Elektrische deken aanschaffen om beter te slapen?
26 oktober 2022 
3 min. leestijd

Elektrische deken aanschaffen om beter te slapen?

Elektrische deken aanschaffen om beter te slapen? Een lage lichaamstemperatuur speelt een belangrijke rol bij een goede nachtrust. Een te hoge lichaamstemperatuur zorgt er namelijk voor dat je slechter gaat slapen of moeilijk in slaap valt.

Dan is een koele slaapkamer een must om fijn te slapen, maar wat als je slaapkamer echt te koud wordt in de winter. Dat staat dan een goede nachtrust ook in de weg. Wanneer je huidtemperatuur zakt zal in slaap vallen lastig worden.

Een elektrisch deken wordt ook wel warmtedeken genoemd kan dan een goede optie zijn om jezelf even op te warmen.

Benieuwd of een elektrische deken aanschaffen iets voor jou is? Je leest het verderop in dit artikel!

Wat is een elektrische deken?

Een elektrische of warmte deken is een deken die door elektriciteit warm kan worden. In de binnenkant zit een bedradingssysteem verwerkt wat via spiraaldraden warmte afgeeft.

Deze dekens moet je in de meeste gevallen in het stopcontact steken en kunnen op verschillende warmteniveaus worden ingesteld. Er zijn zelfs modellen met een timer zodat je jouw deken makkelijk kunt voorverwarmen en je iedere avond in een warm bed terechtkomt.

De meeste elektrische dekens worden gemaakt van een combinatie van polyester en acryl. Het voordeel van deze mix is dat ze brandwerend zijn en zo verweven dat ze toch goed de warmte op kunnen vangen en vasthouden.

De meeste dekens hebben 3 warmteniveaus: laag, middel en hoog. Het warmteniveau kan worden geregeld met een afstandsbediening, zo kun je met een druk op de knop het warmteniveau aanpassen.

Een warmtedeken is een goede optie om warm te worden tijdens de koude wintermaanden. Zeker in een te koude slaapkamer het toch behaaglijk maken.

Een leuk bijkomend voordeel is dat je zo ook wat bespaart op je elektriciteitsrekening. En zeker in deze tijd is dat geen overbodige luxe.

Hoe werkt zo’n elektrische deken?

Een elektrisch deken heeft een reeks met elkaar verbonden spiraaldraden, beschermd door een plastic hittebestendige bekleding. De draden verwarmen tot de gewenste temperatuur bereikt is.  Ze kunnen zowel voor het slapen gaan of tijdens het slapen gebruikt worden.

Sommige mensen hebben de voorkeur om een elektrisch deken alleen te gebruiken om het bed te verwarmen, anderen gebruiken het liever de hele nacht door.


Kanttekening is wel dat je voor een goede nachtrust beter je bed even kan opwarmen zodat je huidtemperatuur aangenaam wordt en je het warm genoeg hebt om in slaap te vallen. Een te hoge lichaamstemperatuur zorgt namelijk voor een slechte nachtrust.


Nieuwere modellen (van na 2001) van elektrische dekens zijn te koop met thermostaten en temperatuurmeters die zowel de combinatie van lichaamswarmte als elektrische warmte aflezen om je zo een aangename slaapervaring te bieden.

Deze modellen bevatten ook automatische uitschakelmechanismen om oververhitting en mogelijk brandgevaar te voorkomen. Deze mechanismen schakelen het deken onmiddellijk uit in geval van oververhitting en wanneer het deken een bepaalde inwendige temperatuur bereikt.

De nieuwere modellen worden verwarmd met draden van koolstofvezel om de veiligheid verder te waarborgen en tegelijk constante temperaturen te bieden. Koolstofvezeldraden worden ook door de meeste autofabrikanten gebruikt bij de vervaardiging van hun verwarmde zitplaatsen.

Welke soorten warmtedekens bestaan er?

Er zijn eigenlijk 2 soorten warmtedekens. Je hebt een onderdeken en een bovendeken. Waarbij een onderdeken bedoeld is voor op het matras en een bovendeken waar je onder ligt.

Er bestaan zowel elektrische dekens voor 1 als voor 2 personen. De elektrische dekens voor 2 personen hebben meestal 2 apart regelbare zones, wel zo makkelijk.

Ook bestaan er tegenwoordig warmtedekens die gebruik maken van krachtige accu’s om je het zo behaaglijk mogelijk te maken en zodat je geen gedoe meer hebt met stopcontacten en verlengkabels.

De dekens komen in verschillende maten, kleuren en mogelijkheden zoals: een timer.

Bestaan er ook infrarood warmtedekens?

Zeer zeker, maar deze worden meestal gebruikt voor de behandeling van bepaalde aandoeningen zoals bijvoorbeeld reuma.

Zo’n infrarood mat of deken is dus geschikt voor de behandeling van spier- en gewrichtsaandoeningen. De warmte van deze infraroodstralen kan voor deze patiënten een gunstig effect hebben.

Waarop moet je letten wanneer je een elektrische deken wil kopen?

Er zijn veel verschillende warmtedekens te koop, op deze punten kan je letten:

  • van welk materiaal is de elektrische deken gemaakt? daarbij kan je denken aan fleece, katoen of flanel;
  • wat is de lengte van het snoer, een te kort snoer zorgt ervoor dat je niet bij het stopcontact kan komen;
  • Indien niet in het stopcontact: zijn de batterijen krachtig genoeg (hoelang gaan ze mee);
  • de juiste afmeting van een warmtedeken, gebruik je deze voor je bed of voor op de bank;
  • wordt de deken warm genoeg, en hoe snel wordt de deken warm;
  • kan de warmtedeken automatisch uit schakelen;
  • voldoet de elektrische deken aan veiligheidsnormen zoals een TUV- certificaat of een CE of GS- markering;
  • goedkoop is vaak duurkoop. Een kwalitatieve warmtedeken heeft vaak een langere levensduur.


FAQ list | Elektrische deken aanschaffen om beter te slapen?

Wat kost een elektrische deken aan stroom?

Er zijn verschillende soorten elektrische dekens te koop zowel een onderdeken als een bovendeken.
Gemiddeld genomen verbruikt een elektrische deken 60 watt per uur wat dan neer komt op 0,06 kwh per uur.

Is een elektrische deken goed voor je lichaam?

Het is goed voor je lichaam als je de elektrische deken op een verantwoorde manier gebruikt. Zet de warmte deken ongeveer een half uur voordat je naar bed gaat aan en zet hem daarna uit. Zo heb je een verwarmd bed, maar loop je niet het risico dat er kans is op kortsluiting als je de deken de hele nacht aanlaat.
Voor mensen met pijnklachten kan een elektrische deken doormiddel van warmte pijn verlichten.


Vond je dit artikel waardevol en heb je na het lezen van dit artikel nog vragen, tips of aanvullingen? Wees dan vrij om een reactie achter te laten. Dit word gewaardeerd.

 arrow-down

Over de schrijver
Als slaapdeskundigen en slaapcoaches hebben wij ons de afgelopen jaren verdiept in wat er zoal nodig is om een goede slaper te worden, met als resultaat een betrouwbaar en persoonlijk slaaptraject.Wij vinden dat slecht slapen geen onderdeel van jouw identiteit zou moeten zijn en dat niemand zich zou moeten neerleggen bij een slecht slaappatroon.Blijf niet rondlopen met het gevoel dat goed slapen niet voor jou is weggelegd. We geloven dat er voor iedereen een passende oplossing is. Wij staan klaar voor jou, je bent niet alleen en we helpen je graag om een goede slaper te worden en (weer) te genieten van slapen.
Reactie plaatsen