Narcolepsie | dé oorzaak en hoe je een aanval verminderd!
14 juli 2021 
6 min. leestijd

Narcolepsie | dé oorzaak en hoe je een aanval verminderd!

Wat is de oorzaak van Narcolepsie? Wanneer je last hebt van slaapaanvallen overdag spreek je van narcolepsie. Dit is een erg vervelende slaapstoornis die je leven dan ook flink kan beheersen. 

Het is bij lang niet iedereen vanzelfsprekend om een goed slaappatroon te hebben. Als je narcolepsie hebt kan je je daardoor erg onzeker en onbegrepen voelen. Daarbij kan het je erg beperken in het dagelijks leven. 

In dit artikel gaan we je alles uitleggen over narcolepsie, komen we achter de oorzaak en geven we 10 tips om een aanval van narcolepsie te verminderen. 

Wil je meer weten? Lees dan snel verder! 

Kijk hier de video van deze blog! 


Dit artikel bevat affiliate links.

Als je iets koopt via een van deze links betaal je niet meer, maar krijgen wij wel een kleine commissie

Wat is narcolepsie?

Narcolepsie is een slaap/waakstoornis en wordt ook wel slaapziekte genoemd. Bij deze slaapstoornis is het waak- slaapritme ernstig verstoord. Ongeveer tussen de 6000 en 7000 mensen lijden aan narcolepsie. 

Wanneer je de aandoening narcolepsie hebt, kenmerkt dit zich vooral door extreem veel behoefte aan slaap en slaapaanvallen overdag. Ondanks dat je goed hebt geslapen en uitgerust bent kan je nog een gevoel hebben dat je moet slapen. Je kan dan zo'n slaapaanval niet afwenden. Deze slaapaanvallen gebeuren overdag en op ongewenste momenten. Meestal begint deze slaapstoornis tussen je 15e en 30ste levensjaar. Dit heeft een groot impact op je leven omdat je juist nu vaak gaat studeren en werken. Ook heeft het veel gevolgen voor je sociale leven.

Ben je benieuwd naar slaapstoornissen en hun symptomen? Check dan ons artikel: Slaapstoornissen welke symptomen horen daarbij?


Welke symptomen horen bij narcolepsie?

Narcolepsie kenmerkt zich door een aantal verschillende symptomen. Het kan wel erg verschillen welke symptomen zich openbaren.
  • Slaapaanvallen en slaperigheid overdag. Als je last hebt van narcolepsie dan heb je altijd een slaperig gevoel overdag, ook als je wel goed hebt geslapen in de nacht. Daarbij heb je slaapaanvallen die je bijna niet tegen kunt houden, je valt dan in slaap. Vaak komt een slaapaanval als je een rustige activiteit aan het doen bent zoals vergaderen of in de trein zitten. Bij ernstige vormen van narcolepsie kan een slaapaanval ook voor komen tijdens bijvoorbeeld fietsen. Je kan soms een slaapaanval onderdrukken, maar dan heb je de rest van de dag last van vermoeidheid en voel je je prikkelbaar. Deze klachten komen het meest voor zo'n 95% tot 100%.
  • Kataplexie komt bij 60% tot 70% voor naast narcolepsie. Kataplexie zijn korte spierverslappingen die vaak worden uitgelokt door emoties zoals hard lachen. Vaak zijn het de spieren in je gezicht, nek en benen. Deze spierverslappingen duren kort, vaak maar een paar seconden.
  • Hypnagoge hallucinaties zijn kortdurende, heftige en levensechte dromen die ontzettend op de werkelijkheid lijken. Hypnagoge hallucinaties komen bij ongeveer 25% voor bij mensen met narcolepsie en zijn heel anders dan gewone hallucinaties. Deze hallucinaties duren ongeveer een paar minuten en zijn zeer eng omdat je van alles ziet, voelt en hoort. Vaak wordt je er ook angstig door.
  • Slaapverlamming ook wel slaapparalyse genoemd. Wanneer je aan narcolepsie lijdt heb je naast hypnagoge hallucinaties ook vaak last van een slaapverlamming. Tijdens een slaapverlamming ben je niet in staat om je lichaam te bewegen. Je lichaam is verlamd maar je bent zelf volledig bij bewustzijn je ademt, hoort en ziet alles. Dit is een erg angstige en nare ervaring. 
  • Vaak een onderbroken nacht. Wanneer je narcolepsie hebt slaap je in de nacht niet goed door. Je wordt vaak wakker en dat verstoord je nachtrust. 
  • Je kan automatisch gedrag gaan vertonen. Dan doe je dingen op de automatische piloot maar ze kloppen niet. Zoals op de verkeerde halte van de bus stappen of onduidelijk gaan schrijven.
  • Overgewicht komt veel voor als je narcolepsie hebt. Je hebt dan een grote drang om te gaan eten. 
  • Angst en paniekaanvallen komen ook vaak voor. Narcolepsie kan je leven intens beheersen waardoor je ook een depressie kan krijgen. 
  • Geheugenklachten zijn een veel voorkomend symptoom. Door de enorme slaperigheid is het moeilijker om dingen goed te kunnen leren en onthouden. 



