Komt het bij jou ook vaak voor? Dat je zo moe bent dat je de dag pas aankan na een flink shot cafeïne? Ben je de hele dag door aan het gapen of stap je ’s morgens pas na veel moeite uit je bed. Rondlopen met een vermoeid gevoel is erg vervelend. Waarom is het dan dat je steeds zo moe bent?
Benieuwd naar wat de oorzaken kunnen zijn? Je leest het verderop in dit artikel!
1. Te weinig slaap
Het is zo simpel, maar deze staat niet voor niets op de eerste plek. Het is de voornaamste reden waarom je steeds zo moe bent. Het is daarom belangrijk om erachter te komen waarom je te weinig slaapt. De 8-uur regel is een fabeltje. Beter is het om te kijken naar wat jouw slaapbehoefte precies is. Sommige mensen zijn na 5 uur slaap al uitgerust, andere hebben pas genoeg aan 9 uur slaap. Natuurlijk spelen er ook nog andere omstandigheden mee zoals: leeftijd en of je een ochtend of avondmens bent. Je kunt aan jezelf merken als je te weinig hebt geslapen doordat je moeite hebt om je te concentreren en je overdag moe bent.
2. Een zittend leven leiden
Beweging zorgt voor een energie boost. Een zittend leven daarentegen zorgt ervoor dat je vaak uitgeput en slaperig voelt. Hierdoor kom je al snel in een vicieuze cirkel terecht. Je bent te moe om iets uit te voeren. Hierdoor word je nog vermoeider en al snel onderneem je helemaal niks meer. Probeer dus om niet de hele dag op de bank door te brengen of te lang stil te zitten achter de computer. Volgens de beweegrichtlijnen van het kenniscentrum van sport en bewegen is het goed als je elke week:
- niet te vaak stil zit;
- minstens 2,5 uur per week matig intensief beweegt zoals wandelen of fietsen;
- en minstens 2 keer per week activiteiten doet die je spieren en botten versterken. Daarbij komt het advies voor ouderen om dit te combineren met balansoefeningen.
3. Slaapstoornissen
De onderliggende oorzaak van vermoeidheid kan weleens een slaapstoornis zijn. Ben je nog steeds vermoeid een paar weken nadat je veranderingen hebt aangebracht in je levensstijl? Dan is het misschien een goed idee om je vermoeidheid met de huisarts te bespreken.
Een voorbeeld van een slaapstoornis die vaak voorkomt is slaapapneu. Door deze aandoening stop je een paar keer per nacht met ademhalen. Hierdoor krijgen de hersenen onvoldoende zuurstof en geven ze een signaal af dat je wakker moet worden. Apneu-patiënten zijn dan ook vaak moe overdag.
Meer weten over slaapapneu? check dit artikel:
4. Stress
Chronische stress is een grote veroorzaker van hoofdpijn, spierspanningen, maagproblemen en vermoeidheid.
Wanneer je stress ervaart dan gaat je lichaam automatisch in de vecht- of vluchtmodus. Vervolgens produceert je lichaam grote hoeveelheden cortisol en adrenaline. Deze hormonen helpen je lichaam om met bepaalde situaties om te kunnen gaan. Gezonde stress is handig als je bijvoorbeeld een examen moet doen, maar heb je last van chronische stress dan blijft je lichaam in een stressmodus staan waardoor je erg moe wordt.
Wil je iets doen aan je vermoeidheid, dan is het een goed idee om te leren hoe je beter met stress kunt omgaan. Hoe jij je stress onder controle kunt krijgen en vooral houden. Je kunt hiermee beginnen door limieten te stellen en vaker nee te leren zeggen. Wat realistischer te zijn in de doelen die je voor jezelf stelt. Maar ook veranderingen aan te brengen in denkpatronen kan veel helpen. Meditatie, mindfulness en yoga kunnen je helpen om je stressniveau te laten dalen.
5. Medicatie
In sommige gevallen is medicatie de boosdoener van de vermoeidheid. Een bijwerking kan bijvoorbeeld vermoeidheid zijn. Het is daarom belangrijk om de bijsluiter goed te lezen en vragen te stellen aan de huisarts.
