Koude Voeten In Bed? Lees hier hoe je ervan af komt!
26 april 2022 
5 min. leestijd

Koude Voeten In Bed? Lees hier hoe je ervan af komt!

Als je last hebt van koude voeten in bed dan is het vaak lastiger om in slaap te vallen. Gelukkig is dit op verschillende manieren te verhelpen en kan je met warme voetjes weer heerlijk je nachtrust pakken.

Ben je benieuwd wat je er aan kunt doen? Je leest het verderop in dit artikel!

Koude voeten en handen hebben één gemeenschappelijke oorzaak en dat is “onvoldoende doorbloeding”. Je herkent vast wel het gevoel dat je met je handen moet wapperen als het heel koud is buiten, zo krijgen ze een betere doorbloeding en worden ze snel weer wat warmer. Dit werkt met je voeten ook zo. Je bloed wordt door je lichaam opgewarmd en doordat je ze beweegt stroomt het bloed er makkelijker naartoe.

De voornaamste oorzaken van koude voeten is de (buiten)temperatuur. Een koudere omgeving betekend ook dat er minder warmte naar je handen en voeten gaan. Dit komt doordat de bloedvaten zich vernauwen en er minder bloed in komt.

Ook sommige gezondheidsaandoeningen zorgen ervoor dat je vaak last hebt van koude voeten. Voorbeelden hiervan zijn sommige zenuwaandoeningen, diabetes en problemen met de schildklier.

Wist je dat in bepaalde omstandigheden je lichaam zich beschermt door de doorstroming van bloed in de ledematen te verminderen zodat de organen en hersenen prioriteit krijgen? Je lichaam zorgt er dan voor dat de belangrijkste organen warm blijven en daarom zullen je ledematen als laatste aan de beurt zijn.

Koude voeten buiten de lakens

Ja, vrouwen hebben sneller koude voeten dan mannen en dat komt onder andere doordat vrouwen meer vetopslag hebben en minder spiermassa dan mannen. En spiermassa produceert meer warmte dan vet. Hierdoor hebben mannen het minder snel koud.

Ook hebben vrouwen een andere hormoonhuishouding dan mannen, met name veel meer oestrogeen. Oestrogeen is verantwoordelijk voor de lichaamstemperatuur en daardoor kan deze veel meer gaan wisselen wat koudere voeten tot gevolg heeft. Tijdens de menstruatie hebben vrouwen hier nog meer last van.

Draag sokken in bed en houd je voeten warmSokken in bed

De makkelijkste manier om geen koude voeten meer te hebben in bed is door het dragen van warme, wijde en comfortabele sokken. Er zijn zelfs speciale sokken voor in bed te krijgen.

Het helpt om eerst je voeten goed op te warmen door bijvoorbeeld een voetmassage, warme douche of een voeten bad. Veel vrouwen hebben de neiging om de benen te kruisen. Groot nadeel hier van is dat de aderen in je benen bekneld raken en hierdoor de bloedsomloop vermindert. Naast dat dit koude benen en voeten veroorzaakt maak je hierdoor ook nog eens meer kans op spataders.

Ook het dragen van (te) strakke schoenen, sokken en kleding verslechtert je bloedsomloop.

Dit is grootmoederswijsheid op z’n best. De oudste trucjes werken nog altijd het best. Neem lekker een warme kruik mee naar bed en leg die aan je voeten. Heerlijk!

Zorg voor het juiste beddengoed. Een heerlijk warme dons of Tencel dekbed zorgt ervoor dat je huidtemperatuur aangenaam warm blijft.


Waarom heb ik altijd koude voeten in bed?

De oorzaak van kouden voeten is onvoldoende doorbloeding. Als je altijd koude voeten hebt dan kan dat een teken zijn van een slechte bloedsomloop. Het hart heeft dan moeite om het bloed snel genoeg door het lichaam te pompen.

Waar duiden koude voeten op?

Koude voeten kan met verschillende dingen te maken hebben zoals:
-diabetes;
-obesitas;
-reuma;
-hart en vaatziekten;
-Syndroom van Raynaud;
-zwangerschap;
-roken;
-hormonen;
-verkeerde schoenen of sokken.


Vond je dit artikel waardevol en heb je na het lezen van dit artikel nog vragen, tips of aanvullingen? Wees dan vrij om een reactie achter te laten. Dit word gewaardeerd.

 arrow-down

Over de schrijver
Op onze website is veel informatie te vinden die gerelateerd is aan het oplossen van slaapproblemen. We geven allerlei nuttige en bruikbare tips en adviezen en hopen je met onze blogs en product reviews goed op weg te helpen naar een beter slaappatroon en een gelukkiger leven!Als trotse ouders van twee jonge kinderen weten we heel goed welke impact slaapgebrek kan hebben op jou als persoon en op jouw dagelijks functioneren. We hebben besloten om ons niet bij ons slaapgebrek neer te leggen, maar om actief op zoek te gaan naar een effectieve methode die bij onze situatie paste en die zou leiden tot een verbetering van onze nachtrust. En die methode hebben we gelukkig gevonden!Blijf niet rond lopen met het gevoel dat goed slapen niet voor jou is weggelegd. We geloven er namelijk echt in dat er voor iedereen een passende oplossing te vinden is. Veel lees plezier!
Reactie plaatsen