Tomaten een natuurlijk Slaapmiddel?
18 november 2021 
3 min. leestijd

Tomaten een natuurlijk Slaapmiddel?

Tomaten een natuurlijk Slaapmiddel? Welk voedsel draagt nu bij aan een betere nachtrust? De tomaat blijkt een verrassende werking te hebben met betrekking tot je slaap. Zo zou de tomaat naast een bevordering van je nachtrust nog andere gezondheidsvoordelen hebben.

Ben je benieuwd wat de tomaat zo interessant maakt? Je leest het verderop in dit artikel!

Hoe gezond is een tomaat?

Tomaten zijn niet enkel voor hun volle en typische smaak een belangrijk ingrediënt in onder andere de Mediterrane en Indiase keuken, maar het is ook rijk aan nuttige voedingsstoffen, zit bomvol vitamines , is laag in calorieën en er zit bijna geen vet in, kortom een zeer gezonde vrucht. En ja een vrucht want technisch gezien valt de tomaat onder fruit en niet onder groente;)


Zo rood als een tomaattomatensap is gezond

Tomaten hebben hun typische rode kleur te danken aan de pigmentstof lycopeen. Tomaten zijn ook nog eens supergezonde antioxidanten. De antioxidanten helpen je lichaam tevens te beschermen tegen schade aan je cellen. Uit onderzoek blijkt dat het veel eten van voedsel waar lycopeen inzit en het hebben van een hoge lycopeenbloedwaarde de kans op het krijgen van hart en vaatziekten verlaagd. Toch kan ons lichaam niet zelf lycopeen aanmaken, deze stof moet je uit je voeding en/of voedingssupplementen halen.

De hoogste concentratie lycopeen vind je alleen niet in de tomaat maar in de watermeloen en quave. Je kunt het zo zien hoe roder de vrucht hoe meer lycopeen er inzit. Je vind lycopeen onder andere in:

 • chilipepers (rode pepers);
 • rozenbottels;
 • paprika's;
 • rode kool;
 • papaja;
 • grapefruit;
 • tomaat.

Lycopeen & Slaap

Lycopeen is één van de belangrijkste fytovoedingsstoffen die je in tomaten vindt. Fytovoedingsstoffen helpen planten, groenten en fruit te beschermen tegen insecten en ziektes en zijn tevens verantwoordelijk voor hun kleur (rood in het geval van de tomaat).

Een gebrek aan lycopeen zorgt er tevens voor dat je korter slaapt en minder snel in slaap valt.


Melatonine

Melatonine is je slaaphormoon wat aangemaakt wordt als het donker is. Melatonine wordt ook wel je slaaphormoon genoemd en maakt je slaperig in de avond. Tomaten bevatten melatonine maar dit is in zo'n geringe mate dat je wel heel erg veel kilo's tomaten zou moeten eten om hier van ook maar enigszins effect van te hebben.


Tomaten koken?

Tomaten spannen de kroon als het op koken met lycopeen aankomt. In de meeste gevallen gaan bij verhitting van voedingsmiddelen veel stoffen verloren.

Lycopeen komt pas vrij bij verhitting omdat de celwanden dan afbreken. Bent je gek op tomaten? Maak er dan een soep of een lekkere verse pastasaus van. Het lichaam kan verwerkte (verwarmde) lycopeen beter opnemen dan lycopeen uit verse tomaten.


Tomatensap zelf maken


Andere voordelen van tomaten

Wanneer je ervoor zorgt dat er regelmatig tomaat voorkomt in je voedingspatroon dan:

 • helpt het met je spijsvertering: tomaten zorgen voor een goede vertering en helpen je darmen op gang. Dit komt omdat ze vol vezels zitten en licht laxerend werken;
 • helpt om bloedklonters te voorkomen dankzij de fytovoedingsstoffen;
 • is goed voor je hart: de hoge waardes van lypoceen, vitamine C & E dragen allemaal bij aan een gezond hart. Lypoceen helpt tevens cholesterol uit je bloed te halen en versterkt de wanden van je bloedvaten;
 • helpt om gifstoffen af te breken. De stoffen die in tomaat zitten ondersteunen je lever en nieren;
 • geeft een boost aan je ogen;
 • is goed voor je huid.

Samenvatting

Dat tomaten naast vele gezondheidsvoordelen ook nog een meerwaarde kan hebben voor je nachtrust is iets om te onthouden. Het beste en het lekkerste is om zelf verse soep of pastasaus te maken omdat lycopeen wat verwerkt en verwarmd is beter door je lichaam wordt opgenomen.


Vond je dit artikel waardevol en heb je na het lezen van dit artikel nog vragen, tips of aanvullingen? Wees dan vrij om een reactie achter te laten. Dit word gewaardeerd.

 arrow-down

Over de schrijver
Als slaapdeskundigen en slaapcoaches hebben wij ons de afgelopen jaren verdiept in wat er zoal nodig is om een goede slaper te worden, met als resultaat een betrouwbaar en persoonlijk slaaptraject.Wij vinden dat slecht slapen geen onderdeel van jouw identiteit zou moeten zijn en dat niemand zich zou moeten neerleggen bij een slecht slaappatroon.Blijf niet rondlopen met het gevoel dat goed slapen niet voor jou is weggelegd. We geloven dat er voor iedereen een passende oplossing is. Wij staan klaar voor jou, je bent niet alleen en we helpen je graag om een goede slaper te worden en (weer) te genieten van slapen.
Reactie plaatsen