Hoe te stoppen met snurken? Dit is waarom jij snurkt!
05 juni 2022 
13 min. leestijd

Hoe te stoppen met snurken? Dit is waarom jij snurkt!

Hoe te stoppen met snurken? Je nachtrust kan flink verstoord worden door gesnurk van je partner. Het kan ook zijn dat je zelf de ''partner'' bent die zo hard snurkt en je wilt daar graag vanaf. Gelukkig bestaan hier meerdere oplossingen voor.

Zo bestaan er diverse hulpmiddelen zoals neus strips of een snurkbeugel, maar je kan ook doeltreffende oefeningen doen om te stoppen met snurken. Deze oefeningen zijn wetenschappelijk bewezen door verschillende artsen en dus zeker de moeite waard.

Snurken komt heel veel voor, de één snurkt licht terwijl de ander harder snurkt. Maar hoe komt het nou dat je snurkt? Er kunnen verschillende oorzaken zijn waarom je snurkt. Daarnaast is het zo dat mannen meer snurken dan vrouwen en kan je ook als kind al gaan snurken.

Benieuwd hoe je kan stoppen met snurken? Je leest het verderop in dit artikel!

Kijk hier de video van deze blog!

Dit artikel bevat affiliate links.

Als je iets koopt via een van deze links betaal je niet meer, maar krijgen wij wel een kleine commissie

Wat is snurken?

Als iemand naast je snurkt hoor je een hard, brommend of zagend snurk geluid. Je gaat snurken doordat er een vernauwing in de luchtweg ontstaat, tussen de neus en stembanden. Bij de meeste mensen die snurken gaat het over een vernauwing achter de huig of het gebied in de keelholte achter de tong. Als je dan inademt ontstaat er door die vernauwing druk in de keel, waardoor het zachte weefsel naar elkaar toe wordt gezogen en gaat trillen.

Je zou het kunnen vergelijken met het leeglopen van een ballon. Daar stroomt dan ook veel te snel lucht door een nauwe doorgang waardoor dat gedeelte van de ballon gaat trillen en een schel geluid maakt.

Deze trilling is het vervelende snurkgeluid wat je hoort. Snurken komt dus ook niet vanuit de neus.

Bijna iedereen snurkt weleens waarbij mannen vaker snurken dan vrouwen. Gemiddeld één op de 5 mannen tegenover 1 op de 10 vrouwen. Snurkgeluiden kunnen tot voorbij de 80 decibel reiken, wat vergelijkbaar is met het geluid van een grasmaaier. Ook naarmate je ouder wordt ga je meer en harder snurken. Dit komt omdat het slijmvlies van de keelholte dikker wordt door ophoping van vetweefsel, de luchtweg wordt hierdoor kleiner. Ook de slijmvliezen worden slapper waardoor ze meer gaan trillen.

Wanneer je af en toe licht snurkt heeft dit geen consequenties voor de gezondheid. Het is voornamelijk erg vervelend voor diegene die naast je in bed ligt. Als je veel regelmatiger en zwaarder snurkt en je hierdoor iedere ochtend moe opstaat waardoor het de dag beïnvloed, dan kan dat ook iets anders betekenen. Er kan dan sprake zijn van een obstructieve slaapapneu. Bij slaapapneu stopt de ademhaling meerdere keren per nacht voor minstens 10 seconden. Het is een slaapstoornis die erg gevaarlijk kan zijn en daarom is het belangrijk is dit niet te verwaarlozen, maar juist te laten onderzoeken. De huisarts kan je hierin verder helpen.

Hoe komt het dat je snurkt?

Waarom snurkt de één wel en de ander niet? Er is niet één oorzaak te geven waarom je snurkt. Er zijn namelijk veel verschillenden oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat je snurkt.

