Slecht slapen bij volle maan | Feit of fabel?
21 april 2021 
10 min. leestijd

Slecht slapen bij volle maan | Feit of fabel?

Slecht slapen bij volle maan? Je kent het vast wel, zodra de volle maan weer aan de hemel staat, gaan de verhalen over de weerwolf mythes weer de ronde. Als je jong bent kan dit je beangstigen en leiden tot een angstaanjagende nachtmerrie. Naast deze mythes staat de volle maan er ook om bekent invloed te hebben op jouw slaap. Komt dit je bekent voor? Of heb jij hier helemaal geen last van? Volle maan doet in ieder geval iets met je, je wordt er door aangetrokken en door de aantrekkingskracht kan je je ogen er maar moeilijk vanaf houden. 

Ben je benieuwd naar wat de volle maan doet met jouw nachtrust? Je leest het verderop in dit artikel!

Kijk hier de video van deze blog! 


Dit artikel bevat affiliate links.

Als je iets koopt via een van deze links betaal je niet meer, maar krijgen wij wel een kleine commissie

Als we het hebben over een volle maan is het handig om eerst te kijken naar wat een volle maan precies is. Een volle maan is één van de gedaante van de maan waarbij de maan, vanaf de zon gezien zich dus precies aan de andere kant van de aarde bevindt. De maan is ontzettend helder, verlicht en rond. Er zijn ongeveer 13 volle manen per jaar te zien.

De maan zelf geeft geen licht, het licht dat je ziet van de maan is het weerkaatste licht van de zon en een deel van dit weerkaatste licht komt op de aarde neer. Daarnaast heeft de maan grote invloed op de getijden eb en vloed. Eb en vloed ontstaan door de aantrekkingskracht van de maan. Doordat er op de maan zwaartekracht is, worden waterlichamen zoals de zeeën en oceanen hierdoor aangetrokken.

De mens bestaan voor ongeveer 60% uit water. Daardoor kan het zo zijn dat je uit balans raakt tijden de volle maan, wat invloed heeft op jouw slaapgedrag. Het kan dus je emotie en mentale welzijn zodanig beïnvloeden, waardoor het moeilijker wordt om in slaap te vallen en door te slapen.

Ook is er een theorie die terug gaat naar de evolutie. Vroeger hadden onze voorouders geen kunstlicht en waren ze aangewezen op het licht van de maan. Bij volle maan zouden ze dan extra alert zijn geweest op bijvoorbeeld roofdieren en hierdoor dus licht slapen.

Wil jij ook jouw natuurlijke slaapkwaliteit verbeteren? Klik dan kop de knop hieronder om naar het boek PERFECT SLAPEN IN 7 STAPPEN te gaan!

Ga DIRECT naar de GEHEIME KORTINGSPAGINA

volle-maan-wolf

Verschillende Maanstanden binnen de astrologie

De maan kent verschillende maanstanden voordat deze naar een volle maan gaat.

 • De nieuwe, donkere maan: deze is vaak nog niet zichtbaar. In deze periode heeft de maan nog niet veel kracht waardoor je in deze fase nog makkelijk in slaap kan komen. De nieuwe maan staat ook wel binnen de astrologie voor een nieuw begin. Dat is dus een goed moment om plannen te maken.
 • Wassende maan: De maan word nu steeds meer zichtbaar. In deze periode kan je werken aan groei en productiviteit. Een ideaal moment om dingen uit te voeren.
 • Volle maan: bij een volle maan kan je wat emotioneler zijn en de dingen wat intenser ervaren, waardoor je moeilijker in slaap kunt komen en ook lastiger doorslaapt. Het is een mooie periode om te werken aan je persoonlijke ontwikkeling.
 • Afnemende maan: nu gaat de maan beetje bij beetje weer afnemen, waardoor het lijkt dat de maan helemaal verdwijnt om vervolgens weer opnieuw te gaan beginnen. Het is ook wel de periode van loslaten. Nu de nieuwe maan weer in aantocht is, zal je weer  beter gaan slapen.
Volgens de astrologie hebben de verschillende maanfase wel degelijk een diepe verbintenis met je slaappatroon. En kan dit je zowel fysiek als emotioneel enorm beïnvloeden.

maan-standen

Er is ook wetenschappelijk bewijs dat volle maan niet per definitie slecht slapen in de hand werkt. 

