Tomaten een natuurlijk Slaapmiddel?
18 november 2021 
4 min. leestijd

Tomaten een natuurlijk Slaapmiddel?

Tomaten een natuurlijk Slaapmiddel? Welk voedsel draagt nu bij aan een betere nachtrust? De tomaat blijkt een verrassende werking te hebben met betrekking tot je slaap. Zo zou de tomaat naast een bevordering van je nachtrust nog andere gezondheidsvoordelen hebben.

Ben je benieuwd wat de tomaat zo interessant maakt? Je leest het verderop in dit artikel!

Tomaten zijn niet enkel voor hun volle en typische smaak een belangrijk ingrediënt in onder andere de Mediterrane en Indiase keuken, maar het is ook rijk aan nuttige voedingsstoffen, zit bomvol vitamines , is laag in calorieën en er zit bijna geen vet in, kortom een zeer gezonde vrucht. En ja een vrucht want technisch gezien valt de tomaat onder fruit en niet onder groente;)


Zo rood als een tomaattomatensap is gezond

Tomaten hebben hun typische rode kleur te danken aan de pigmentstof lycopeen. Tomaten zijn ook nog eens supergezonde antioxidanten. De antioxidanten helpen je lichaam tevens te beschermen tegen schade aan je cellen. Uit onderzoek blijkt dat het veel eten van voedsel waar lycopeen inzit en het hebben van een hoge lycopeenbloedwaarde de kans op het krijgen van hart en vaatziekten verlaagd. Toch kan ons lichaam niet zelf lycopeen aanmaken, deze stof moet je uit je voeding en/of voedingssupplementen halen. 

De hoogste concentratie lycopeen vind je alleen niet in de tomaat maar in de watermeloen en quave. Je kunt het zo zien hoe roder de vrucht hoe meer lycopeen er inzit. Je vind lycopeen onder andere in:

 • chilipepers (rode pepers);
 • rozenbottels;
 • paprika's;
 • rode kool;
 • papaja;
 • grapefruit;
 • tomaat.

Lycopeen & Slaap

Lycopeen is één van de belangrijkste fytovoedingsstoffen die je in tomaten vindt. Fytovoedingsstoffen helpen planten, groenten en fruit te beschermen tegen insecten en ziektes en zijn tevens verantwoordelijk voor hun kleur (rood in het geval van de tomaat).

Een gebrek aan lycopeen zorgt er tevens voor dat je korter slaapt en minder snel in slaap valt.


Melatonine is je slaaphormoon wat aangemaakt wordt als het donker is. Melatonine wordt ook wel je slaaphormoon genoemd en maakt je slaperig in de avond. Tomaten bevatten melatonine maar dit is in zo'n geringe mate dat je wel heel erg veel kilo's tomaten zou moeten eten om hier van ook maar enigszins effect van te hebben.


Tomaten spannen de kroon als het op koken met lycopeen aankomt. In de meeste gevallen gaan bij verhitting van voedingsmiddelen veel stoffen verloren.

Lycopeen komt pas vrij bij verhitting omdat de celwanden dan afbreken. Bent je gek op tomaten? Maak er dan een soep of een lekkere verse pastasaus van. Het lichaam kan verwerkte (verwarmde) lycopeen beter opnemen dan lycopeen uit verse tomaten. 


Tomatensap zelf maken


Wanneer je ervoor zorgt dat er regelmatig tomaat voorkomt in je voedingspatroon dan:

 • helpt het met je spijsvertering: tomaten zorgen voor een goede vertering en helpen je darmen op gang. Dit komt omdat ze vol vezels zitten en licht laxerend werken;
 • helpt om bloedklonters te voorkomen dankzij de fytovoedingsstoffen;
 • is goed voor je hart: de hoge waardes van lypoceen, vitamine C & E dragen allemaal bij aan een gezond hart. Lypoceen helpt tevens cholesterol uit je bloed te halen en versterkt de wanden van je bloedvaten;
 • helpt om gifstoffen af te breken. De stoffen die in tomaat zitten ondersteunen je lever en nieren;
 • geeft een boost aan je ogen;
 • is goed voor je huid.

Dat tomaten naast vele gezondheidsvoordelen ook nog een meerwaarde kan hebben voor je nachtrust is iets om te onthouden. Het beste en het lekkerste is om zelf verse soep of pastasaus te maken omdat lycopeen wat verwerkt en verwarmd is beter door je lichaam wordt opgenomen. 


Vond je dit artikel waardevol en heb je na het lezen van dit artikel nog vragen, tips of aanvullingen? Wees dan vrij om een reactie achter te laten. Dit word gewaardeerd.

 arrow-down

Over de schrijver
Op onze website is veel informatie te vinden die gerelateerd is aan het oplossen van slaapproblemen. We geven allerlei nuttige en bruikbare tips en adviezen en hopen je met onze blogs en product reviews goed op weg te helpen naar een beter slaappatroon en een gelukkiger leven! Als trotse ouders van twee jonge kinderen weten we heel goed welke impact slaapgebrek kan hebben op jou als persoon en op jouw dagelijks functioneren. We hebben besloten om ons niet bij ons slaapgebrek neer te leggen, maar om actief op zoek te gaan naar een effectieve methode die bij onze situatie paste en die zou leiden tot een verbetering van onze nachtrust. En die methode hebben we gelukkig gevonden! Blijf niet rond lopen met het gevoel dat goed slapen niet voor jou is weggelegd. We geloven er namelijk echt in dat er voor iedereen een passende oplossing te vinden is. Veel lees plezier!
Reactie plaatsen