 1. een veel voorkomende oorzaak is overgewicht. Wanneer je last hebt van overgewicht dan worden je gezicht, nek en keelwand dikker waardoor de luchtweg wordt vernauwd en ademhalen ook moeilijker gaat;
 2. het nuttigen van alcohol zorgt ervoor dat je gaat snurken. Alcohol heeft namelijk een verdovende werking en zal ervoor zorgen dat de spieren in de keel gaan verslappen. Hierdoor ga je snurken;
 3. wanneer je slaapt op de rug bevordert dat het snurken. Dit komt omdat het zachte gedeelte van je gehemelte, de tong en huig naar achter zakken waardoor de luchtweg wordt geblokkeerd en je moeilijker gaat ademen;
 4. ouderdom zorgt ook voor een verslapping van de spieren, wat snurken tot gevolg heeft;
 5. door te roken zorg je voor een voortdurende irritatie van de keel. Daardoor verdikt de wand en wordt de luchtweg nauwer;
 6. als je last hebt van een breuk in het middenrif veroorzaakt dit brandend maagzuur. Brandend maagzuur geeft ook irritatie aan de keelwand waardoor deze verdikt en zo de luchtweg vernauwd;
 7. zwelling van het neusslijmvlies door bijvoorbeeld: een allergie of een verkoudheid;
 8. poliepen en een scheef neustussenschot veroorzaakt een lage luchtdruk bij het inademen;
 9. bij kinderen komt vaak een vergrote neus of keelamandel voor wat de veroorzaker van snurken kan zijn.

Hoe-te-stoppen-met-snurken

Welke gevolgen heeft snurken?

Als je een lichte snurker bent heeft dat niet dusdanige gevolgen voor de gezondheid. Wanneer je een zware of chronische snurker bent ondervind je vaak wel de gevolgen zoals:

 • een verstoord slaappatroon waardoor je een verminderde slaapkwaliteit hebt;
 • oververmoeidheid;
 • je futloos voelen;
 • hoofdpijn;
 • een verminderd concentratievermogen;
 • je voelt je meer prikkelbaar;
 • meer last van stemmingswisselingen;
 • meer kans op depressie;
 • grotere kans op hoge bloeddruk;
 • meer kans op hersenbloedingen en beroertes;
 • verhoogde kans op hart en vaatziekten;
 • een hogere kans op het ontwikkelen van dementie.

Is snurken gevaarlijk voor je gezondheid?

Je hoeft niet bang te zijn dat snurken gevaarlijk is voor je gezondheid, alleen kan snurken wel voor slaapproblemen zorgen. Snurken kan ook een flinke impact hebben op je relatie, zeker als je door het snurken niet meer bij elkaar kunt slapen omdat je anders geen goede nachtrust krijgt.

Snurken kan wel invloed hebben op je gezondheid, helemaal als je elke dag moe opstaat en je problemen krijgt met concentreren en je geheugen. Dat zal ook invloed hebben op de werkvloer, in de thuissituatie en in sociale contacten.

Er is echter wel een uitzondering op de regel. Snurken kan namelijk wel een gevaar vormen als je ook last hebt van ademstops welke minstens 10 seconden duren. Je spreekt dan van slaapapneu en slaapapneu is een ernstige slaapstoornis. Wanneer je lijdt aan slaapapneu dan stop je meerdere keren per nacht voor meer dan 10 seconden met ademen. Je brein zorgt er wel voor dat je weer gaat ademhalen, maar hierdoor heb je continu een onderbroken slaap. Soms ben je er van bewust dat je even wakker wordt. Het probleem hiervan is dat je niet genoeg in de diepe slaap komt. Diepe slaap zorgt voor fysiek herstel.

Wanneer jij of je partner een vermoeden hebben van slaapapneu, dan is het van groot belang om hiermee naar de huisarts te gaan.

Slaapapneu kan namelijk ingrijpende gevolgen hebben voor de gezondheid. Er bestaan meerdere behandelingen die vooral gericht zijn op het bestrijden van symptomen.

Je kan niet genezen van slaapapneu. Je kan bijvoorbeeld een anti-snurk beugel laten aanmeten of als je matige tot ernstige apneu hebt een CPAP masker dragen. Dat is een speciaal masker die je in de nacht draagt wanneer je slaapt. Het masker is verbonden met een pompje dat onder druk lucht de keelholte in blaast.

Snurkende-man-met-wekker

Hoe te stoppen met snurken | zijn er oefeningen voor?

