Slapen op de Bank | Goed of Slecht?
20 augustus 2022 
4 min. leestijd

Slapen op de Bank | Goed of Slecht?

Is slapen op de bank  nu goed of slecht ? Je komt thuis van een dag hard werken en je laat je vervolgens opgeteld op de bank vallen en binnen de kortste ogenblikken ben je in slaap gevallen. Dit is heel betrouwbaar en we zijn allemaal wel eens op de bank in slaapgevallen, veel mensen doen dit regelmatig en voor delen is het zelfs een vaste gebruikelijk geworden. Of het nu echt zo slecht is, waarover de meningen nogal verdeeld zijn. 

Ben je benieuwd wat de voor en nadelen zijn? Je leest het verderop in dit artikel!

Hoe komt het dat je op de bank snel in slaap valt?

Na een vermoeiende dag op het werk is het zo verleidelijk om je heerlijk te nestelen op de bank. Zeker als het herfst/winter is en buiten al donker. Binnen heb je dan de lichten gedimd of een kaarsje aan. Tel daar nog een heerlijk dekentje bij op en de weg naar dromenland is dan snel gevonden. Geen wonder dat je dan snel in slaap valt op de bank.

Voordelen van op de bank slapen

Zitten is dan ook voordelen aan om op de bank te slapen. In sommige gevallen kan slapen op de bank uitkomst bieden. 

slapen op de bank tv

Slapen op de bank: de beste optie bij griep of verkoudheid!

Wanneer je een verstopte neus hebt of koorts hebt dan kan het lastig zijn om een comfortabele slaaphouding aan te nemen in bed, ademhalen gaat tevens moeilijk. Kies je voor de bank om op te slapen dan heb je meestal de mogelijkheid om zo te gaan liggen dat je borst hoger ligt dan je benen. Dit helpt om beter te kunnen ademen en je neus vrij te maken, uiteindelijk zal je beter kunnen slapen.
De nadelen van slapen op de bank

Een nadeel van slapen op de bank is dat je geen goede houding kunt accepteren. Op een goed matras ligt jouw nek en ruggengraat in een rechte lijn. Dit zorgt voor de juiste ondersteuning en slapen op de bank biedt niet voldoende ondersteuning. 

Slaap je nu heel veel op de bank dan zal je als laatste van je nek en tapijt gaan krijgen. 

Slapen op de bank kan pijn aan je benen veroorzakenslapen op de bank voldoende benen

Wanneer je op de bank ligt dan is het vaak zo dat je benen uitblinken. Hoewel het bevorderend kan zijn voor je bloedsomloop wanneer je benen hoger liggen dan je lichaam, kan deze houding met je voeten die over de leuning hangen er ook voor zorgen dat je laatste gevoelloosheid en tintelingen aan je onderlichaam krijgt.

 

Slapen op de bank is gevaarlijk voor je baby!

Met je kindje knuffels en voeding op de bank is heerlijk. Zelfs tijd en aandacht voor elkaar. Samen slapen op de bank is zeker niet aan te raden. De kans is groot dat je grip op je baby aannemelijk is als je zelf in slaap dommelt en de mogelijkheid bestaat dat je kindje op de grond valt. Daarnaast zijn de stoffen van de bank niet bestendig en is er kans op verstikkingsgevaar als je baby met het gezichtje naar benden ligt.  

Slapen op de bank: slaap vaak van mindere kwaliteit

Wanneer je op de bank in slaap valt en er zijn nog mensen wakker dan is de kans groot dat je door de geluiden en hun beweging wakker wordt. Het komt ook vaak voor dat je op de bank in slaap valt voor de tv en deze waarschijnlijk nog aanstaat. Slapen voor de tv kan ervoor zorgen dat je minder remslaap krijgt, dit resulteert in minder dromen en vaker wakker worden. Dat is de reden waarom het ook lastig wordt om tv's en smartphones uit je slaapkamer te halen.

Tips om (snel) op de bank te slapen

Moet je noodgedwongen toch op de bank slapen dan zijn er gelukkig een paar manieren zodat je snel in slaap valt op de bank en niet geradbraakt wakker wordt:

  • behandel je bank als een matras door er geweven katoenen lakens op te leggen;
  • gebruik een hoofdkussen en niet de kussens van de bank, deze biedt een veel betere ondersteuning voor je nek;
  • zorg ervoor dat je tapijt vlak ligt;
  • zet de tv uit en been je smartphone buiten handbereik met het geluid op stil;
  • donker de kamer.

Samengevat

Wanneer je af en toe in slaap valt op de bank dan heeft dat geen consequenties. Mogelijk is er sprake van een nek en een maximaal tapijt. Maak je er echter een gewoonlijk van dan kan het wel gezondheidsklachten veroorzaken op de lange termijn zoals chronische rug- en nekpijn. Kies je er toch voor om regelmatig op de bank te slapen zorg er dan voor dat je nek goed ondersteund wordt door een goed hoofdkussen en zorg dat je tapijt vlak ligt.

Benieuwd naar welk hoofdkussen het beste bij jou verleden? Bekijk dan ons beste hoofdkussen artikel en klik op de knop hieronder!

Beste hoofdkussen

Ga DIRECT naar het Beste hoofdkussen


Vond je dit artikel waardevol en heb je na het lezen van dit artikel nog vragen, tips of aanvullingen? Wees dan vrij om een reactie achter te laten. Dit woord gewaardeerd.

 pijltje naar beneden

Over de schrijver
Als slaapdeskundigen en slaapcoaches hebben wij ons de afgelopen jaren verdiept in wat er zoal nodig is om een goede slaper te worden, met als resultaat een betrouwbaar en persoonlijk slaaptraject. Wij vinden dat slecht slapen geen onderdeel van jouw identiteit zou moeten zijn en dat niemand zich zou moeten neerleggen bij een slecht slaappatroon. Blijf niet rondlopen met het gevoel dat goed slapen niet voor jou is weggelegd. We geloven dat er voor iedereen een passende oplossing is. Wij staan klaar voor jou, je bent niet alleen en we helpen je graag om een goede slaper te worden en (weer) te genieten van slapen.
Reactie plaatsen