slapende-vrouw-tijdens-werk



Wil je meer weten over slaapverlamming? Check dan onze blog: Wat is slaapverlamming? En is daar een oorzaak voor?

Narcolepsie wat is de oorzaak?

Wat is nu de oorzaak van narcolepsie? Narcolepsie is een hersenaandoening en wordt veroorzaakt doordat er een storing optreed in het regelen van het slaap-waakritme. Je slaap-waakritme wordt normaal geregeld door een eiwit genaamd hypocretine. Maar bij mensen die lijden aan narcolepsie verdwijnen de cellen die hypocretine produceren. Onderzoekers zijn nog niet precies achter de oorzaak waarom nu juist die cellen verdwijnen en denken dat het te maken heeft met het afweersysteem die de cellen per ongeluk aanvalt. 

Dat zou kunnen betekenen dat narcolepsie waarschijnlijk een auto-immuun ziekte is. Je zou kunnen denken dat het mogelijk moet zijn om het eiwit hypocretine weer toe te dienen zodat je geneest van narcolepsie maar dat is helaas niet mogelijk. 

Het kan zijn dat narcolepsie erfelijk is bepaald doordat het in bepaalde families meer voor komt.


 Is er een behandeling voor narcolepsie?

Er is dus tot op heden nog geen genezing voor narcolepsie. De symptomen kunnen in de jaren verergeren of juist weer verdwijnen. Vaak zal het hoofdsymptoom slaperigheid en de slaapaanvallen blijven bestaan. Je kan een behandeling krijgen die zich richt op verlichting of vermindering van de klachten. 

Dat kan doormiddel van medicijnen die afgestemd zijn op jouw eigen situatie. Wel is het belangrijk om naast de medicatie goed te leren omgaan met de aandoening en te kijken hoe je jezelf een gezonde leefstijl aanmeet. Je kan ook worden doorverwezen naar een slaapkliniek waar ze een slaaponderzoek doen. Wanneer er meer specialistisch onderzoek nodig is wordt dat bijvoorbeeld gedaan in het Centrum voor Slaap- en Waakstoornissen

Narcolepsie de oorzaak | deze 10 tips helpen om een aanval van narcolepsie te verminderen!

Je kan zelf ook het één en ander aanpassen in je levensstijl om zo goed mogelijk om te gaan met narcolepsie. 