Er bestaan naast hulpmiddelen voor snurken zoals een snurkbeugel of neus strips ook nog andere methodes om van het snurken af te komen. Je kan ook oefeningen doen om de keel, mond en tong spieren zo te trainen dat je niet gaat snurken. Verslapping van het weefsel in het keelgebied zorgt ervoor dat je gaat snurken. Deze oefeningen zijn door verschillende artsen aangeraden en zeer effectief. Hieronder lees je de 5 beste oefeningen die je kan gaan proberen.

 1. zingen is een hele goede oefening die zorgt dat je de keelspieren traint. Als je zingt stimuleer je de stembanden en keelspieren en hierdoor worden ze strakker. Je kan starten met bijvoorbeeld het alfabet te zingen. Je pakt een medeklinker en zet daar een klinker achter zoals ba ba ba dan ca ca ca enzovoort. Daarna pak je een andere klinker bijvoorbeeld de e in be be be. Je herhaalt dit tot je alle klinkers hebt gehad en houd bij iedere letter ongeveer 10 seconden vast;
 2. de potlood oefening is een oefening waarbij je een potlood of een pen vast houdt tussen de tanden. Dit hou je 5 minuten vol waarbij je probeert niet teveel kracht te zetten. Je traint met deze oefening het gehemelte en kaken. Hierdoor gaan ze minder hangen en worden ze steviger;
 3. met de tongrekoefening steek je de tong zo ver mogelijk recht naar voren uit. Breng het puntje van van je tong in de richting van je neus, ga dan met je tong omlaag richting je kin en ga met je tong eerst naar de linker wang en dan naar de rechterwang. Deze oefening herhaal je 10 keer snel achter elkaar. De tongstrekoefening zal ervoor zorgen dat de spieren in en rondom het mond gebied sterker worden en op hun natuurlijke plaats blijven tijdens de slaap;
 4. je eten langzaam doorslikken kan je heel goed toepassen tijdens eetmomenten. Probeer wanneer je eet langzaam het eten door te slikken en doe er zo'n 5 seconden langer over. Probeer je tong dan naar achteren te duwen in plaats van naar boven. Concentreer je op de bewegingen die je samentrekkende keel maakt;
 5. yoga kan erg goed helpen om snurken te voorkomen. In yoga wordt er veel gewerkt met ademhaling en heb je veel verschillende ademhalingsoefeningen. Als je yoga beoefent kan je de ademhalingsspieren versterken, vergroot je de longcapaciteit en bevorder je de neusademhaling.  Deze oefeningen helpen daarbij:
  • De zoemende bij wordt ook wel de Brahmari genoemd en is een ademhalingstechniek. Om deze oefening goed uit te voeren ga je in een comfortabele houding zitten, dat kan op de grond of op een stoel. Je maakt je rug zo recht mogelijk en ontspant de schouders. Adem nu diep in vanuit de buik, hou je adem even vast en wanneer je uitademt maak je een zoemend geluid (hmmmmmmmm) zoals dat van een bij. Herhaal deze oefening zo'n 6 tot 8 keer.
  • De driedelige ademhalingsoefening ook wel dirga pranayama genoemd. Bij deze oefening focus je op 3 gebieden namelijk op je buik, middenrif en borstkas. Je kan gaan zitten of liggen net waar je het meest comfortabel bij voelt. Begin met inademen en adem diep door de neus uit. Focus bij het inademen eerst op je buik, ga omhoog naar het middenrif en dan vervolgens naar de borstkas. Houd je tong tegen het gehemelte gedrukt. Bij het uitademen keer je dit om. Focus bij uitademing eerst op de borstkas, dan ga je omlaag naar het middenrif om vervolgens bij de buik uit te komen. Herhaal deze oefening ongeveer 10 keer. Door deze oefening uit te voeren verbeter je de neusademhaling wat zal helpen tegen snurken.


Hoe te stoppen met snurken | zijn er hulpmiddelen voor?

Er zijn een aantal hulpmiddelen op de markt die zouden kunnen helpen om het snurken tegen te gaan. Deze middelen kunnen je helpen om te stoppen met snurken. Vaak werken deze hulpmiddelen goed bij lichte snurkers. Het is dan uitproberen wat voor jou het beste werkt. Het kan soms ook een combinatie zijn van verschillende middelen.

