23 tips om te slapen met een verstopte neus!
18 september 2022 
8 min. leestijd

23 tips om te slapen met een verstopte neus!

Hoe te slapen met een verstopte neus. Een verstopte neus is heel vervelend en al helemaal om er mee in slaap te vallen en goed te blijven doorslapen. Dit is helaas niet enkel tijdens de koudere maanden het geval, vele mensen hebben in de lente- en zomermaanden ook te maken met allergieën zoals hooikoorts.

Het is belangrijk om de symptomen van een verstopte neus direct aan te pakken, sommige van de tips zijn ook direct toepasbaar. Benieuw naar de 23 tips om te slapen met een verstopte neus? Lees dan snel verder!

1.      Probeer niet te snuiten

Het lijkt misschien vreemd maar het is geen goed idee om je neus vaak te snuiten wanneer je een verstopte neus hebt.

Onderzoek toont namelijk aan dat je neus snuiten voor verhoogde drukt zorgt in je neusholtes en dit kan ervoor zorgen dat er vocht van je neus in je sinussen terechtkomt met alle gevolgen van dien.

Beter is om met een tissue vocht van je loopneus te deppen en als het absoluut noodzakelijk is om te snuiten je dit slechts telkens door 1 neusholte doet en dit zachtjes doet.

2.      Neusmassage

Met acupressuur, dit houdt in dat je bepaalde drukpunten masseert met je handen. Alhoewel acupressuur je niet van je verkoudheid af zal helpen, kan het wel een verlichting bieden voor de druk op je sinussen en een verstopte neus verhelpen.

Om de druk van je sinussen te verlichten gebruik je je linker- en rechter wijsvingers en druk je beide neusgaten dicht gedurende 3 minuten.

Heb je last van hoofdpijn door je sinussen, gebruik dan weer je wijsvingers en druk aan de zijkanten aan het einde van je wenkbrauwen vlakbij je slapen. Dit doe je ook gedurende 3 minuten.

3.      Blijf gehydrateerd

Door meer te drinken wanneer je een verstopte neus hebt helpt dit om je sinussen weer vrij te maken.

Wanneer je verkouden bent is het aan te raden om toch zo’n 2 liter per dag te drinken.

hoe-slapen-verstopte-neus-afbeelding-uitgelichte-433x288

4.      Eet iets pittigs

Capsaïcine is het rode bestanddeel van Spaanse peper. Het heeft een verdunnende werking. Voedsel dat Capsaïcine bevat kan ervoor zorgen dat je neus dus minder verstopt raakt. Wel kan het zorgen voor een loopneus.

Pikante sausjes, curries en salsa’s bevatten zeker capsaïcines. Het is wel aan te raden om dit niet te eten wanneer je al last hebt van je maag.

5.      Gebruik een decongestivum

Een decongestivum is een middel dat ervoor zorgt dat je verstopping in je verstopte neus minder wordt doordat het de zwelling tegengaat van de aders in je neus.

Je kunt deze verkrijgen bij de apotheker als neussprays en pilletjes. Je hebt er geen voorschrift voor nodig om ze te kopen maar het is wel verstandig alvorens je dit soort middeltjes gaat gebruiken je arts te raadplegen, zeker wanneer je nog andere medicatie gebruikt.

6.      Neem een ontstekingsremmend middel

Het zal je niet helpen tegen een verstopte- of loopneus maar het zal je wel helpen andere verkoudheidsklachten te verminderen die ermee gepaard gaan zoals bijvoorbeeld:

  • niezen;
  • hoofdpijn;
  • oorpijn;
  • gewrichts- en spierpijn;
  • koorts.

De meeste ontstekingsremmende middeltjes zijn verkrijgbaar zonder voorschrift zoals ibuprofen en aspirine.

