Slaapverlamming | dé oorzaak en zo kom je er eerder uit!
11 juli 2021 
10 min. leestijd

Slaapverlamming | dé oorzaak en zo kom je er eerder uit!

Wat is slaapverlamming en is daar een oorzaak voor? Misschien heb je het wel eens meegemaakt dat je wakker wordt, maar je kan je niet bewegen. Je ligt in bed en bent compleet bij bewustzijn, maar je lichaam lijkt op slot te zitten. Er is geen beweging in je ledematen te krijgen. Het is niet alleen een rare gewaarwording maar ook een ongelofelijke enge en angstige ervaring die je lang bij zal blijven.

Slaapverlamming is een hele vervelende ervaring, maar gelukkig niet gevaarlijk. Het is dan ook geen aandoening. Wel is het iets bijzonders en hoor je vaak verhalen over een kwaadaardige aanwezigheid.

In dit artikel gaan we je alle informatie geven over slaapverlamming en gaan we dieper in wat het verband is tussen slaapverlamming en de paranormale wereld!

Wil je meer weten? Lees dan snel verder!

Kijk hier de video van deze blog!

Dit artikel bevat affiliate links.

Als je iets koopt via een van deze links betaal je niet meer, maar krijgen wij wel een kleine commissie

Slaapverlamming ook wel slaapparalyse genoemd behoort tot een slaapstoornis In de REM- slaap ook wel de droomslaapfase genoemd verlamd je lichaam. Dit is een natuurlijk proces. Het is een mooi systeem van je lichaam dat ervoor zorgt dat je tijdens het dromen niet alles daadwerkelijk gaat uitvoeren of dat je het bed uit gaat. Maar bij slaapverlamming is er iets anders aan de hand. Je lichaam is verlamd maar je hersenen zijn al wakker. Dit gebeurd precies wanneer je in de REM-slaap komt of er net uit gaat. Je lichaam loopt dus niet synchroon met je hersenen waardoor je lichaam achter loopt. Hierdoor kan jij je niet bewegen maar begrijp je wel alles. Daarbij kan je ook hallucinaties krijgen en dat maakt een slaapverlamming een ontzettend enge gebeurtenis.   


Wie loopt een hoger risico?

Slaapverlamming komt ongeveer bij 8 procent van de wereldbevolking voor. Er is onderzoek gedaan naar een verband tussen slaapverlamming en narcolepsie, restless leg syndroom en slaapapneu. Als je lijdt aan één van deze aandoeningen is de kans op een slaapverlamming groter.

Een slaapverlamming kan ook vaker voorkomen:

 • als je op je rug slaapt;
 • wanneer je alcohol en/of drugs gebruikt;
 • als je een verstoord slaapritme hebt;
 • verschillende psychische aandoeningen;
 • bij angst, stress of een trauma;
 • bij studenten;
 • als je net moeder bent geworden;
 • wanneer je teveel of juist te weinig slaapt.

Wil jij direct starten om je slaap te verbeteren? Klik dan op de knop hieronder om naar het boek PERFECT SLAPEN IN 7 STAPPEN te gaan!

Ga DIRECT naar de GEHEIME KORTINGSPAGINA

Oorzaak van slaapverlamming

Volgens verschillende onderzoekers is er nog geen exacte oorzaak als het gaat om een slaapverlamming. Hierdoor blijft het een beetje een mysterie. Wel is onderzocht dat je tijdens de REM-slaap emoties en herinneringen van de dag verwerkt.

Als je net voor en na de REM-slaap in een slaapverlamming terecht komt betekend het dat je lichaam niet makkelijk door de verschillende slaapfases heen gaat. Je lichaam wordt wakker maar je geest staat nog in een droomstand. Daardoor kunnen er hallucinaties ontstaan die je erg angstig kunnen maken. Zeker omdat het levensecht aanvoelt en je zelf niet in staat bent om daar met je lichaam op te reageren.

