Slaapverlamming de oorzaak | zo kom je er eerder uit!
11 juli 2021 
10 min. leestijd

Slaapverlamming de oorzaak | zo kom je er eerder uit!

Wat is slaapverlamming en is daar een oorzaak voor? Heb jij ook weleens meegemaakt dat je wakker wordt maar je niet kan bewegen. Ineens ben je klaarwakker en je kan je absoluut niet bewegen wat je ook doet, maar je bent je wel bewust van alles wat er om je heen gebeurt. Een ongelofelijke enge en angstige ervaring die je lang bij zal blijven.

Slaapverlamming is een hele nare ervaring maar gelukkig niet gevaarlijk. Het is dan ook geen ziekte, maar toch is het iets bijzonders en hoor je vaak verhalen over een kwaadaardige aanwezigheid.

In dit artikel gaan we je alle informatie geven over slaapverlamming, of er een oorzaak is en gaan we dieper in wat het verband is tussen slaapverlamming en de paranormale wereld!

Wil je meer weten? Lees dan snel verder!

Kijk hier de video van deze blog!

Dit artikel bevat affiliate links.

Als je iets koopt via een van deze links betaal je niet meer, maar krijgen wij wel een kleine commissie

Slaapverlamming ook wel slaapparalyse genoemd is een slaapstoornis en ook een behoorlijk angstaanjagend fenomeen. Wanneer je wilt gaan slapen of net wakker wordt gebeurt er het volgende in je lichaam: Je spieren zijn verlamd waardoor je niet kan bewegen, maar je bent je wel bewust van alles wat er om je heen gebeurt. Daarbij kan je ook hallucinaties krijgen en dat maakt een slaapverlamming een ontzettend enge gebeurtenis.

Als je gaat slapen verlamd je lichaam dit is een natuurlijk proces en gebeurd tijdens de droomslaapfase ofwel je REM-slaap. Het is een mooi systeem van je lichaam dat ervoor zorgt dat je tijdens je dromen niet alles daadwerkelijk gaat uitvoeren of dat je je bed uit gaat. Bij slaapverlamming is er iets anders aan de hand. Je lichaam is verlamd maar je hersenen zijn al wakker. Dit gebeurd precies wanneer je in je REM-slaap komt of er net uit gaat. Je lichaam loopt dus niet synchroon met je hersenen waardoor je lichaam achter loopt. Hierdoor kan jij je niet bewegen maar begrijp je wel alles.

Wie loopt een hoger risico?

Slaapverlamming komt ongeveer bij 8 procent van de wereldbevolking voor. En er is onderzoek gedaan naar een verband tussen slaapverlamming en narcolepsie, restless leg syndroom en slaapapneu. Als je leidt aan één van deze aandoeningen is de kans op een slaapverlamming groter.

Een slaapverlamming kan ook vaker voorkomen:

 • als je op je rug slaapt;
 • wanneer je alcohol en/of drugs gebruikt;
 • als je een verstoord slaapritme hebt;
 • verschillende psychische aandoeningen;
 • angst, stress of een trauma;
 • studenten;
 • nieuwe moeders;
 • wanneer je teveel of juist te weinig slaapt.

Wil jij direct starten om je slaap te verbeteren? Klik dan op de knop hieronder om naar het boek PERFECT SLAPEN IN 7 STAPPEN te gaan!

Ga DIRECT naar de GEHEIME KORTINGSPAGINA

Oorzaak van slaapverlamming

Volgens verschillende onderzoekers is er nog geen exacte oorzaak voor het krijgen van een slaapverlamming en blijft hierdoor een beetje een mysterie. Wat wel is onderzocht dat je tijdens de REM-slaap emoties en herinneringen verwerkt.

Als je net voor en na de REM-slaap in een slaapverlamming terecht komt, betekend het dat je lichaam niet makkelijk door de verschillende slaapfases heen gaat. Je lichaam wordt wakker maar je geest staat nog in een droomstand. En daardoor kunnen er hallucinaties ontstaan die je erg angstig kunnen maken. Zeker omdat het levensecht aanvoelt en je zelf niet in staat bent om daar met je lichaam op te reageren.

Wat zijn de symptomen van een slaapverlamming

 • Verlamming van het lichaam. Wanneer je in een slaapverlamming ontwaakt adem je en kan je alles om je heen horen en zien. Je lichaam daarin tegen is helemaal verlamd en je kan je ledematen niet bewegen, ook kan je niet praten. Daarnaast kan je last krijgen van hoofdpijn en kan je suizen/ bonzen in je hoofd/oren voelen.
 • Hallucinaties. Je kan verschillende hallucinaties ervaren tijdens een slaapverlamming.
  • Visuele hallucinaties dan zie je beelden die niet echt zijn, zoals een schaduw of geest.
  • Auditieve hallucinaties het horen van onechte geluiden, zoals het horen van voetstappen.
  • Tactiele hallucinaties een onecht gevoel van aanraking, wanneer je het gevoel hebt dat er iets op je borst zit waardoor je het gevoel krijgt dat je stikt.


Meestal treed slaapverlamming eenmalig op, mar soms komt het meer dan één keer per week voor. Dan is het verstandig om een afspraak te maken met je huisarts, want die kan je dan doorverwijzen naar bijvoorbeeld een slaapspecialist.


iemand-kan-er-niet-uit


Naast dat er gekeken wordt vanuit een medisch oogpunt voor slaapverlamming, word er ook door verschillende mensen nog een verband gelegd naar de paranormale wereld. Wanneer je nog niet voldoende kennis hebt over de term slaapverlamming kan je geloven dat er meer speelt. En dat je een paranormale ervaring hebt gehad. Daardoor worden deze fenomenen zoals uittreding, wezens en alien ontvoering hieraan gekoppeld.