  • zorg dat je overdag voldoende daglicht krijgt;
  • zorg voor een goed slaapritme, dat wil zeggen dat je op dezelfde tijd naar bed gaat en ook op dezelfde tijd weer op staat;
  • het advies is om korte dutjes te doen van 10 tot 20 minuten en dan bij voorkeur op vaste momenten op de dag en als je een activiteit hebt waar je wakker moet blijven kan het ook verstandig zijn om daar net voor een kort dutje te doen;
  • vermijd alcohol om beter te slapen. Als je alcohol drinkt slaap je vaak snel in maar wordt je ook eerder wakker. Je komt niet goed in de diepe slaap wat belangrijk is om fysiek te herstellen; 
  • eet niet te zwaar voordat je naar bed gaat. Uitgebreide koolhydraatrijke maaltijden leiden vaak tot slaperigheid;
  • probeer regelmatig overdag te bewegen;
  • stress heeft een erg negatief effect op je lichaam en geest. Het is belangrijk om stress zoveel mogelijk te vermijden;
  • het is daarnaast belangrijk dat jouw omgeving op de hoogte is van jouw narcolepsie. Doordat ze weten wat er zich afspeelt kunnen ze er rekening mee houden. Anders kan het tot onbegrip leiden op school, werk of in je sociale contacten;
  • zorg ervoor dat het schema past bij wat je doet. Als het niet goed gaat omdat je je niet goed kan concentreren of omdat je erg vermoeid bent is het raadzaam om je schema hierop aan te passen. Dan is het handig om te kijken waar je bijvoorbeeld meer afwisseling in kan brengen;
  • narcolepsie heeft een enorme impact op je leven en daardoor kan je je verdrietig en angstig voelen. Het kan je leven zodanig op zijn kop zetten dat je niet meer weet hoe je ermee om moet gaan. Dan zou een afspraak met een psycholoog je kunnen helpen om alles weer op de rit te krijgen.
  • geheugenproblemen zijn vaak aan de orde van de dag als je lijdt aan narcolepsie. Dingen opschrijven in een notieboekje en vaste patronen aanhouden kunnen je helpen om vergeetachtigheid te verminderen.

Wil jij weten hoe ook jij een optimale nachtrust kan krijgen?

In dit artikel hebben we je uitgelegd wat de oorzaak is van narcolepsie en hebben we 10 tips gegeven om een aanval van narcolepsie te verminderen. Wil je nu meer handvatten krijgen om een optimaal slaappatroon te creëren? En wil je hiermee aan de slag?

Dan is het SlaapBalans Traject dé oplossing voor jou. Met onze methode gaan we stap-voor-stap, in jouw eigen vertrouwde omgeving en in 7 online sessies van jou weer een goede slaper maken!

 

Wacht dus niet langer en klik op de knop hieronder om naar het SlaapBalans Traject te gaan!


slaapbalans-traject-cover

Ga DIRECT naar de GEHEIME KORTINGSPAGINA


FAQ list | Narcolepsie

Hoe wordt narcolepsie vastgesteld?

Narcolepsie kan voorkomen met kataplexie en zonder kataplexie. Er kunnen verschillende onderzoeken worden gestart om de diagnose narcolepsie vast te stellen namelijk:
1) polysomnografie
2) multipele slaaplatentietest
3) actigrafie
4) ruggenprik

Is narcolepsie gevaarlijk?

Het kan vooral gevaarlijk zijn als de narcolepsie niet onder controle is. Dan kan fietsen of autorijden levensgevaarlijk zijn.

Is narcolepsie erfelijk?

Erfelijke factoren kunnen een rol spelen bij het ontwikkelen van narcolepsie maar dat hoeft niet. Als je spreekt over familiaire narcolepsie is dat heel erg zeldzaam. Het komt bijna niet voor dat er generatie na generatie narcolepsie in de familie wordt doorgegeven.


Vond je dit artikel waardevol en heb je na het lezen van dit artikel nog vragen, tips of aanvullingen? Wees dan vrij om een reactie achter te laten. Dit word gewaardeerd. 

arrow-down

Over de schrijver
Als slaapdeskundigen en slaapcoaches hebben wij ons de afgelopen jaren verdiept in wat er zoal nodig is om een goede slaper te worden, met als resultaat een betrouwbaar en persoonlijk slaaptraject. Wij vinden dat slecht slapen geen onderdeel van jouw identiteit zou moeten zijn en dat niemand zich zou moeten neerleggen bij een slecht slaappatroon. Blijf niet rondlopen met het gevoel dat goed slapen niet voor jou is weggelegd. We geloven dat er voor iedereen een passende oplossing is. Wij staan klaar voor jou, je bent niet alleen en we helpen je graag om een goede slaper te worden en (weer) te genieten van slapen.
Reactie plaatsen