Wat zijn de symptomen van een slaapverlamming

 • Verlamming van het lichaam. Wanneer je in een slaapverlamming ontwaakt adem je en kan je alles om je heen horen en zien. Je lichaam daarin tegen is helemaal verlamd en je kan je ledematen niet bewegen, ook ben je niet in staat om te praten. Daarnaast kan je last krijgen van hoofdpijn en kan je suizen of bonzen in je hoofd en oren voelen.
 • Hallucinaties. Je kan verschillende hallucinaties ervaren tijdens een slaapverlamming.
  • Visuele hallucinaties: dan zie je beelden die niet echt zijn, zoals een schaduw of geest.
  • Auditieve hallucinaties: het horen van onechte geluiden, zoals het horen van voetstappen.
  • Tactiele hallucinaties: een onecht gevoel van aanraking, wanneer je het gevoel hebt dat er iets op je borst zit waardoor je het gevoel krijgt dat je stikt.


Meestal treed slaapverlamming eenmalig op, maar soms komt het meer dan één keer per week voor. Dan is het verstandig om een afspraak te maken met de huisarts die kan je dan doorverwijzen naar bijvoorbeeld een slaapspecialist.


iemand-kan-er-niet-uit


Naast dat er gekeken wordt vanuit een medisch oogpunt voor slaapverlamming, word er ook door verschillende mensen een verband gelegd naar de paranormale wereld. Wanneer je nog niet voldoende kennis hebt over slaapverlamming kan je geloven dat er meer speelt en dat je een paranormale ervaring hebt gehad. Daardoor worden fenomenen zoals uittreding, wezens en alien ontvoering hieraan gekoppeld.

Een hallucinatie kan zo echt lijken dat je ook het gevoel hebt dat er iets paranormaals heeft afgespeeld. Wanneer je gelooft dat het te maken heeft met demonen duurt een slaapverlammingsaanval langer en heeft het ook meer impact op je geestelijke welzijn. Als je gelooft dat het door je brein komt duurt een aanval korter.

Al eeuwenlang zie je in kunst en literatuur terug over entiteiten die je komen bezoeken in de nacht. Vaak komt een hallucinatie terug waarin je het gevoel hebt dat er een demon op je borst zit die je wilt verstikken. Deze mannelijke demon wordt ook wel incubus genoemd. Deze demon kwam in de nacht op bezoek en ging op de borst van vrouwen zitten om hen te verkrachten. Daarnaast heb je ook nog succubus een vrouwelijke demon. In vele verschillende culturen vind je de legende van de incubus terug. Het kan zijn dat deze legende is ontstaan uit de hallucinaties van een slaapverlamming.

Bij een uittreding heb je het gevoel dat je geest tijdelijk je lichaam verlaat. Meestal zweef je dan boven je bed en kijk je op je eigen lichaam neer. Vaak wordt dit als een paranormaal iets gezien. Ook de alien ontvoeringen kunnen in verband gebracht worden met slaapverlamming. Doordat die ontvoeringen meestal in de slaapkamer gebeuren na het wakker worden terwijl je verlamd bent. Er is ongetwijfeld nog veel meer tussen hemel en aarde waar we nog lang niet alles van weten.


man-slaapverlamming


Je kan slaapverlamming niet altijd voorkomen, maar door wat aanpassingen i je levensstijl kan je de kans op een slaapverlamming wel verkleinen. Door goede slaaphygiëne toe te passen, dat wil zeggen dat je:

 • op regelmatige tijden naar bed gaat en weer opstaat;
 • zorgt voor een vast avondritueel;
 • voldoende nachtrust pakt;
 • zorgt voor voldoende beweging overdag;
 • vermijd alcohol en cafeïne houdende dranken zoals koffie;
 • op je buik of zij slaapt in plaats van op je rug.

Wanneer je veel vaker last hebt van slaapverlammingen kan dat een negatief effect hebben op slaap. Door angst en spanning durf je vaak niet meer te gaan slapen. Doordat je dan een verstoord slaappatroon hebt kan je last krijgen van slapeloosheid (insomnie). Wat kan helpen is om samen met de huisarts te kijken naar bijvoorbeeld het inschakelen van een slaapcoach of cognitieve gedragstherapie.Wil je meer weten over slapeloosheid? Check dan onze blog: De 15 beste tips voor slapeloosheid!

