Magnesium? een onmisbaar mineraal!
23 augustus 2022 
4 min. leestijd

Magnesium? een onmisbaar mineraal!

Magnesium is een onmisbaar mineraal! | Magnesium speelt een onmisbare rol in de gezondheid, omdat magnesium ontzettend veel processen regelt in het lichaam. Je kunt niet zonder magnesium. Uit onderzoek is gebleken dat een tekort aan magnesium bij veel mensen voorkomt. Maar dat artsen een tekort maar moeilijk kunnen opsporen. Dit omdat magnesium maar voor een klein gedeelte terug te vinden is in je bloed. De rest is aanwezig in organen, spieren, botten en cellen. Hoe weet je dan of je een tekort hebt aan magnesium en op welke manier kan je dit dan zelf aanvullen?

Benieuwd wat voor rol magnesium kan spelen voor betere slaap? Je leest het verderop in dit artikel!


Wat is Magnesium?magnesium metaal

Magnesium is een mineraal dat een cruciale rol speelt in je lichaam. Je cellen en organen hebben magnesium nodig om goed te kunnen functioneren. Je lichaam heeft magnesium vooral nodig voor de vorming van bot en spieren. Ook zorgt magnesium voor een goede communicatie tussen je hersenen en je lichaam. Zo houdt het onder andere je bloeddruk op peil, je botten sterk en je hartritme stabiel. Magnesium kun je niet zelf aanmaken maar haal je uit je voeding.


Je hartritme

Magnesium is ook belangrijk voor een gezond hartritme, het is de tegenhanger van Calcium. Calcium is verantwoordelijk voor de samentrekkingen van je hartspier. Wanneer calcium de cellen van je hartspieren binnenkomt, stimuleert het de spiervezels om samen te trekken. Magnesium zorgt er juist weer voor dat ze kunnen ontspannen.

Wanneer je te weinig magnesium hebt in je lichaam kan calcium je hartspieren overbelasten wat weer kan leiden tot hartkloppingen of een onregelmatige hartslag. Dit kan levensgevaarlijk zijn.

Je spieren

Je hart is ook een spier en dus is het geen wonder dat magnesium dezelfde werking heeft in je andere spieren. Waar calcium zorgt voor samentrekking, zorgt magnesium ervoor dat spieren kunnen ontspannen. Als je lichaam dan te weinig magnesium binnen krijgt kunnen je spieren ook niet voldoende ontspannen. Vandaar ook dat magnesiumsupplementen worden gebruikt om spierkrampen, stijve spieren en trillingen te verhelpen.

Magnesium voeding

Waar zit magnesium allemaal in?

Magnesium komt voor in (onbewerkte) voedingsmiddelen. Hier een klein overzichtje met voeding wat rijk is aan magnesium:

  • groene (blad)groenten zoals spinazie;
  • noten;
  • peulvruchten, bonen, erwten en sojabonen;
  • graansoorten;
  • vlees;
  • vis;
  • fruit.

Hoe herken je een magnesium tekort?

Er zijn een groot aantal symptomen waaraan je kan zien dat je waarschijnlijk een magnesium tekort hebt zoals:

  • je hebt last van geheugenproblemen en je kunt je niet goed concentreren;
  • last van rusteloosheid;
  • je bent vermoeid;
  • je voelt je snel geïrriteerd;
  • nerveus zijn;
  • last van slapeloosheid;
  • verminderd gehoor;
  • spierpijn;
  • spierkrampen;
  • restless legs;
  • tintelingen;
  • hoofdpijn en/of migraine;
  • duizeligheid;
  • misselijkheid;
  • overgeven;
  • sneller angstig of depressieve gevoelens hebben.

Magnesium als slaapmiddel?

Magnesium is geen slaapmiddel maar kan wel helpen bij het verbeteren van je nachtrust. Magnesium speelt namelijk een belangrijke rol in het zenuwstelsel en activeert de mechanismes die je ontspannen maken en kalmeren. Zo helpt magnesium jouw ook om beter en dieper te slapen. Ook helpt dit mineraal om angst en depressieve gevoelens te verlichten. 