Tijdens een onderzoek aan de Universiteit aan Basel in 2013 kwamen Zwitserse onderzoekers er per ongeluk achter dat we slechter slapen met volle maan. De proefpersonen die meededen aan dit onderzoek vielen gemiddeld 5 minuten later in slaap. Dit onderzoek werd maar op 33 personen uitgevoerd waardoor dit enigszins in twijfel kan worden getrokken. Dat de proefpersonen later in slaap vielen zou zijn omdat tijdens de volle maan minder melatonine wordt aangemaakt. Melatonine is het hormoon wat er voor zorgt dat je in de avond slaperig wordt. 

Een jaar later in 2014 werden er door Zweedse wetenschappers een onderzoek gedaan naar de invloed van volle maan bij 47 proefpersonen. Daarbij sliepen de proefpersonen ook nog in een kamer waar geen ramen in zaten. Daaruit bleek dat we gemiddeld 20 minuten korter slapen als er volle maan is, terwijl de Remslaap gemiddeld 30 minuten langer is. 

Toch blijkt uit een onderzoek van het Max Planck Instituut in samenwerking met onderzoekers van het Nijmeegse Donders instituut uit 2014 dat de volle maan geen enkel effect heeft op ons slaapritme. Zij hebben dit onderzoek verricht met ruim duizend proefpersonen.

Het is dus maar de vraag of de volle maan daadwerkelijk invloed heeft op jouw slaap. Ook de wetenschappers spreken elkaar tegen en er zou nog meer diepgaand onderzoek verricht moeten worden. Maar dat de maan een sterke invloed heeft dat is zeker. Het zou wel kunnen verklaren waarom je emoties heftiger kunnen zijn tijdens de volle maan en waarom je slechter in en doorslaapt. De wetenschap zal niet alles kunnen verklaren en dat geeft ruimte om na te denken over de energieën die de maan naar jou toe stuurt. 

Slaap jij onrustiger tijdens de volle maan, dan kunnen deze tips jou wellicht helpen om toch goed te kunnen slapen.


 • ✅ aangezien het licht tijdens de volle maan nog feller is is het goed verduisteren van jouw slaapkamer nog belangrijker. Dit kan je doen doormiddel verduisterende gordijnen. Je kan er ook voor kiezen om een slaapmasker te dragen. Als je hiervoor kiest raden wij het Manta Sleep Mask aan. Dit slaapmasker is van zeer goede kwaliteit en laat je slapen in complete duisternis. Waardoor je niet meer het felle licht van de volle maan ervaart en je kunt genieten van een goede en wel verdiende nachtrust;
 • ✅ een wandeling of sporten overdag draagt bij aan een betere nachtrust;
 • ✅ het is aan te raden om tijdens de volle maan niet te laat naar bed te gaan en jezelf niet te overladen met ''negatieve gedachten'' dat je met de volle maan niet goed kan slapen;
 • ✅ door eerst een eenvoudige yogaoefening te doen, een uur voordat je naar bed gaat, kun je beter ontspannen waardoor je sneller in slaap valt;
 • ✅ voordat je gaat slapen kan mediteren helpen om helemaal ontspannen te gaan slapen. Je kunt hiervoor ook een meditatie-app gebruiken;
 • ✅ Valeriaan pillen kunnen je helpen om sneller in slaap te vallen. Deze pillen zijn op natuurlijke basis gemaakt en kun je veilig innemen;
 • ✅ accepteer de volle maan door je positieve gevoelens op te schrijven, zo ga je met een juiste mindset gerust naar bed.

 • Benieuwd naar nog meer tips om jouw slaapproblemen te kunnen oplossen? Check dan ons artikel: Slaapproblemen oplossen!

Wil je nog meer informatie over het Manta Sleep Mask? Check dan onze: Manta Sleep Mask: Review!

manta-sleep-mask-1-1

Ga DIRECT naar de GEHEIME KORTINGSPAGINA

In dit artikel zijn we ingegaan op de vraag of wij daadwerkelijk slechter slapen bij volle maan. De meningen zijn hierover verdeeld en de maan zal haar geheimen nog niet allemaal prijs geven!

Wil jij nu leren hoe jij op een natuurlijke manier weer echt kunt gaan slapen en doorslapen dan is het boek PERFECT SLAPEN IN 7 STAPPEN het ideale boek voor jou. In dit boek vertelt slaapdeskundige en auteur William van der Klaauw hoe je echt weer de regie van jouw slaapproblemen in eigen handen kunt nemen. Doormiddel van een zeer effectieve no nonsens methode die hij heeft ontwikkeld en bestaat uit 7 natuurlijke stappen.

