Slapen Met of Zonder BH?
18 mei 2022 
3 min. leestijd

Slapen Met of Zonder BH?

Slapen Met of Zonder BH? Sommigen beweren dat slapen met een BH dezelfde voordelen biedt als cosmetische chirurgie. Ook doen er verhalen de ronde dat het dragen van een BH ’s nachts ervoor zorgt dat je borsten stoppen met groeien, borstkanker veroorzaken of dat het dragen van een BH tijdens je slaap hangende borsten voorkomt. Ook Marilyn Monroe gaf toe dat ze altijd een BH droeg in bed.

Ben je benieuwd of slapen met een BH nu wel of niet verstandig is? Je leest het verderop in dit artikel!

Is slapen met Een BH slecht voor je?

In tegenstelling tot wat altijd gedacht werd is er geen medisch bewijs wat aantoont dat het dragen van een BH tijdens je slaap slecht voor je is. Afhankelijk van de grootte van je borsten zorgt slapen met een BH ervoor dat ze minder beweeglijk zijn. Hierdoor heb je minder kans op pijnlijke borsten en kan je comfortabeler slapen.

Belangrijk is echter wel dat wanneer je kiest om een BH te dragen als je gaat slapen dat je dan kiest voor een zachte en comfortabele BH die niet afknelt, goed ademt en lekker zit.

bh zonder slapen

Voorkomt het dragen van een BH tijdens je slaap “hangende borsten”?

Of je nu kiest voor een push-up BH met beugelondersteuning of niet, de zwaartekracht en je leeftijd zullen er voor zorgen dat je borsten op den duur wat meer gaan hangen. Een BH dragen tijdens je slaap is niet iets wat dit gaat voorkomen.

De ligamenten van Cooper (het onderhuids bindweefsel wat je borsten ondersteund en hun vormen helpt behouden) rekken uit naarmate je ouder wordt, dit zorgt ervoor dat je borsten gaan hangen.

Voornaamste redenen waardoor borsten kunnen hangen

  • genen: Eigenschappen zoals huid-elasticiteit, borst grootte en weefseldichtheid kunnen een (grote) rol spelen in hoe je borsten er gaan uitzien naarmate je ouder wordt;
  • zwaartekracht: De zwaartekracht eist ook zijn tol na verloop van tijd;
  • lichaamsgewoonten: Het voortdurend schommelen in gewicht kan ervoor zorgen dat je huid minder elastisch wordt;
  • verandering in je hormoonhuishouding gedurende de menopauze: De menopauze zorgt ervoor dat je minder oestrogeen aanmaakt wat er weer voor zorgt dat je huid minder elastisch wordt;
  • zwangerschap en borstvoeding: Omdat je borsten groeien tijdens de zwangerschap is er een grotere kans dat je borstweefsel uitrekt en je ligamenten losser worden;
  • roken: De nicotine wat in de rook van sigaretten zit breekt elastine Dit zorgt ervoor dat je huid gaat hangen;
  • sporten zonder ondersteuning: Intensief sporten zonder het dragen van een (sport)BH die je goed ondersteund zorgt ervoor dat je borsten stuiteren en je ligamenten losser worden na verloop van tijd.

Oefeningen die hangende borsten voorkomen:

  • push ups;
  • bankdrukken;
  • dumbbell Pullover.

slapen met bh

Slaap op je rug

Wanneer je op je zij slaapt dan zal je vlugger last krijgen van hangende borsten. De borst die bovenaan ligt staat immers meer onder invloed van de zwaartekracht. Wanneer je op je rug slaapt hebben je borstspieren meer rust en heeft de zwaartekracht minder effect op je borsten.

Zitten er nadelen aan het slapen met een BH?

Net zoals er geen echte voordelen zijn aan het dragen van een BH tijdens je slaap, zijn er ook bijna geen nadelen te noemen aan slapen met een BH.

Er zijn wetenschappers die beweren dat het dragen van een BH tijdens je slaap invloed kan hebben op de lymfeklieren. De bloedtoevoer zou door een te strakke BH worden afgekneld waardoor de lymfeklieren rond je borsten en oksel hun werk niet meer goed kunnen doen en dat is het afvoeren van afvalstoffen. 

Slapen met een BH die niet comfortabel zit zorgt er wel voor dat je huid dat je huid irriteert en zo je slaap verstoord raakt. 

Wanneer je ervoor kiest om een BH te dragen tijdens je slaap kies dan zeker de juiste maat uit. De BH moet goed passen en comfortabel zitten. Zo voorkom je zaken zoals een schimmelinfectie onder de borsten.

Zorg ervoor dat je regelmatig de Bh's goed wast. Bh's bevatten veel bacteriën en zweet. Hierdoor voorkom je huidirritatie. 

Hoe te slapen met een BH?

Wanneer je ervoor kiest om een BH te dragen in bed, zorg er dan  voor dat je een BH uitkiest die losser, zachter en meer flexibel is dan het soort BH dat je overdag draagt.

Een katoenen BH is altijd een goed idee omdat dit materiaal ademend is.


Samenvatting

Niets wijst erop dat slapen met een BH je gezondheid zou kunnen schaden.

Slapen met een BH zou zelfs voordelen kunnen bieden aan vrouwen met grotere borsten die zich oncomfortabel voelen doordat hun borsten te veel vrijheid hebben om te bewegen tijdens de nacht.

Het komt er eigenlijk op neer dat een BH dragen of niet tijdens de nacht een persoonlijke voorkeur is.


Vond je dit artikel waardevol en heb je na het lezen van dit artikel nog vragen, tips of aanvullingen? Wees dan vrij om een reactie achter te laten. Dit word gewaardeerd.

 arrow-down

Over de schrijver
Als slaapdeskundigen en slaapcoaches hebben wij ons de afgelopen jaren verdiept in wat er zoal nodig is om een goede slaper te worden, met als resultaat een betrouwbaar en persoonlijk slaaptraject. Wij vinden dat slecht slapen geen onderdeel van jouw identiteit zou moeten zijn en dat niemand zich zou moeten neerleggen bij een slecht slaappatroon. Blijf niet rondlopen met het gevoel dat goed slapen niet voor jou is weggelegd. We geloven dat er voor iedereen een passende oplossing is. Wij staan klaar voor jou, je bent niet alleen en we helpen je graag om een goede slaper te worden en (weer) te genieten van slapen.
Reactie plaatsen