Een hallucinatie kan zo echt lijken dat je ook het gevoel hebt dat er iets paranormaals heeft afgespeeld. Wanneer je gelooft dat het te maken heeft met demonen duurt een slaapverlammingsaanval langer en heeft het ook meer impact op je. Als je gelooft dat het door je brein komt duurt een aanval korter.

Al eeuwenlang zie je in kunst en literatuur terug over entiteiten die ons komen bezoeken in de nacht. Vaak komt een hallucinatie terug waarin je het gevoel hebt dat er een demon op je borst zit die je wilt verstikken. Deze mannelijke demon wordt ook wel incubus genoemd. Deze demon kwam in de nacht op bezoek en ging op de borst van vrouwen zitten om hun te verkrachten. Daarnaast heb je ook nog succubus een vrouwelijke demon. In vele verschillende culturen vind je de legende van de incubus terug. Het kan zijn dat deze legende is ontstaan uit de hallucinaties van een slaapverlamming.

Bij een uittreding heb je het gevoel dat je geest tijdelijk je lichaam verlaat. Meestal zweef je dan boven je bed en kijk je op je eigen lichaam neer. Vaak wordt dit als een paranormaal iets gezien. Ook de alien ontvoeringen kunnen in verband gebracht worden met slaapverlamming. Doordat die ontvoeringen meestal in de slaapkamer gebeuren na het wakker worden en terwijl je verlamd bent. Er is vast nog veel meer tussen hemel en aarde waar net als de wetenschap nog veel onderzoek naar gedaan kan worden.


man-slaapverlamming


Je kan slaapverlamming niet altijd voorkomen, maar door wat aanpassingen kan je de kans op een slaapverlamming wel verkleinen. Door goede slaap hygiëne toe te passen dat wil zeggen dat je:

 • op regelmatige tijden naar bed gaat en weer opstaat;
 • voldoende nachtrust pakt;
 • zorg voor voldoende beweging overdag;
 • vermijd alcohol en cafeïne houdende dranken zoals koffie;
 • slaap niet op je rug maar op je buik of zij;

Wanneer je veel vaker last hebt van slaapverlammingen kan dat een negatief effect hebben op je slapen. Door angst en spanning durf je niet meer te gaan slapen. Doordat je een verstoord slaappatroon hebt kan je last krijgen van slapeloosheid (insomnie) Wat dan kan helpen is om samen met je huisarts te kijken naar bijvoorbeeld cognitieve gedragstherapie.


Wil je meer weten over slapeloosheid? Check dan onze blog: De 15 beste tips voor slapeloosheid!


 • ✅ probeer je focus op beweging te leggen dit gaat beter als je je niet laat lijden door paniek of angst. Dit kan je doen door te bedenken dat dit niet echt is en je niets kan overkomen;
 • ✅ zorg dat je je aandacht richt op één specifiek lichaamsdeel zoals je vinger of je ogen snel te bewegen. Als je je hierop concentreert dan lukt het vaak om er direct uit te komen;
 • ✅ je kan afspreken met je partner dat diegene je wakker schudt om er sneller uit te komen;
 • ✅ zorg ervoor dat je niet op je rug in slaap valt;
 • ✅ probeer stress echt te verminderen.

In dit artikel hebben we je alles uitgelegd over de slaapstoornis slaapverlamming. Ben jij nu nieuwsgierig geworden hoe ook jij perfect kan gaan slapen op een natuurlijke manier? En wil je hiermee aan de slag?

Dan is het boek PERFECT SLAPEN IN 7 STAPPEN het ideale boek voor jou. In dit boek vertelt slaapdeskundige en auteur William van der Klaauw hoe je echt weer de regie van jouw slaapproblemen in eigen handen kunt nemen. Doormiddel van een zeer effectieve no nonsens methode die hij heeft ontwikkeld en bestaat uit 7 natuurlijke stappen.

Wacht niet langer en klik op de knop hieronder om naar het boek PERFECT SLAPEN IN 7 STAPPEN te gaan!

Ook een optimaal slaappatroon creëren?
Klik op de knop hieronder om naar het boek PERFECT SLAPEN IN 7 STAPPEN te gaan!


boek-7-stappen-perfect-slapen-cover

Ga DIRECT naar de GEHEIME KORTINGSPAGINA

Wil je nog meer informatie over het boek? Check dan onze: Review PERFECT SLAPEN IN 7 STAPPEN!

Vond je dit artikel waardevol en heb je na het lezen van dit artikel nog vragen, tips of aanvullingen? Wees dan vrij om een reactie achter te laten. Dit word gewaardeerd.

⬇️

Over de schrijver
Op onze website is veel informatie te vinden die gerelateerd is aan het oplossen van slaapproblemen. We geven allerlei nuttige en bruikbare tips en adviezen en hopen je met onze blogs en product reviews goed op weg te helpen naar een beter slaappatroon en een gelukkiger leven!Als trotse ouders van twee jonge kinderen weten we heel goed welke impact slaapgebrek kan hebben op jou als persoon en op jouw dagelijks functioneren. We hebben besloten om ons niet bij ons slaapgebrek neer te leggen, maar om actief op zoek te gaan naar een effectieve methode die bij onze situatie paste en die zou leiden tot een verbetering van onze nachtrust. En die methode hebben we gelukkig gevonden!Blijf niet rond lopen met het gevoel dat goed slapen niet voor jou is weggelegd. We geloven er namelijk echt in dat er voor iedereen een passende oplossing te vinden is. Veel lees plezier!
Reactie plaatsen