Dit doet het uur verzetten 2x per jaar met je slaap!
01 oktober 2022 
2 min. leestijd

Dit doet het uur verzetten 2x per jaar met je slaap!

Dit mechanisme of (biologische klok) regelt wanneer je slaap hebt, wakker wordt en honger hebt. Twee keer per jaar verzetten we onze klok en sommigen onder ons kunnen daar beter tegen dan anderen. De hypothalamus is belangrijke een hormoonklier die vele systemen binnen je lichaam aanstuurt. Zo zorgt de hypothalamus voor:

  • bloeddruk;
  • hartslag;
  • temperatuurregulatie;
  • honger en dorst hebben;
  • je slaap- waakritme;
  • seksuele opwinding;
  • je vecht of vluchtgedrag;
  • en voortplanting;


Je circadiaans ritme wordt ook wel 24 uurs ritme of slaap-waak ritme genoemd. Heel je lichaam heeft te maken met veel biologische processen, die allemaal hun eigen ritme hebben. Zoals hierboven reeds beschreven is je lichaamstemperatuur een goed voorbeeld van zo'n proces met een eigen ritme. Je temperatuur is het hoogst in de late namiddag, zo’n 6 uur voor je in slaap valt en 2 uur nadat je ligt te slapen en hopelijk lekker ligt te dromen, het laagst.

Eigenlijk kun je wel stellen dat je biologische klok twee maal per jaar verstoord wordt, dit is het geval tijdens het wisselen van de zomer- en wintertijd. Maak je soms verre vliegreizen, dan heb je nog meer kans dat hij wordt verstoord vanwege een jetlag.  Mensen die in een wisselend- ploegsysteem werken, hebben er ook vaak last van.

Als je  biologisch ritme verstoord is kan je dit aan de volgende zaken herkennen :

  • je slaap- waakritme is verstoord;
  • je hebt last van concentratieproblemen;
  • de tijdstippen waarop je honger hebt verandert;
  • problemen met de stoelgang;
  • een groot gebrek aan energie gedurende de dag;
  • veranderen van stemmingen, heel prikkelbaar zijn;
  • last van hoofdpijn.

In je pijnappelklier wordt onder andere de stof melatonine aangemaakt. Melatonine wordt ook je slaaphormoon genoemd en heb je nodig om slaperig te worden in de avond. Dit is de stof die er voor zorgt dat je biologische klok gelijk loopt met je dag- en nachtritme. Deze stof wordt overdag bijna niet geproduceerd, pas vanaf een uur of acht ’s avonds. Naarmate er meer melatonine in het bloed komt zal je lichaam beter voelen dat het tijd is om te gaan slapen. De stof melatonine bepaalt dus wanneer je gaat slapen. Tegen een uur of 3 ’s nachts heeft deze productie zijn piek bereikt en zal rond een uur of 8 ’s morgens weer afnemen. Zodra het donker wordt komt de productie van melatonine op gang. Tijdens de slaap zal de melatonine weer worden afgebroken en zodra het licht wordt stopt de productie van melatonine weer.

Welke datum klok verzetten?

Zolang de winter en/of zomertijd niet wordt afgeschaft start de wintertijd zoals ieder jaar op de laatste zondag van oktober.
De zomertijd gaat dan in op de laatste zondag van maart.

Wat gaat de klok vooruit of achteruit?

Het is niet altijd makkelijk om te onthouden of de klok nu een uur voor of achteruit gaat. Daar is een ezelsbruggetje voor: in het voorjaar zet je de klok 1 uur vooruit en in het najaar zet je de klok 1 uur achteruit.

Kan je vannacht een uur langer of korter slapen?

Als de wintertijd ingaat dan slaap je een uur langer en gaat de zomertijd in dan slaap je een uur korter.

Vond je dit artikel waardevol en heb je na het lezen van dit artikel nog vragen, tips of aanvullingen? Wees dan vrij om een reactie achter te laten. Dit word gewaardeerd.

 arrow-down

Over de schrijver
Op onze website is veel informatie te vinden die gerelateerd is aan het oplossen van slaapproblemen. We geven allerlei nuttige en bruikbare tips en adviezen en hopen je met onze blogs en product reviews goed op weg te helpen naar een beter slaappatroon en een gelukkiger leven!Als trotse ouders van twee jonge kinderen weten we heel goed welke impact slaapgebrek kan hebben op jou als persoon en op jouw dagelijks functioneren. We hebben besloten om ons niet bij ons slaapgebrek neer te leggen, maar om actief op zoek te gaan naar een effectieve methode die bij onze situatie paste en die zou leiden tot een verbetering van onze nachtrust. En die methode hebben we gelukkig gevonden!Blijf niet rond lopen met het gevoel dat goed slapen niet voor jou is weggelegd. We geloven er namelijk echt in dat er voor iedereen een passende oplossing te vinden is. Veel lees plezier!
Reactie plaatsen