Ik Word Wakker met Hoofdpijn! 10 bekende oorzaken en remedies
13 december 2021 
6 min. leestijd

Ik Word Wakker met Hoofdpijn! 10 bekende oorzaken en remedies

Ik Word Wakker met Hoofdpijn! Ochtendhoofdpijn komt op regelmatige basis voor bij 1 op de 13 mensen. De oorzaken van deze ochtendhoofdpijn kunnen te maken hebben met een verandering van de fysiologie van je lichaam. Zo kan het voorkomen dat de pijngrens tijdens de vroege uurtjes wat lager is dan normaal en kan het zijn dat je lichaam meer adrenaline aanmaakt wat weer kan leiden tot migraineaanvallen.

In de meeste gevallen is een chronisch slaapgebrek de oorzaak. Ook spelen dus slaapstoornissen en slaapproblemen een grote rol. Mensen die lijden aan slaapstoornissen hebben volgens onderzoek wel 2 tot 8 keer meer kans om wakker te worden met hoofdpijn tegenover mensen die hier niet aan lijden.

Er kunnen echter ook andere oorzaken zijn van je ochtendhoofdpijn zoals bijvoorbeeld medicatie en je slaaphouding.

Ben je benieuwd naar de oorzaken van hoofdpijn en wat dat doet met je slaap? Je leest het verderop in dit artikel.

Migraine en Ochtendhoofdpijn

Volgens het Neurologie centrum Amsterdam is Migraine een medische aandoening die voorkomt in aanvallen. Migraineaanvallen kunnen voor sommige mensen één a twee keer per jaar voorkomen, andere mensen hebben verschillende keren per maand last van een migraineaanval.

Het belangrijkste verschijnsel bij een migraineaanval is zware bonzende hoofdpijn. Soms wordt een migraine aanval voorafgegaan of vergezeld met waarschuwingssignalen dat noem je een aura. Hierbij zie je lichtflitsen, blinde vlekken of krijg je tintelingen in armen en benen.

Migraine is een serieuze en veelvoorkomende aandoening. In Nederland hebben naar schatting zo’n 2 miljoen mensen migraine. Dit komt erop neer dat iedere dag zo’n 70.000 Nederlanders last hebben van een migraineaanval.

De meeste migraineaanvallen vinden plaats tussen 4 en 9 uur ’s morgens. Het is dus niet verwonderlijk dat je ochtendhoofdpijn wel eens een migraineaanval zou kunnen zijn.

30 tot 50% van de mensen die last hebben van migraines lijden tevens aan slaapproblemen.

Heb je last van een kloppende hoofdpijn aan één kant van je hoofd, ben je tevens misselijk en overgevoelig voor licht, geluid en of geuren? Dan is het mogelijk dat je last hebt van migraine.

wakker worden met koppijn

Andere soorten hoofdpijnen

Een hoofdpijn kan zorgen voor een kloppende, zeurende of zelfs stekende pijn. Je kan er maar even last van hebben, een uur of zelfs een periode van een paar dagen.

De verschillende hoofdpijnen die ook geassocieerd worden met ochtendhoofdpijn zijn:

  • migraine;
  • cluster hoofdpijnen;
  • hypnische hoofdpijn (Wekker-alarm hoofdpijn);
  • spanningshoofdpijn;
  • syndroom van Sjaastad.

Slapeloosheid (Insomnie)

Insomnie heeft invloed op je slaap- en waakpatroon en zorgt voor een tekort aan kwalitatieve nachtrust. Deze aandoening is dan ook een veelvoorkomende oorzaak van ochtendhoofdpijn.

Met het verbeteren van de slaaphygiëne zullen de klachten van ochtendhoofdpijn ook verminderen tot verdwijnen.

Angst en Depressie

De psychische klachten die gepaard gaan met angst en depressie kunnen onbehandeld ook zorgen voor lichamelijke klachten zoals onder andere ochtendhoofdpijn, vermoeidheid, gewichtsverandering, minder lust en droge mond.

