De achterliggende oorzaken van extreme vermoeidheid
31 juli 2022 
5 min. leestijd

De achterliggende oorzaken van extreme vermoeidheid

De achterliggende oorzaken van extreme vermoeidheid: Extreme vermoeidheid is iets wat helaas steeds vaker voorkomt en dus kan je stellen dat veel mensen hier dagelijks last van ondervinden. Als je last hebt van extreme vermoeidheid dan kan je je erg futloos en ronduit ellendig voelen. Het dagelijks functioneren kost je dan ook enorm veel moeite. 

Extreme vermoeidheid komt vaak voort uit een gevolg van een lichamelijke of geestelijke aandoening. En dat zorgt weer voor klachten zoals: hoofdpijn, nek en rugklachten. Hoog tijd dus om achter de echte oorzaken te komen.

Ben je benieuwd naar wat de echte oorzaken zijn van extreme vermoeidheid? Je leest het verderop in dit artikel!

Koolhydraten zijn een belangrijke energiebron voor je lichaam. Maar teveel koolhydraten en met name suikers zorgen voor een schommelende bloedsuikerspiegel. Door het eten van snelle suikers leef je even op, maar snel daarop volgt een dip. Dit resulteert in vaak weer het nuttigen van suikers waardoor je in een vicieuze cirkel terecht komt. 

Goede koolhydraten kan je vinden in: groenten, fruit, noten, graanproducten en eiwitten. De verwerkte koolhydraten zitten in onder andere koekjes, wit brood, chips en snoep.

Eet je teveel slechte koolhydraten? Dan kan dit ervoor zorgen dat er vermoeidheid en lusteloosheid optreedt gedurende de dag.

Om je energiewaarden stabiel te houden is het een goed idee om suikers en geraffineerde koolhydraten te vervangen door een gezonde en gebalanceerde voeding.

Gevoeligheid voor bepaalde voeding zorgen in de meeste gevallen voor symptomen zoals: uitslag, verteringsproblemen, loopneus en hoofdpijn. Bij Coeliakie kan je lichaam niet tegen gluten. En gluten komen voor in brood en andere graanproducten. 

Bij voedselovergevoeligheid kan vermoeidheid ook een symptoom zijn en die wordt vaak over het hoofd gezien. 

De voedingsmiddelen waar mensen het vaakst gevoelig op reageren zijn onder andere: gluten, zuivel, eieren, soja en maïs.

Dit is waarschijnlijk de meest voor de hand liggende oorzaak van extreme vermoeidheid overdag.

Terwijl je slaapt is je lichaam bezig met allerlei belangrijke processen. Zoals fysiek herstellen en het verwerken van gebeurtenissen overdag. Ook komen er een aantal hormonen vrij die ieder zijn aandeel hebben in het herstellen van je lichaam en geest.

Wie een nacht goed heeft geslapen wordt de volgende morgen fris en uitgerust wakker. Wat belangrijk is om de dag energievol te beginnen.

Het belangrijkste is dat je slaap rustgevend is. Niet verstoord wordt, zodat je alle 4 de slaapfases van een slaapcyclus goed kunt doorlopen. Het blijkt dat de diepe slaapfase en de REM-slaap het allerbelangrijkste zijn voor je herstel. Dit is gebleken uit diverse onderzoeken. Deze fasen komen vooral voor aan het begin van de nacht. Maar wordt je niet uitgerust en moe wakker dan heb je niet genoeg diepe slaap en REM-slaap gehad en heb je teveel geslapen in de lichtere slaapfase. 

Je hebt dan niet genoeg kwalitatieve slaap gehad. Het inzetten van een goede slaaproutine helpt om de dag af te schakelen om zo een goede nachtrust te krijgen, waardoor extreme vermoeidheid wordt voorkomen.

Vaak valt extreme vermoeidheid te herleiden naar (chronische) ziektes en aandoeningen. Je kunt dan denken aan:

  • bloedarmoede;
  • diabetes;
  • ziekte van pfeiffer;
  • ziekte van Lyme;
  • een traag werkende schildklier;
  • chronisch vermoeidheidssyndroom ook wel CVS genoemd;
  • ME of wel myalgische encefalomyelitis;
  • psychische problemen zoals een depressie.

Al deze aandoeningen kunnen lang sluimeren voordat je in de gaten hebt dat je er aan lijdt. Extreme vermoeidheid is dan ook een zeer voorkomend symptoom.

Stress is één van de meest voorkomende oorzaken van slaapproblemen. Chronische stress heeft een groot effect op je energie en levenskwaliteit.

Alhoewel een beetje stress gezond is, want daardoor kom je in actie, kan altijd blootgesteld worden aan te veel stress wel degelijk worden gelinkt aan extreme vermoeidheid. Stress en slaapproblemen houden elkaar dan ook in stand en hierdoor raak je in een vicieuze cirkel. 

Stressvolle situaties zijn vaak onvermijdbaar in het drukke leven. De maatschappij ontpopt zich steeds meer tot een 24 uurs maatschappij. Er wordt veel verwacht en er moet veel worden gedaan in een korte tijd. Er zijn verschillende dingen die je kan doen om je stress te managen en zo te voorkomen dat je oververmoeid raakt.

stress-de-voornaamste-oorzaak-van-slapeloosheid!

Wil je meer informatie over het gratis e-book? Check dan deze pagina!

Het is bewezen dat ontspannings- en meditatieoefeningen kunnen helpen om beter met stress om te gaan.

Op YouTube kan je tal van ontspannings- en meditatieoefeningen vinden. 


Zoals je leest kunnen er verschillende oorzaken aan de basis liggen van extreme vermoeidheid. Zeker oorzaken die in eerste instantie niet zo voor de hand liggend zijn. 

Beter slapen begint echt bij het vinden van de oorzaak en terug gaan naar de basis. Tackel die vermoeidheid door een solide basis te leggen voor je nachtrust.


Is extreme vermoeidheid gevaarlijk?

Extreme vermoeidheid wordt gevaarlijk als je bijvoorbeeld deelneemt aan het verkeer of handelingen moet verrichten waar je je hoofd heel erg bij moet houden. Dan kunnen er situaties ontstaan die levensgevaarlijk kunnen worden, denk aan het krijgen van een ongeluk.


Vond je dit artikel waardevol en heb je na het lezen van dit artikel nog vragen, tips of aanvullingen? Wees dan vrij om een reactie achter te laten. Dit word gewaardeerd.

arrow-down

Over de schrijver
Op onze website is veel informatie te vinden die gerelateerd is aan het oplossen van slaapproblemen. We geven allerlei nuttige en bruikbare tips en adviezen en hopen je met onze blogs en product reviews goed op weg te helpen naar een beter slaappatroon en een gelukkiger leven! Als trotse ouders van twee jonge kinderen weten we heel goed welke impact slaapgebrek kan hebben op jou als persoon en op jouw dagelijks functioneren. We hebben besloten om ons niet bij ons slaapgebrek neer te leggen, maar om actief op zoek te gaan naar een effectieve methode die bij onze situatie paste en die zou leiden tot een verbetering van onze nachtrust. En die methode hebben we gelukkig gevonden! Blijf niet rond lopen met het gevoel dat goed slapen niet voor jou is weggelegd. We geloven er namelijk echt in dat er voor iedereen een passende oplossing te vinden is. Veel lees plezier!
Reactie plaatsen