Daarnaast speelt magnesium een rol bij de aanmaak van melatonine. En melatonine is het slaaphormoon. Melatonine wordt aangemaakt in de pijnappelklier en magnesium is nodig om die pijnappelklier goed te laten werken. Als je dus een magnesiumtekort hebt zal je melatonine productie hier ook ontregeld door raken. Ook heeft magnesium een effect op de productie van GABA. Het bindt zich namelijk aan de GABA receptoren in de hersenen waardoor de hersenactiviteit minder wordt en je rustiger kan slapen.

magnesium en slaap

Welke magnesiumsupplementen zijn aanbevolen?

Magnesium kan je in veel verschillende vormen krijgen. Hierbij kan je denken aan capsule, tablet, poeder of in spray vorm. Het is wel van belang dat je goed kijkt naar welke supplementen goed worden opgenomen. Supplementen met magnesiummalaat, tauraat, bisglycinaat en citraat zijn organisch en goed opneembaar. 

Ieder lichaam is anders en daarom is het altijd aanbevolen dit samen met de (huis)arts te bespreken. Lees bij gebruik ook altijd de bijsluiter en overschrijdt de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid niet.

Een gezonde volwassen man zou rond de 350 milligram (mg) magnesium per dag moeten binnenkrijgen en voor een gezonde volwassen vrouw is dat 300 mg. Er zijn uitzonderingen zo hebben zwangere vrouwen die borstvoeding geven en bijvoorbeeld sporters een grotere magnesiumbehoefte. 


Natuurlijk Supplement

Magnesium-&-Taurine-Natuurlijk-Presteren-klein

Om je nachtrust op een extra manier te ondersteunen kan je ook een natuurlijk supplement gebruiken. Wij raden het natuurlijke supplement Magnesium & Taurine aan van Natuurlijk Presteren. Dit supplement van magnesium en taurine helpt om de magnesium in je lichaam aan te vullen door gebruik te maken van een hoge kwaliteit magnesium in combinatie met een uniek opname complex van taurine, vitamine B6 en D3. Op deze manier is de opname van magnesium effectiever en verstoort het niet de spijsvertering. Alle supplementen van Natuurlijk Presteren worden ontwikkeld door een biobased chemicus. Zo ben je altijd verzekerd van de beste ingrediënten en een juiste en veilige dosering.

Vanuit SlaapBalans mogen we een EXCLUSIEVE KORTINGSCODE geven! Met deze kortingscode ontvang je wel 15% korting op je aankoop. De code is slaapbalans15 

In het kort samengevat

Je hebt magnesium nodig om je lichaam gezond te houden. Doordat magnesium een onmisbare rol speelt in vele processen in je lichaam en kan bijdragen aan een betere nachtrust. Gelukkig kan je magnesium binnenkrijgen door het eten van gevarieerde voeding. Toch kan het zijn dat je een tekort hebt aan magnesium. Dan kan je magnesiumsupplementen nemen om dit tekort aan te vullen. 

 


Vond je dit artikel waardevol en heb je na het lezen van dit artikel nog vragen, tips of aanvullingen? Wees dan vrij om een reactie achter te laten. Dit word gewaardeerd.

 arrow-down

Over de schrijver
Als slaapdeskundigen en slaapcoaches hebben wij ons de afgelopen jaren verdiept in wat er zoal nodig is om een goede slaper te worden, met als resultaat een betrouwbaar en persoonlijk slaaptraject. Wij vinden dat slecht slapen geen onderdeel van jouw identiteit zou moeten zijn en dat niemand zich zou moeten neerleggen bij een slecht slaappatroon. Blijf niet rondlopen met het gevoel dat goed slapen niet voor jou is weggelegd. We geloven dat er voor iedereen een passende oplossing is. Wij staan klaar voor jou, je bent niet alleen en we helpen je graag om een goede slaper te worden en (weer) te genieten van slapen.
Reactie plaatsen