 • probeer je focus op beweging te leggen, dit gaat beter als je jezelf niet laat leiden door paniek of angst. Hou in gedachten dat dit niet echt is en dat je niets kan overkomen. Herhaal dit een paar keer in je gedachten.
 • zorg dat je de aandacht richt op één specifiek lichaamsdeel zoals je vinger of door je ogen snel te bewegen. Als je hierop concentreert dan lukt het vaak om er direct uit te komen;
 • je kan afspreken met je partner dat diegene je wakker schudt om er sneller uit te komen;
 • zorg ervoor dat je niet op je rug in slaap valt;
 • probeer stress echt te verminderen door bijvoorbeeld mindfulness oefeningen toe te passen of te  mediteren.

In dit artikel hebben we je alles uitgelegd over de slaapstoornis slaapverlamming. Ben jij nu nieuwsgierig geworden hoe ook jij perfect kan gaan slapen op een natuurlijke manier? En wil je hiermee aan de slag?

Dan is het boek PERFECT SLAPEN IN 7 STAPPEN het ideale boek voor jou. In dit boek vertelt slaapdeskundige en auteur William van der Klaauw hoe je echt weer de regie van jouw slaapproblemen in eigen handen kunt nemen. Doormiddel van een zeer effectieve no nonsens methode die hij heeft ontwikkeld en bestaat uit 7 natuurlijke stappen.

Wacht niet langer en klik op de knop hieronder om naar het boek PERFECT SLAPEN IN 7 STAPPEN te gaan!

Ook een optimaal slaappatroon creëren?
Klik op de knop hieronder om naar het boek PERFECT SLAPEN IN 7 STAPPEN te gaan!


boek-7-stappen-perfect-slapen-cover

Ga DIRECT naar de GEHEIME KORTINGSPAGINA

Wil je nog meer informatie over het boek? Check dan onze: Review PERFECT SLAPEN IN 7 STAPPEN!


Kan slaapverlamming kwaad?

Nee, slaapverlamming kan geen kwaad. Maar het kan wel leiden tot slapeloosheid en slecht slapen. Doordat het vaak angstige ervaringen zijn kan het ervoor zorgen dat je niet meer in slaap durft te vallen. Zo kan je snel in een vicieuze cirkel terecht komen waarbij je moeite krijgt om dagelijks nog goed te kunnen functioneren.

Is slaapverlamming erfelijk?

Het kan voorkomen dat er in de familie nog een familielid is die ook slaapverlamming ervaart.

Waarom is slaapverlamming altijd eng?

Slaapverlamming is een enge gebeurtenis omdat er naast het niet kunnen bewegen van je lichaam, ook verschillende hallucinaties voor kunnen komen waarbij je dingen kan zien, horen, ruiken of voelen. Dit maakt de slaapverlamming ervaring intenser en enger.


Vond je dit artikel waardevol en heb je na het lezen van dit artikel nog vragen, tips of aanvullingen? Wees dan vrij om een reactie achter te laten. Dit word gewaardeerd.

arrow-down

Over de schrijver
Op onze website is veel informatie te vinden die gerelateerd is aan het oplossen van slaapproblemen. We geven allerlei nuttige en bruikbare tips en adviezen en hopen je met onze blogs en product reviews goed op weg te helpen naar een beter slaappatroon en een gelukkiger leven!Als trotse ouders van twee jonge kinderen weten we heel goed welke impact slaapgebrek kan hebben op jou als persoon en op jouw dagelijks functioneren. We hebben besloten om ons niet bij ons slaapgebrek neer te leggen, maar om actief op zoek te gaan naar een effectieve methode die bij onze situatie paste en die zou leiden tot een verbetering van onze nachtrust. En die methode hebben we gelukkig gevonden!Blijf niet rond lopen met het gevoel dat goed slapen niet voor jou is weggelegd. We geloven er namelijk echt in dat er voor iedereen een passende oplossing te vinden is. Veel lees plezier!
Reactie plaatsen