Normale hartslag tijdens de slaap
04 maart 2022 
5 min. leestijd

Normale hartslag tijdens de slaap

Wat is je normale hartslag tijdens de slaap? Het is normaal dat je hartslag lager is wanneer je slaapt. Je lichaam is dan namelijk in “slaap-modus”. Net als bij een computer zet je lichaam de periode voor je naar bed toe gaat alle lichaamsprocessen op een laag pitje. Zo bereidt je lichaam zich voor om te gaan slapen. Ook tijdens de slaap en afhankelijk van je slaapfase daalt je hartslag verder, ontspannen je spieren, daalt je lichaamstemperatuur en je bloeddruk. 

Benieuwd wat dan de normale hartslag is als je slaapt? Je leest het verderop in dit artikel!

 Hoeveel keer je hart per minuut slaat tijdens je slaap is van meerdere factoren afhankelijk zoals:

 • leeftijd;
 • genen;
 • lichaamsbouw;
 • gemoedstoestand;
 • dieet;
 • medicatie;
 • alcohol.

Wel kan je ervan uitgaan dat in een normale situatie je hartslag tijdens je slaap nog een klein stukje lager is dan je hartslag in rust. Een hartslag in rust zit bij volwassenen tussen de 60 en de 100 slagen per minuut. Tijdens de slaap is een hartslag tussen de 40 en de 50 normaal. Dit komt omdat je spieren en organen dan weinig zuurstof nodig hebben. Ook is het aantal hartslagen afhankelijk van de slaapfase waar je in zit. Hoe dieper je slaapt hoe lager je hartslag.

 


Tijdens je slaap is je hartslag ook onderhevig aan schommelingen net zoals dit overdag het geval is. Je kan je vast inbeelden dat tijdens een spannende droom je hartslag ook flink kan oplopen. Vandaar die schommelingen. Dromen doe je tijdens de REM-slaap. Tijdens deze fase wordt je hersenenactiviteit groter waardoor ook je hartslag omhoog zal gaan. In de overige slaapfases zal je hartslag beduidend lager liggen omdat dan de activiteit van je hersenen lager is.

 

Er bestaat niet zoiets als een standaard slaap hartslag

Het ritme van het hart verschilt van persoon tot persoon. Dit is net zo met de hartslag tijdens de slaap. De hartslag kan gemeten worden tijdens de slaap en daar een gemiddelde van nemen. Dat gemiddelde zit tussen de 40 en de 50 slagen per minuut en is afhankelijk van je hartslag tijdens rust.

Je kan je hartslag op een eenvoudige manier meten door het aantal slagen van je hart per minuut te tellen. Bij je pols is deze op de makkelijkste manier te voelen, maar ook in je hals en nek is je hartslag goed voelbaar.

 • gebruik 2 vingertoppen, leg deze op je pols en zoek je hartslag;
 • met je wijs- en middelvinger druk je lichtjes op je aders;
 • vervolgens tel je het aantal slagen per minuut;
 • het aantal wat er uitkomt is je hartslag per minuut.

 hartslag meisje

Wanneer je lekker ontspannen bent is je hartslag ook lager, hierdoor zal je ook makkelijker in slaap vallen. Er zijn allerlei manieren waardoor jij je hartslag kan laten zakken en volledig kan ontspannen. Zo kun je de focus bijvoorbeeld helemaal op je ademhaling leggen. Wanneer je rustig ademhaalt volgt je hartslag namelijk vanzelf. 

Sommige mensen hebben van nature een lage hartslag en ervaren hier geen klachten door. Een lage hartslag is daarom meestal niet gevaarlijk. Toch kan het zijn dat je een te lage hartslag hebt waardoor je hersenen te weinig zuurstof en bloed krijgen. Dan kunnen er klachten ontstaan zoals:

 • vermoeidheid;
 • duizeligheid;
 • grotere kans op flauwvallen;
 • problemen met je geheugen;
 • concentratieproblemen.

Iedereen heeft een andere hartslag, dat is voor de één wat lager dan de ander. Dus ook de hartslag ’s nachts en dit is tevens van vele factoren afhankelijk. Als je problemen ervaart met je hartslag wordt je vaak via de huisarts doorverwezen naar een Cardioloog. 


Vond je dit artikel waardevol en heb je na het lezen van dit artikel nog vragen, tips of aanvullingen? Wees dan vrij om een reactie achter te laten. Dit word gewaardeerd.

 arrow-down

Over de schrijver
Op onze website is veel informatie te vinden die gerelateerd is aan het oplossen van slaapproblemen. We geven allerlei nuttige en bruikbare tips en adviezen en hopen je met onze blogs en product reviews goed op weg te helpen naar een beter slaappatroon en een gelukkiger leven! Als trotse ouders van twee jonge kinderen weten we heel goed welke impact slaapgebrek kan hebben op jou als persoon en op jouw dagelijks functioneren. We hebben besloten om ons niet bij ons slaapgebrek neer te leggen, maar om actief op zoek te gaan naar een effectieve methode die bij onze situatie paste en die zou leiden tot een verbetering van onze nachtrust. En die methode hebben we gelukkig gevonden! Blijf niet rond lopen met het gevoel dat goed slapen niet voor jou is weggelegd. We geloven er namelijk echt in dat er voor iedereen een passende oplossing te vinden is. Veel lees plezier!
Reactie plaatsen