Dit doet het uur verzetten 2x per jaar met je slaap!
01 oktober 2022 
2 min. leestijd

Dit doet het uur verzetten 2x per jaar met je slaap!

Wist je dat zowel mensen als dieren een interne klok hebben?

Dit mechanisme of (biologische klok) regelt wanneer je slaap hebt, wakker wordt en honger hebt. Twee keer per jaar verzetten we onze klok en sommigen onder ons kunnen daar beter tegen dan anderen. De hypothalamus is belangrijke een hormoonklier die vele systemen binnen je lichaam aanstuurt. Zo zorgt de hypothalamus voor:

 • bloeddruk;
 • hartslag;
 • temperatuurregulatie;
 • honger en dorst hebben;
 • je slaap- waakritme;
 • seksuele opwinding;
 • je vecht of vluchtgedrag;
 • en voortplanting;


Circadiaans Ritme

Je circadiaans ritme wordt ook wel 24 uurs ritme of slaap-waak ritme genoemd. Heel je lichaam heeft te maken met veel biologische processen, die allemaal hun eigen ritme hebben. Zoals hierboven reeds beschreven is je lichaamstemperatuur een goed voorbeeld van zo'n proces met een eigen ritme. Je temperatuur is het hoogst in de late namiddag, zo’n 6 uur voor je in slaap valt en 2 uur nadat je ligt te slapen en hopelijk lekker ligt te dromen, het laagst.

De biologische klok verstoord

Eigenlijk kun je wel stellen dat je biologische klok twee maal per jaar verstoord wordt, dit is het geval tijdens het wisselen van de zomer- en wintertijd. Maak je soms verre vliegreizen, dan heb je nog meer kans dat hij wordt verstoord vanwege een jetlag.  Mensen die in een wisselend- ploegsysteem werken, hebben er ook vaak last van.

Hoe merk je dat je biologische klok verstoord is?

Als je  biologisch ritme verstoord is kan je dit aan de volgende zaken herkennen :

 • je slaap- waakritme is verstoord;
 • je hebt last van concentratieproblemen;
 • de tijdstippen waarop je honger hebt verandert;
 • problemen met de stoelgang;
 • een groot gebrek aan energie gedurende de dag;
 • veranderen van stemmingen, heel prikkelbaar zijn;
 • last van hoofdpijn.

Het hormoon melatonine

In je pijnappelklier wordt onder andere de stof melatonine aangemaakt. Melatonine wordt ook je slaaphormoon genoemd en heb je nodig om slaperig te worden in de avond. Dit is de stof die er voor zorgt dat je biologische klok gelijk loopt met je dag- en nachtritme. Deze stof wordt overdag bijna niet geproduceerd, pas vanaf een uur of acht ’s avonds. Naarmate er meer melatonine in het bloed komt zal je lichaam beter voelen dat het tijd is om te gaan slapen. De stof melatonine bepaalt dus wanneer je gaat slapen. Tegen een uur of 3 ’s nachts heeft deze productie zijn piek bereikt en zal rond een uur of 8 ’s morgens weer afnemen. Zodra het donker wordt komt de productie van melatonine op gang. Tijdens de slaap zal de melatonine weer worden afgebroken en zodra het licht wordt stopt de productie van melatonine weer.

FAQ list | Dit doet het uur verzetten 2x per jaar met je slaap

Welke datum klok verzetten?

Zolang de winter en/of zomertijd niet wordt afgeschaft start de wintertijd zoals ieder jaar op de laatste zondag van oktober.
De zomertijd gaat dan in op de laatste zondag van maart.

Wat gaat de klok vooruit of achteruit?

Het is niet altijd makkelijk om te onthouden of de klok nu een uur voor of achteruit gaat. Daar is een ezelsbruggetje voor: in het voorjaar zet je de klok 1 uur vooruit en in het najaar zet je de klok 1 uur achteruit.

Kan je vannacht een uur langer of korter slapen?

Als de wintertijd ingaat dan slaap je een uur langer en gaat de zomertijd in dan slaap je een uur korter.

Vond je dit artikel waardevol en heb je na het lezen van dit artikel nog vragen, tips of aanvullingen? Wees dan vrij om een reactie achter te laten. Dit word gewaardeerd.

 arrow-down

Over de schrijver
Als slaapdeskundigen en slaapcoaches hebben wij ons de afgelopen jaren verdiept in wat er zoal nodig is om een goede slaper te worden, met als resultaat een betrouwbaar en persoonlijk slaaptraject.Wij vinden dat slecht slapen geen onderdeel van jouw identiteit zou moeten zijn en dat niemand zich zou moeten neerleggen bij een slecht slaappatroon.Blijf niet rondlopen met het gevoel dat goed slapen niet voor jou is weggelegd. We geloven dat er voor iedereen een passende oplossing is. Wij staan klaar voor jou, je bent niet alleen en we helpen je graag om een goede slaper te worden en (weer) te genieten van slapen.
Reactie plaatsen