Op den duur kunnen deze klachten ook slapeloosheid veroorzaken wat het risico op ochtendhoofdpijn weer vergroot.

Snurken of Slaapapneu

Een verstoorde slaap veroorzaakt door snurken of misschien wel slaapapneu zou ook de bron kunnen zijn van jou ochtendhoofdpijn.

Snurken kan ook een symptoom zijn van slaapapneu.

Mensen die lijden aan slaapapneu stoppen meerdere keren per nacht met ademhalen. Ze worden dan meestal met een schok wakker omdat hun hersenen een signaal geven dat ze zuurstof tekortkomen.

Het is niet verwonderlijk dat mensen die lijden aan slaapapneu last kunnen hebben van hoofdpijn ’s morgens omdat ze meerdere keren per nacht te weinig zuurstof hebben gekregen.

Gelukkig is slaapapneu goed te behandelen.. Na onderzoeken in een slaapkliniek krijg je een CPAP-toestel mee naar huis. Dit toestel zorgt er door middel van een positieve luchtdruk voor dat je gewoon blijft doorademen en je luchtwegen niet blokkeren.

Wil je meer informatie over snurken of slaapapneu? Klik dan op de link hieronder.

Tandenknarsen

Mensen die tandenknarsen (bruxisme) en hun kiezen op elkaar klemmen veroorzaken spanningen in de kaakspieren wat weer tot hoofdpijn kan leiden. Ook kunnen de tanden tevens beschadigen doordat ze deze vaak stevig over elkaar heen schuiven.

Tandenknarsen gaat vaak gepaard met andere slaapstoornissen zoals slaapapneu.

Gelukkig kan ook dit behandeld worden door bijvoorbeeld het dragen van een speciaal mondbitje of het volgen van bepaalde stress vermindering technieken.

Een verkeerde slaaphouding

Ochtendhoofdpijn kan ook veroorzaakt worden door een verrekking van je nekspieren.

Heb je hier last van dan kan het geen kwaad om je slaaphouding eens onder de loep te nemen. Ook kan je hoofdkussen de boosdoener zijn.

Een hoofdkussen moet er namelijk voor zorgen dat het voldoende steun biedt aan je hoofd, nek en ruggengraat. Het kan dus nooit kwaad om eens goed te kijken wel hoofdkussen nu geschikt is voor jou slaaphouding en jou situatie.

Een goed hoofdkussen zorgt er namelijk voor dat je hoofd en nek in dezelfde positie liggen. Een te zacht of te hard kussen kunnen ervoor zorgen dat je nek en hoofd niet voldoende steun krijgen.

Opzoek naar een goed hoofdkussen? Check dan ons artikel en klik op de knop hieronder!

Ga DIRECT naar het Beste Hoofdkussen

wakker worden met koppijn

Medicatie

Ben je begonnen met het slikken van nieuwe medicatie, dan kan het ook één van de bijwerkingen zijn. Ook kan het zo zijn dat een nieuwe combinatie met je bestaande medicatie zorgt voor deze bijwerkingen.

Het is dan altijd verstandig om dit te bespreken met je huisarts.

Alcohol

De grote meerderheid van de mensen weten wel dat het drinken van alcohol ervoor kan zorgen dat je wakker wordt met een kater en hoofdpijn.

Alhoewel velen  een slaapmutsje drinken is alcohol erg slecht voor je nachtrust. Het kan je slaappatroon dusdanig verstoren ook al val je er waarschijnlijk sneller van in slaap.

Door het drinken van alcohol droogt je lichaam ook veel sneller uit. Neem je dus een slaapmutsje dan is het altijd verstandig om een goed glas water te drinken voordat je in bed stapt.

Daarnaast zal je door alcohol ook meer gaan snurken. Wil je hier meer informatie over? Check dan ons artikel en klik op de link hieronder.

Waarom snurk je meer als je gedronken hebt?