Zo kan de huisarts eventueel een ander medicijn voorschrijven of de dosering veranderen.
6. Diabetes (Suikerziekte)
Je de hele dag moe voelen kan ook een veelvoorkomend symptoom zijn van diabetes. Als je diabetes hebt dan kan je lichaam de bloedsuiker niet meer in evenwicht houden. De cellen krijgen dan niet genoeg energie meer. Je lichaam heeft te weinig insuline of je lichaam maakt helemaal geen insuline meer aan. Juist het hormoon insuline regelt de bloedsuikerspiegel.
7. Een vitaminetekort
Voel je je vaak moe, dan kan dit een teken zijn van een vitaminetekort. Je lichaam krijgt dan te weinig vitamines binnen. Vitamine B12 en magnesium zorgen voor extra energie.
Wil je een vitaminetekort voorkomen? Zorg voor een gevarieerd en gezond menu.
8. Overgewicht
Overgewicht zorgt ook vaak voor vermoeidheid. Door een ongezond eetpatroon of een te hoge inname van calorieën wat ervoor zorgt dat je te snelle suikers en koolhydraten binnen krijgt. Hierdoor ervaar je weinig energie en heb je een vermoeid gevoel.
Heb je last van overgewicht? Stel dan een plan op om gewicht op een verantwoorde manier te verliezen en zo jouw energie weer terug te krijgen. Een fijne manier is om dit samen met nog iemand te doen, zo kun je elkaar steunen. Of wordt lid van de samen slank community van makkelijk afvallen. Lees hier onze review.
9. Depressie
Depressieve gevoelens hebben ook invloed op je lichaam. Wie depressief is voelt zich dan vaak moe en niet fit. Geen fut en nergens zin in hebben is dan ook een veel voorkomend symptoom van een depressie. Heb je al langere tijd last van depressieve gevoelens? Praat dan eens met de huisarts. Die kan je doorverwijzen naar bijvoorbeeld: een psycholoog. Die kan de oorzaak achterhalen van je depressie gevoelens.
Een heerlijke wandeling in de buitenlucht vermindert stressgevoelens en geeft je lichaam ook nog eens voldoende daglicht voor een goede nachtrust.
10. Fybromyalgie
Fybromyalgie is een combinatie van verschillende aandoeningen met pijn en vermoeidheid als meest opvallende kenmerken. Mensen met fibromyalgie ervaren ook sneller pijn dan anderen, doordat ze er gevoeliger voor zijn. Door deze pijn is het ook moeilijker om de slaap te vatten of om normaal door te kunnen slapen.
11. Werken op onregelmatige tijden
Als je veel in de nacht werkt of in ploegendiensten dan is de interne klok verstoort. Hierdoor loopt je biologische klok niet synchroon met je dag- en nachtritme en ben je vaak moe. Dit omdat je dag- en nachtritme omgekeerd is.
12. Een traag werkende schildklier
De schildklier regelt de stofwisseling (metabolisme) door bepaalde hormonen aan te maken. Wanneer deze schildklier te traag werkt zal je snel moe worden en vaak sloom voelen. Mensen met een trage schildklier hebben het ook snel koud en komen sneller aan dan mensen met een normaal functionerende schildklier. Door een bloedonderzoek kom je te weten of je een traag werkende schildklier hebt. De huisarts kan dan eventueel medicijnen voorschrijven.
Samenvatting
Sommige dagen wegen nu één maal zwaarder dan andere dagen. Het is dan ook belangrijk om een keer moe zijn, niet te verwarren met langdurige vermoeidheid.
In de meeste gevallen kan vaak moe zijn verholpen worden door veranderingen aan te brengen in de levensstijl.
Voel je jezelf na de doorgevoerde veranderingen nog steeds moe. Dan is het verstandig om de vermoeidheid eens met de huisarts te bespreken.
Vond je dit artikel waardevol en heb je na het lezen van dit artikel nog vragen, tips of aanvullingen? Wees dan vrij om een reactie achter te laten. Dit word gewaardeerd.