Yoga Nidra voor het slapen gaan | Ongelofelijke Ontspanning!
17 november 2021 
6 min. leestijd

Yoga Nidra voor het slapen gaan | Ongelofelijke Ontspanning!

Yoga Nidra: Ongelofelijke Ontspanning! Een prachtige ontspanningsoefening is: Yoga Nidra.

Yoga Nidra kan een geweldig hulpmiddel zijn voor mensen die problemen hebben om te ontspannen voor ze gaan slapen.

Dus als jij ook ‘de’ manier wilt leren kennen om lekker te ontspannen voor je trip naar dromenland. Je leest het verderop in dit artikel!

Yoga Nidra is een term uit het Sanskriet en kan letterlijk vertaald worden als: ‘Yogische Slaap’, ‘Yoga Slaap’ of 'slaap van de yoga'.

 yoga nidra

Beoefenaars van Yoga Nidra bevinden zich tijdens hun sessies in de schemertoestand tussen waken en slapen. Hun lichaam is volledig ontspannen en met hun aandacht naar binnen gericht terwijl ze naar instructies luisteren. Je kan het dus een beetje vergelijken met een ‘geleide meditatie’.

Bij deze vorm van Yoga gelukkig geen moeilijke posities en houdingen. Je ligt zo stil mogelijk in wat ze ‘savasana’ noemen, de laatste houding van (bijna) elke yogales. Eventueel met een dekentje over je heen. Tijdens een sessie Yoga Nidra begeleidt een stem je door de verschillende fases van de oefening heen en zal je heerlijk ontspannen.

Yoga Nidra bestaat minstens net zo lang als Yoga en dat is al wel wat jaartjes. De oudste vermelding van Yoga Nidra staat in de Heilige religieuze Sanskriet teksten van de Upanishads uit ongeveer 700-500 voor Christus.

Yoga Nidra zoals we die nu kennen werd in het midden van de vorige eeuw in vorm gegoten door Satyananda Saraswati nadat hij Yoga Nidra had ervaren bij zijn Guru: Sivananda Saraswati.

De activiteit van je hersenen kan worden gemeten aan de hand van hersengolven. Dit zijn kleine elektrische stroompjes die meetbaar zijn via het aantal trillingen of golven per seconde die worden uitgedrukt in Herz (Hz). Gebaseerd op het aantal trillingen (Hz) kunnen ze weer worden opgedeeld in 5 categorieën:

Gamma-golven38-80 HzConcentratie
Bèta-golven14-38 HzStress
Alfa-golven8-14 HzOntspanning & Dagdromen
Thèta-golven4-8 HzVlak voor wakker worden / In slaap vallen
Delta-golven0.5-4 HzDiepe slaap

Er zijn 3 soorten hersengolven betrokken bij Yoga Nidra: Alfa, Thèta en Delta, dit is niet zo verwonderlijk want ze hebben allemaal betrekking op ontspanning en slaap.

Tijdens het beoefenen van Yoga Nidra ga je door 4 fases:

Fase 1:

In deze fase produceren je hersenen Alfa-golven die hoe beter je in de oefening wordt snel overgaan in Thèta. Deze fase is heel goed om jezelf te genezen.

Fase 2:

In deze fase brengen je hersenen Thèta-golven voort en zitten ze vaak al op het randje van Delta. Tijdens deze fase is men heel gemakkelijk creatief en maakt men beslissingen of vindt men oplossingen voor problemen.

Fase 3:

Tijdens de derde fase zullen je hersenen eerst Thèta-golven produceren en geleidelijk aan ook Delta-golven. Tijdens deze fase zul je niet-REM slaap ervaren wat beter bekend staat als de ‘droomslaap’. Je bent echter nog steeds bewust van je omgeving.

Fase 4:

In deze ‘laatste’ fase voelen je je het best en zenden je hersenen Thèta- en Delta-golven uit. In deze fase ben je volledig ontspannen en op het randje van slaap terwijl je gewoon wakker bent.

Yoga Nidra kan voor verschillende doeleinden gebruikt worden zoals:

Yoga Nidra tegen Stress, Angst en zelfs Depressie

Angst en stress komen steeds vaker voor in deze drukke 24 uurs maatschappij.

Dankzij de volledige ontspanning die beoefenen van Yoga Nidra veroorzaakt, laat je de stress en alle angsten los en vallen ze van je af. Je maakt als het ware je hele systeem vrij.

Als Powernap

Heb je een nacht slecht geslapen of voel je je vermoeid, dan kan je Yoga Nidra ook gebruiken als ‘powernap’. Het is dan wel een dutje waarbij je wakker blijft maar je zult na een sessie duidelijk voelen dat je batterij weer is opgeladen.

Als (Natuurlijk) Slaapmiddel

Ben je eenmaal een beetje ervaren in het beoefenen van Yoga Nidra dan is het vervolgens heel gemakkelijk om het te gebruiken als middel om makkelijker in slaap te vallen.

Zoals je leest is Yoga Nidra een geweldig hulpmiddel om beter te ontspannen en je voor te bereiden op een goede nachtrust. Wel is het zo dat het een hulpmiddel is en geen oplossing voor eventuele slaapproblemen. Er wordt weleens gezegd dat één sessie staat voor wel 4 uur slaap maar zo is het niet, het kan geen nachtrust vervangen.

Wil je graag Yoga Nidra gaan toepassen?

Yoga-Nidra

Ga DIRECT naar de GEHEIME KORTINGSPAGINA


Wat is het verschil tussen meditatie en Yoga Nidra?

Er zijn een aantal duidelijke verschillen tussen meditatie en Yoga Nidra. Bij Yoga Nidra lig je waarbij je bij meditatie zit.
Bij meditatie ben je actief bezig met concentreren en bij Yoga Nidra volg je instructies op waarbij je alleen hoeft te luisteren.
Daarnaast val je bij Yoga Nidra in een diepe slaap waarbij je bij mediatie in een wakkere staat blijft.

Is Yoga Nidra gevaarlijk?

Nee, het beoefenen van Yoga Nidra is absoluut niet gevaarlijk. Het is een heerlijke vorm van Yoga waarbij je in een diepere staat van slaap komt en ontspanning.

Het is voor veel mensen erg toegankelijk omdat je voor deze vorm van Yoga niet fysiek aan de slag hoeft.


Vond je dit artikel waardevol en heb je na het lezen van dit artikel nog vragen, tips of aanvullingen? Wees dan vrij om een reactie achter te laten. Dit word gewaardeerd.

arrow-down

Over de schrijver
Op onze website is veel informatie te vinden die gerelateerd is aan het oplossen van slaapproblemen. We geven allerlei nuttige en bruikbare tips en adviezen en hopen je met onze blogs en product reviews goed op weg te helpen naar een beter slaappatroon en een gelukkiger leven!Als trotse ouders van twee jonge kinderen weten we heel goed welke impact slaapgebrek kan hebben op jou als persoon en op jouw dagelijks functioneren. We hebben besloten om ons niet bij ons slaapgebrek neer te leggen, maar om actief op zoek te gaan naar een effectieve methode die bij onze situatie paste en die zou leiden tot een verbetering van onze nachtrust. En die methode hebben we gelukkig gevonden!Blijf niet rond lopen met het gevoel dat goed slapen niet voor jou is weggelegd. We geloven er namelijk echt in dat er voor iedereen een passende oplossing te vinden is. Veel lees plezier!
Reactie plaatsen