Een gesloten slaapkamerraam

Slaap je met een gesloten slaapkamerraam dan ventileer je de slaapkamer niet voldoende en kan het zijn dat je door het zuurstofgebrek wakker wordt met hoofdpijn. Kan je slaapkamer raam op een kiertje maak hier dan ook gebruik van.

Andere Oorzaken

Heb je echt vaak last van ochtendhoofdpijn dan zou het kunnen dat dit een symptoom is van andere gezondheidsklachten en niets te maken hebben met je nachtrust. In dit geval is het verstandig om dit met je huisarts te bespreken en eventueel verder te laten onderzoeken.

Een aandoening die ook kan leiden tot ochtendhoofdpijn is bijvoorbeeld een hoge bloeddruk wat weer kan leiden tot nog meer gezondheidsklachten.

wakker worden ochtendhoofdpijn remedies

Wat kun je doen aan die ochtendhoofdpijn?

Wanneer je tot de veronderstelling komt dat te weinig kwalitatieve slaap de oorzaak is van je ochtendhoofdpijn dan raad ik je aan om de volgende slaaptips voor een betere nachtrust toe te passen.

  • door regelmatig te bewegen kan je de kwaliteit van je slaap verbeteren. Je zal sneller in slaap vallen en in de meeste gevallen zal je ook dieper slapen. Het is wel belangrijk dat je niet te intensief sport vlak voordat je je bed instapt want je lichaam heeft tijd nodig om rustig af te bouwen en je voor te bereiden op een goede nachtrust;
  • gebruik alcohol en koffie steeds met mate;
  • last van stress? Ontspanningstechnieken zoals ademhalingsoefeningen, yoga & meditatie kunnen hulp bieden;
  • blijf je slecht slapen, neem contact op met je huisarts bij slapeloosheid of met een slaapcoach.

Slaap je best goed en word je ’s morgens toch regelmatig wakker met hoofdpijn dan kunnen de volgende tips je misschien helpen:

  • word je wakker met gespannen nekspieren dan kan het misschien een goed idee zijn om eens een nieuw hoofdkussen aan te schaffen die je betere ondersteuning biedt;
  • een te lage bloedsuikerspiegel kan ook leiden tot hoofdpijn, een lichte maaltijd voor het slapengaan kan al wonderen doen;
  • er zijn helaas veel mensen die te weinig drinken. Uitdroging is ook een veelvoorkomende oorzaak van hoofdpijn. Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt overdag.
  • bij overgewicht kunnen bepaalde slaapstoornissen vaker voorkomen denk aan slaapapneu. Slecht slapen zorgt ook weer voor overgewicht en zo kan je snel in een vicieuze cirkel terecht komen.

Wanneer naar de dokter?

Het is sowieso altijd een goed idee om bij twijfel je huisarts te raadplegen. Dit moet je zeker doen bij volgende symptomen:

  • plotselinge hevige ondraaglijke hoofdpijn;
  • op ongebruikelijke uren wakker worden door de hoofdpijn;
  • hoofdpijn die erger wordt en/of verandert van patroon;
  • als je net hoofdletsel hebt gehad;
  • bij angst en depressie;
  • wanneer je vermoedt dat je aan slaapapneu lijdt.


Vond je dit artikel waardevol en heb je na het lezen van dit artikel nog vragen, tips of aanvullingen? Wees dan vrij om een reactie achter te laten. Dit word gewaardeerd.

 arrow-down


Over de schrijver
Als slaapdeskundigen en slaapcoaches hebben wij ons de afgelopen jaren verdiept in wat er zoal nodig is om een goede slaper te worden, met als resultaat een betrouwbaar en persoonlijk slaaptraject.Wij vinden dat slecht slapen geen onderdeel van jouw identiteit zou moeten zijn en dat niemand zich zou moeten neerleggen bij een slecht slaappatroon.Blijf niet rondlopen met het gevoel dat goed slapen niet voor jou is weggelegd. We geloven dat er voor iedereen een passende oplossing is. Wij staan klaar voor jou, je bent niet alleen en we helpen je graag om een goede slaper te worden en (weer) te genieten van slapen.
Reactie plaatsen