het blauwe licht (enkele tientallen jaren later) afkomstig van smartphones, computerschermen en televisietoestellen heeft voor nog meer kunstlicht en verstoring van de nachtrust gezorgd.

Kunstmatig licht kan er ’s avonds namelijk voor zorgen dat je interne (of biologische) klok in de war raakt en zo je slaapritme verstoort. Dit kan je voorkomen door te zorgen dat het echt donker is wanneer je gaat slapen. Een slaapmasker is daar een uitstekend hulpmiddel voor.

De bedoeling van het slaapmasker is dan ook heel eenvoudig: Het voorkomt dat licht je ogen kan bereiken zodat je lichaam er van uit gaat dat het donker buiten is en je interne klok zich daarmee gelijk kan zetten.

Het slaapmasker wordt dan ook vaak gebruikt om makkelijker te kunnen slapen tijdens een (lange) vlucht, busrit of een powernap.

Wanneer een slaapmasker kopen?

Het kopen van een slaapmasker is een goed idee wanneer je:

  • last hebt van slaapproblemen;
  • blootgesteld wordt aan kunstmatig licht;
  • moeilijkheden hebt om in slaap te vallen in de zomer;
  • je slaapkamer niet goed verduisterd is;
  • veel reist/op vakantie bent;
  • slaapt met een partner die later naar bed toe gaat;
  • graag nog wat leest in bed.

Wanneer koop je geen slaapmasker?

 Wanneer het geen goed idee om geen slaapmasker te kopen:

  • als je slaapkamer goed verduisterd is;
  • je van nature goed kunt doorslapen.

Welke slaapmaskers zijn er zoal verkrijgbaar?

Er zijn verschillende slaapmaskers op de markt. Kwalitatief gezien verschilt de prijs qua materiaal, afwerking en verstelbaarheid van het masker. Een goed slaapmasker moet niet alleen comfortabel zitten, maar ook goed te verstellen zijn, aangezien elk hoofd anders is. Daarnaast moet een slaapmasker uiteraard één ding perfect doen en dat is verduisteren!

Manta Slaapmasker

Het Manta Sleep Mask is een zeer goed kwalitatief slaapmasker wat echt 100% verduisterd! Hieronder de link naar onze oprechte mening over het Manta Sleep Mask.

Manta Sleep Mask review


Manta-Sleep-Mask-Review

Ga DIRECT de Geheime Kortingspagina


Vond je dit artikel waardevol en heb je na het lezen van dit artikel nog vragen, tips of aanvullingen? Wees dan vrij om een reactie achter te laten. Dit word gewaardeerd.

 arrow-down

Over de schrijver
Als slaapdeskundigen en slaapcoaches hebben wij ons de afgelopen jaren verdiept in wat er zoal nodig is om een goede slaper te worden, met als resultaat een betrouwbaar en persoonlijk slaaptraject.Wij vinden dat slecht slapen geen onderdeel van jouw identiteit zou moeten zijn en dat niemand zich zou moeten neerleggen bij een slecht slaappatroon.Blijf niet rondlopen met het gevoel dat goed slapen niet voor jou is weggelegd. We geloven dat er voor iedereen een passende oplossing is. Wij staan klaar voor jou, je bent niet alleen en we helpen je graag om een goede slaper te worden en (weer) te genieten van slapen.
Reactie plaatsen