7.      Vermijd alcohol – zeker na 14u

Wanneer je al een verstopte neus hebt, kan alcohol het zelfs verergeren. Zoals reeds besproken is het belangrijk dat je goed gehydrateerd blijft en alcohol zorgt er net voor dat je vocht afdrijft en vaak moet plassen.

Alcohol heeft bovendien een negatieve invloed op je slaappatroon.

8.      Vermijd cafeïne 

Het kan je helpen om je een energie boost te geven nu je je toch al niet zo geweldig voelt, maar helaas heeft het meer nadelen dan voordelen wanneer je verkouden bent.

Ook cafeïne werkt vocht afdrijvend. 

9.      Houd je huisdieren uit de slaapkamer

Ook al zijn ze nog zo lief, ze hebben een slechte invloed op de luchtkwaliteit van je slaapkamer. De haren van je huisdieren kunnen allergische reacties teweeg brengen die ervoor zorgen dat je met een verstopte neus in bed ligt.

Houd je slaapkamerdeur dus dicht voor de diertjes, het helpt je beter te kunnen ademen ’s nachts

10.      Kippensoep

Grootmoeders wijsheid zou weleens waar kunnen zijn. Wetenschappers hebben ontdekt dat kippensoep onder andere ontstekingsremmend zou kunnen werken.

Kippensoep zit ook nog eens vol met goede voedingstoffen die je nodig hebt om te kunnen herstellen en het helpt je om gehydrateerd te blijven.

11.      Drink hete thee

Thee heeft antivirale, anti-ontsteking en antioxidanten eigenschappen. Het gaat je niet helpen tegen een verstopte neus maar deze warme drank gaat je wel helpen om vlugger te herstellen en is het fijn om iets warms binnen te krijgen en je zo wat comfortabeler te voelen.

Voeg je nog wat honing of citroen toe en het kan je nog wat extra verlichting brengen. Honing verzacht je keel als je vaak moet hoesten en citroen werkt ontstekingsremmend.

Omdat er in thee ook cafeïne zit is het belangrijk om ’s avonds voor de cafeïne vrije variant te gaan zoals kruidenthee.

12.      Maak een zoutoplossing

Doe in een kommetje wat warm water(het water hoeft niet gekookt te zijn) van de kraan en los hierin een eetlepel keukenzout op. Het is de bedoeling dat je het zoute water gaat opsnuiven door de neus.

Buig licht voorover en adem nu door één of beide neusgaten het zoute water in. Als het water achter in de neus of keel is aangekomen dan spuug je het weer uit. Slik het water vooral niet door. Herhaal dit een aantal keer achter elkaar en snuit daarna voorzichtig je neus zonder teveel kracht te zetten. Je kunt het gebruik van de zoutspoeling twee tot drie maal per dag herhalen. 


13.      Stoom het er uit

De warme dampen van een kom heet water helpen om het slijm in je neus op te lossen.

Vul een teiltje met heet water en doe hier eventueel een thee lepel vicks vaporub in Hou je ogen gesloten en ga erboven hangen met een handdoek over je hoofd. Je zal merken dat dit erg prettig is en je hierdoor weer vrij kan ademen.

   

   

14.      Neem een hete douche

Vind je een teiltje met heet water geen fijn idee dan kan het nemen van een hete douche ook helpen. Hierdoor komt er ook stoom vrij en zal je ook helpen om je slijm te verdunnen en je neus vrij te maken. 

Houdt je badkamerdeur gesloten zodat er genoeg stoom geproduceerd kan worden en adem diep in wanneer je neus vrij is zodat ook de druk van je sinussen verlicht kan worden.

15.      Gorgelen met zoutoplossing

Zoals uitgelegd in punt 12 kan je met dezelfde oplossing ook je keel gorgelen wanneer je hier ook last van hebt. 

16.      Gebruik een neusspray op basis van cortisone.

Cortisone is een geneesmiddel dat ontstekingen verminderd. Neussprays op basis van cortisone worden gebruikt om ontsteking-gerelateerde verstoppingen van de verstopte neus te verhelpen alsook een loopneus en niezen.