Wacht dus niet langer en klik op de knop hieronder om naar het boek PERFECT SLAPEN IN 7 STAPPEN te gaan! 


Wil jij ook jouw natuurlijke slaapkwaliteit verbeteren?
Klik dan op de knop hieronder om naar het boek PERFECT SLAPEN IN 7 STAPPEN te gaan!


boek-7-stappen-perfect-slapen-cover

Ga DIRECT naar de GEHEIME KORTINGSPAGINA


Wil je nog meer informatie over het boek? Check dan onze: Review PERFECT SLAPEN IN 7 STAPPEN!


                   

Hoeveel nachten is het volle maan?

Als je het hebt over hoe lang de volle maan duurt dan kom je uit op ongeveer drieënhalve dag. Daarin loopt de belichting van 95 procent naar 100 procent en terug naar 95 procent.

Welke mensen hebben last van volle maan?

Iedereen kan last hebben van de volle maan, maar hoog gevoelige mensen (HSP's) ervaren de invloed van de maan net wat intenser. Dit komt omdat hoog gevoelige mensen erg open staan voor prikkels en informatie. Tijdens de volle maan ervaren hoog gevoelige mensen dan ook meer emoties en gevoelens omdat de volle maan deze emoties en gevoelens extra versterkt.

Wat is een asgrauwe maan?

Een paar dagen na Nieuwe maan kan je een fel verlichte sikkel zien. Alleen het overige deel is niet helemaal donker maar een beetje flauw verlicht en dat noem je het asgrauwe licht of asgrauwe verschijnsel.

Wat gebeurt er bij nieuwe maan?

Nieuwe maan is een van de schijngestalten/ fasen van de maan. Wanneer de maan ongeveer tussen de aarde en de zon staat, kan je alleen de schaduwkant zien. De maan zelf is dan niet te zien.
Spiritueel gezien staat nieuwe maan voor het oude achter je laten en met het nieuwe te beginnen. Loskomen van oude emoties en gevoelens en het manifesteren van dromen. De maan zorgt voor vernieuwde en positieve energie die je helpen om je wensen uit te laten komen.

Wat is het eerste en laatste Kwartier van de maan?

De Eerste Kwartier-maan is alleen zichtbaar in de eerste helft van de nacht. Dit komt omdat de maan rond zonsondergang al hoog aan de hemel staat en gaat hij rond middernacht onder. Bij de Laatste Kwartier-maan is de maan alleen zichtbaar in de laatste helft van de nacht. De maan komt rond middernacht op en bevindt hij zich rond zonsopkomst hoog boven de horizon.

Wat betekent volle maan spiritueel?

De maan staat voor vrouwelijke en krachtige energie. Deze energie is voelbaar op verschillende gebieden zoals: emoties, gevoelens, intuïtie, hormonen, wijsheid en behoeften. Daarnaast kan de volle maan kan ook gevierd worden, dit wordt een Esbat genoemd. Dat zijn maanfeesten waarbij om gunsten worden gevraagd aan de Grote Godin en er vinden rituelen plaats. Maar ook met edelstenen kan je de krachtige energie van de volle maan optimaal benutten.

                 


Vond je dit artikel waardevol en heb je na het lezen van dit artikel nog vragen, tips of aanvullingen? Wees dan vrij om een reactie achter te laten. Dit word gewaardeerd.  

arrow-down

Over de schrijver
Op onze website is veel informatie te vinden die gerelateerd is aan het oplossen van slaapproblemen. We geven allerlei nuttige en bruikbare tips en adviezen en hopen je met onze blogs en product reviews goed op weg te helpen naar een beter slaappatroon en een gelukkiger leven! Als trotse ouders van twee jonge kinderen weten we heel goed welke impact slaapgebrek kan hebben op jou als persoon en op jouw dagelijks functioneren. We hebben besloten om ons niet bij ons slaapgebrek neer te leggen, maar om actief op zoek te gaan naar een effectieve methode die bij onze situatie paste en die zou leiden tot een verbetering van onze nachtrust. En die methode hebben we gelukkig gevonden! Blijf niet rond lopen met het gevoel dat goed slapen niet voor jou is weggelegd. We geloven er namelijk echt in dat er voor iedereen een passende oplossing te vinden is. Veel lees plezier!
Reactie plaatsen