 1. speciale neusspreider is een hulpmiddel die ervoor zorgt dat je gemakkelijker door de neus kunt ademhalen. De neusspreider opent het smalste gedeelte van de neus waardoor je meer lucht via de neus kunt inhaleren. Door een goede neusspreider zou het snurken kunnen verminderen of verdwijnen;
 2. neus pleisters werken hetzelfde als neusspreiders en zorgen ervoor dat je via de neus meer zuurstof inhaleert;
 3. neusspray is een hupmiddel die goed te gebruiken is bij een verstopte neus. De luchtwegen komen door de neusspray open te staan wat weer leid tot meer zuurstof opname;
 4. keelsprays zorgen ervoor dat de weefsels achter in de keel worden bedekt met een dun laagje. Dat vermindert de trillingen die door het snurken worden veroorzaakt;
 5. keel strips hebben dezelfde werking als de keelsprays. Ze gaan de trilling tegen van het keelweefsel doormiddel van een strip die je plaatst tegen het gehemelte. Er komen
 6.  werkzame ingrediënten vrij die er dan voor zorgen dat de lucht beter passeert en zo de trillingen doen afnemen.

Wil jij ook jouw beste slaappatroon creëren? Klik dan op de knop hieronder om naar het boek PERFECT SLAPEN IN 7 STAPPEN te gaan!


Hulpmiddelen voor zware snurkers.

Als je een zware snurker bent dan helpen vaak de bovenstaande hulpmiddelen niet. Vaak wordt er dan een anti snurk beugel aangemeten. Een snurkbeugel wordt ook een MRA (Mandibulair Repositie Apparaat) genoemd. Het is een tandheelkundige beugel die gedragen wordt tijdens het slapen. De beugel zorgt ervoor dat de onderkaak naar voren wordt geduwd zodat de luchtweg vrij blijft en je daardoor minder tot niet gaat snurken. Het is handig om te kijken naar een anti snurk beugel die je op maat kunt maken.

Veel snurker hebben bij de snurk beugel het meeste baat en dat is bewezen uit een wetenschappelijk onderzoek van het: Amerikaanse NCBI!


Wil jij nu ook een anti-snurkbeugel?

numsy-kortingscode

Zie hier waar je de kortingscode in kunt vullen:


numsy-kortingscode-anti-snurksetZie hier dat de kortingscode is toegepast:

numsy-kortingscode-verzilveren-anti-snurkset


numsy-anti-snurkset


Ga DIRECT naar de GEHEIME KORTINGSPAGINA

Bestaat er een operatie om te stoppen met snurken?

Ook een operatie behoort tot de mogelijkheden als je echt niet van het snurken afkomt. Als de oorzaak in de neus ligt kan het helpen om de neus en/of keelamandelen te verwijderen. Dit kan helpen voor zowel kinderen als volwassenen. Een operatie aan het neustussenschot of het verwijderen van poliepen kan ook helpen om het snurken te stoppen.


Hoe te stoppen met snurken | deze 13 tips kunnen jou helpen.

Je kan voordat je begint met hulpmiddelen eerst proberen om je levensstijl te veranderen. Dat kan al een positieve invloed hebben op het snurken.