Het is belangrijk om eerst je huisarts te raadplegen alvorens je de beslissing maakt om met deze geneesmiddelen aan de slag te gaan.

17.      Neem een antihistamine

Histamine is een hormoon dat een kritieke rol speelt bij allergische reacties van ons lichaam. Antihistaminica blokkeren de effecten van histamine en brengen verlichting bij niezen, een verstopte neus en andere allergische symptomen.

De meeste apothekers verkopen antihistaminica. Een bekende bijwerking is slaperigheid, dus het is een goed idee om deze pas te nemen vlak voordat je naar bed gaat.

Wil je meer informatie dan is het altijd goed om jezelf te informeren bij je apotheker.slapen met verstopte neus

18.      Etherische olie in je slaapkamer

Etherische oliën zouden je kunnen helpen tegen een verstopte neus. Doormiddel van een diffuser. Denk bijvoorbeeld aan eucalyptus, den of tea tree olie. 

   

   

19.      Gebruik een luchtbevochtiger in je slaapkamer

Deze maken de lucht vochtiger en zouden je kunnen helpen om beter te kunnen ademhalen. Als de lucht vochtiger is lost het slijm ook beter op.

Ook kan droge lucht je keel en neusholtes irriteren. Wanneer de lucht in je slaapkamer te droog is kan een luchtbevochtiger dus hulp bieden. Je moet deze wel regelmatige schoonmaken om schimmels en bacteriën geen kans te geven.

   

   

20.      Houd je slaapkamer koel en donker

Wanneer je je al niet lekker voelt kunnen de kleinste dingen je al van je slaap beroven. Zo kan je bijvoorbeeld gevoeliger worden voor de geringste temperatuur- en licht verschillen.

Houd je slaapkamer koel en zorg dat er geen licht door je raam naar binnen kan komen. Dit kan je doen door te zorgen voor goede verduisterende gordijnen. Of kies voor een goed slaapmasker.

Wil je nog meer informatie over het Manta Sleep Mask? Check dan onze: Manta Sleep Mask: Review!

Manta-Sleep-Mask-Review

Ga DIRECT naar de GEHEIME KORTINGSPAGINA

21.      Gebruik een neusstrip

Neusstrips helpen je om je neusholtes open te houden en het ademen te vergemakkelijken. Neusstrips kan je kopen bij de apotheker.

   

22.      Smeer je borst en rug in

Wanneer je verkouden bent helpt het om je borst en rug in te smeren met bijvoorbeeld vicks vaporub of dampo. Als klein kind smeerde m’n vader of moeder dit altijd op m’n borst. En sliep ik hierdoor altijd wat beter.

 

   

23.      Zorg dat je hoofd wat hoger ligt

Een extra kussen onder je hoofd zodat je hoofd hoger ligt kan je helpen om vrijer te ademen. Het slijm kan er zo beter uitlopen.


Vond je dit artikel waardevol en heb je na het lezen van dit artikel nog vragen, tips of aanvullingen? Wees dan vrij om een reactie achter te laten. Dit word gewaardeerd.

 arrow-down

Over de schrijver
Als slaapdeskundigen en slaapcoaches hebben wij ons de afgelopen jaren verdiept in wat er zoal nodig is om een goede slaper te worden, met als resultaat een betrouwbaar en persoonlijk slaaptraject. Wij vinden dat slecht slapen geen onderdeel van jouw identiteit zou moeten zijn en dat niemand zich zou moeten neerleggen bij een slecht slaappatroon. Blijf niet rondlopen met het gevoel dat goed slapen niet voor jou is weggelegd. We geloven dat er voor iedereen een passende oplossing is. Wij staan klaar voor jou, je bent niet alleen en we helpen je graag om een goede slaper te worden en (weer) te genieten van slapen.
Reactie plaatsen