Is slapen op de bank nu goed of slecht? Je komt thuis van een dag hard werken en je laat je vervolgens uitgeteld op de bank vallen en binnen de kortste ogenblikken ben je in slaap gevallen. Dit is heel herkenbaar en we zijn allemaal wel eens op de bank in slaap gevallen, veel mensen doen dit regelmatig en voor sommigen is het zelfs een vaste gewoonte geworden. Of het nu echt zo slecht is, daarover zijn de meningen nogal verdeeld.
Ben je benieuwd wat de voor en nadelen zijn? Je leest het verderop in dit artikel!
Hoe komt het dat je op de bank snel in slaap valt?
Na een vermoeiende dag op het werk is het zo verleidelijk om je heerlijk te nestelen op de bank. Zeker als het herfst/winter is en buiten al donker. Binnen heb je dan de lichten gedimd of een kaarsje aan. Tel daar nog een heerlijk dekentje bij op en de weg naar dromenland is dan snel gevonden. Geen wonder dat je dan snel in slaap valt op de bank.
Voordelen van op de bank slapen
Zitten er dan ook voordelen aan om op de bank te slapen. In sommige gevallen kan slapen op de bank uitkomst bieden.
Slapen op de bank: de beste optie bij griep of verkoudheid!
Wanneer je een verstopte neus hebt of koorts hebt dan kan het lastig zijn om een comfortabele slaaphouding aan te nemen in bed, ademhalen gaat tevens moeilijker. Kies je voor de bank om op te slapen dan heb je meestal de mogelijkheid om zo te gaan liggen dat je borst hoger ligt dan je benen. Dit helpt om beter te kunnen ademen en je neus vrij te maken, hierdoor zal je beter kunnen slapen.
De nadelen van slapen op de bank
Een nadeel van slapen op de bank is dat je geen goede houding kunt aannemen. Op een goed matras ligt jou nek en ruggengraat in een rechte lijn. Dit zorgt voor de juiste ondersteuning en slapen op de bank bied niet voldoende ondersteuning.
Slaap je nu heel veel op de bank dan zal je ongetwijfeld last gaan krijgen van je nek en rug.
Slapen op de bank kan pijn aan je benen veroorzaken
Wanneer je op de bank ligt dan is het vaak zo dat je benen uitsteken. Alhoewel het bevorderlijk kan zijn voor je bloedsomloop wanneer je benen hoger liggen dan je lichaam, kan deze houding met je voeten die over de leuning hangen er ook voor zorgen dat je last krijgt gevoelloosheid en tintelingen aan je onderlichaam.
Slapen op de bank is gevaarlijk voor je baby!
Met je kindje knuffelen en voeden op de bank is heerlijk. Even tijd en aandacht voor elkaar. Samen slapen op de bank is daarin tegen zeker niet aan te raden. De kans is groot dat je grip op je baby verzwakt als je zelf in slaap dommelt en daardoor de mogelijkheid bestaat dat je kindje op de grond valt. Daarnaast zijn de stoffen van de bank niet ademend en is er kans op verstikkingsgevaar als je baby met het gezichtje naar benden ligt.
Slapen op de bank: vaak slaap van mindere kwaliteit
Wanneer je op de bank in slaap valt en er zijn nog mensen wakker dan is de kans groot dat je door de geluiden en hun bewegingen wakker wordt. Ook is het vaak zo dat je op de bank in slaap valt voor de tv en deze waarschijnlijk nog aanstaat. Slapen voor de tv kan ervoor zorgen dat je minder remslaap krijgt, dit resulteert in minder dromen en vaker wakker worden. Dat is waarom het ook wordt aangeraden om tv’s en smartphones uit je slaapkamer te weren.
Tips om (snel) op de bank te slapen
Moet je noodgedwongen toch op de bank slapen dan zijn er gelukkig een paar manieren zodat je snel in slaap valt op de bank en niet geradbraakt wakker wordt:
- behandel je bank als een matras door er ademende katoenen lakens op te leggen;
- gebruik een hoofdkussen en niet de kussens van de bank, deze biedt een veel betere ondersteuning voor je nek;
- zorg ervoor dat je rug vlak ligt;
- zet de tv uit en leg je smartphone buiten handbereik met het geluid op stil;
- verduister de kamer.
Samengevat
Wanneer je af en toe in slaap valt op de bank dan heeft dat geen consequenties. Wellicht ervaar je en stijve nek en een pijnlijke rug. Maak je er echter een gewoonte van dan kan het wel gezondheidsklachten opleveren op de lange termijn zoals chronische rug- en nekpijn. Kies je er toch voor om regelmatig op de bank te slapen zorg er dan voor dat je nek goed ondersteund wordt door een goed hoofdkussen en zorg dat je rug vlak ligt.
Benieuwd naar welk hoofdkussen het beste bij jou past? Check dan ons beste hoofdkussen artikel en klik op de knop hieronder!
Ga DIRECT naar het Beste hoofdkussen
Vond je dit artikel waardevol en heb je na het lezen van dit artikel nog vragen, tips of aanvullingen? Wees dan vrij om een reactie achter te laten. Dit word gewaardeerd.