 • eet niet te veel en vlak voor het slapen gaan omdat je dan last kunt krijgen van brandend maagzuur wat tegen het middenrif duwt. Dat veroorzaakt snurken;
 • slaap op je zij in plaats van op de rug. Als je namelijk op de rug slaapt zakt je tong en zachte delen van het gehemelte naar achteren waardoor ze de luchtweg bijna afsluiten;
 •  een oude truc om niet op je rug te slapen is de tennisbal techniek. Naai een tennisbal op de achterkant van je shirt of pyjama vast zodat je niet meer op je rug draait. Deze truc kan werken al is het niet een heel voor de hand liggende manier om te stoppen met snurken;
 •  als je partner zodanig last heeft van het gesnurk dan is het verstandig om met oordopjes in te slapen;
 •  zorg voor een gezonde leefstijl. Dat wil zeggen beweeg voldoende, eet gezond en rook niet;
 •  als je rookt stop daar dan mee. Roken irriteert de keelholte waardoor je sneller gaat snurken;
 •  vermijd alcohol een paar uur voordat je naar bed gaat. Alcohol zorgt ervoor dat je ontspant en je keelspieren en tong ontspannen dan mee, waardoor deze naar achter zakken in de keelholte. Hierdoor vernauwt de luchtweg en ga je snurken;
 • bepaalde slaapmiddelen en kalmerende middelen zorgen er ook voor dat de keelspieren en tong ontspannen waardoor je gaat snurken;
 • een gezond gewicht helpt om snurken te voorkomen. Als je last hebt van overgewicht wordt de keelwand dikker en dat zorgt voor een vernauwing van de luchtweg;
 • je kunt een neusspray gebruiken voor verkoudheid of allergie. Je houd zo de neus en de luchtwegen open;
 •  door je mond en keelspieren te trainen versterk je het keelweefsel en keelspieren. Dit kun je doen door ademhalingsoefeningen, zingen of het bespelen van een blaasinstrument;
 • oefeningen zoals de tongtrekker helpen om de spieren in de keel en mond te verstevigen zodat ze niet verslappen en je gaat snurken;
 • een ondersteunend en hoog kussen verlaagt de kans op snurken. Een goed kussen ondersteunt de nek en schouder spieren waardoor je beter ademhaalt.

Wil je nu meer tips om beter te slapen? Check dan onze blog: 20 handige tips om beter te slapen!Wil jij door het lezen van dit artikel je slaap verbeteren?

In dit artikel hebben we alles uitgelegd wat te maken heeft met snurken en hoe je kunt stoppen met snurken. Wil jij nu jouw slaap verbeteren en zo een optimaal slaappatroon creëren?

Dan is het SlaapBalans Traject dé oplossing voor jou. Met onze methode gaan we stap-voor-stap, in jouw eigen vertrouwde omgeving en in 7 online sessies van jou weer een goede slaper maken!

Wacht dus niet langer en klik op de knop hieronder om naar het SlaapBalans Traject te gaan!


slaapbalans-traject-cover


Ga DIRECT naar de GEHEIME KORTINGSPAGINA


FAQ list | Hoe te stoppen met snurken?

Kan je met je mond dicht snurken?

Ja, je kan zowel met je mond dicht als open snurken.

Hoe kan je slapen naast iemand die snurkt?

Het is vaak een uitdaging om goed te slapen als diegene die naast je ligt nogal flink snurkt. Het kan helpen om oordopjes te dragen of in een andere kamer te gaan liggen, maar dat is niet aan te raden voor de relatie.
Het is verstandig om het snurken zelf aan te pakken door bijvoorbeeld een verandering in de leefstijl of het gebruik van een hulpmiddel.

Is het erg als je door je mond ademt?

Mondademhaling is ongezond. Dat blijkt uit verschillende onderzoeken. Tandartsen adviseren dan ook om door de neus te ademen. Mondademhaling zorgt namelijk onder andere voor:
1) een droge mond;
2) keelpijn;
3) slechte adem;
4) de lucht wordt niet gefilterd waardoor de kans groter is op infecties van de luchtwegen;
5) meer plakvorming op tanden en kiezen;
6) grotere kans op neusverstopping;
7) de tongspieren en andere spieren in en rondom de mond worden niet op de juiste manier gebruikt, dit heeft op langere termijn invloed op de stand van het gebit.


Vond je deze review waardevol en heb je na het lezen van dit artikel nog vragen, tips of aanvullingen? Voel je dan vrij om een reactie voor ons achter te laten. Dit wordt zeker gewaardeerd.

arrow-down

Over de schrijver
Als slaapdeskundigen en slaapcoaches hebben wij ons de afgelopen jaren verdiept in wat er zoal nodig is om een goede slaper te worden, met als resultaat een betrouwbaar en persoonlijk slaaptraject.Wij vinden dat slecht slapen geen onderdeel van jouw identiteit zou moeten zijn en dat niemand zich zou moeten neerleggen bij een slecht slaappatroon.Blijf niet rondlopen met het gevoel dat goed slapen niet voor jou is weggelegd. We geloven dat er voor iedereen een passende oplossing is. Wij staan klaar voor jou, je bent niet alleen en we helpen je graag om een goede slaper te worden en (weer) te genieten van slapen.
Reactie plaatsen