9 Weetjes over Gapen waar je mond van open valt!
13 augustus 2021 
2 min. leestijd

9 Weetjes over Gapen waar je mond van open valt!

Gapen of geeuwen we doen het allemaal?! Zeker wanneer je moe bent, honger hebt of je verveelt. Wist je dat er trouwens mensen zijn die beweren dat er een verschil is tussen gapen en geeuwen?

Ben je benieuwd naar leuke weetjes over gapen? Je leest het verderop in dit artikel!

Een Mens Geeuwt gemiddeld om en bij de 7 seconden

Onderzoek heeft aangetoond dat dit alles te maken heeft met hoe groot je brein is. Een muis geeuwt slechts 1.5 seconden en een chimpansee 5. Hier zijn ze achter gekomen door heel veel filmpjes te bekijken met beeldmateriaal van zoogdieren die gapen.  Ze kwamen tot de conclusie dat hoe groter het brein, hoe langer de geeuw duurt.

Er werd lange tijd gedacht dat geeuwen een manier van je lichaam was om meer zuurstof binnen te krijgen. Dit onderzoek wijst echter meer in de richting dat geeuwen een verkoelende werking heeft voor je hersenen. Door te geeuwen neem je namelijk een hap koude lucht naar binnen en terwijl je gaapt spant en ontspan je je gezichtsspieren wat meer warm bloed rond je schedel stuurt. Dit zorg er weer voor dat er warmte kan ontsnappen.

Je hebt meer de neiging om te gapen wanneer je je verveelt

Tijdens een wetenschappelijk onderzoek kreeg een groep van 30 studenten gedurende 30 minuten een video te zien met wisselende kleuren. De volgende dag kregen ze een video te zien van 30 minuten met rockmuziek. Je raadt het waarschijnlijk al, tijdens de video met wisselende kleuren werd er overduidelijk veel vaker gegeeuwd.

In de winter wordt er meer gegaapt

Onderzoek toont aan dat wanneer de buitenlucht koeler is je aanzienlijk meer gaapt. Ook dit zal weer te maken hebben met de verkoelende werking voor je lichaam.

Het werkt aanstekelijk!

Je wist waarschijnlijk al dat iemand zien gapen wel besmettelijk lijkt? Let er maar eens op en ook jouw mond zal opengaan van gapen. Het maakt trouwens niet uit of deze gapende persoon ondersteboven hangt, op z’n zij ligt of rechtstaat. Voor je brein is de positie van iemand z’n mond namelijk niet zo belangrijk.

Hoe dichter iemand emotioneel bij je staat, hoe aanstekelijker zijn of haar gaap voor je is

Deze sluit goed aan bij de vorige. Hoe dierbaarder iemand voor je is, hoe aanstekelijker zijn of haar gaap voor je wordt. En dit gaat zelfs nog verder, want hoe dichter iemand genetisch bij je staat, hoe aanstekelijker je voor zijn of haar gapen bent.

Het is heel moeilijk en waarschijnlijk zelfs onmogelijk om een gaap tegen te houden

De volgende keer dat je moet gapen, probeer maar eens om je tanden op elkaar te houden en normaal te ademen. Je zal merken dat dit een lastige opgave is. Een deel van de werking van gapen is namelijk dat het je kaken opent.

gapende mensen

Dit geldt niet enkel voor mensen

Ook voor dieren werk geeuwen aanstekelijk! De aanstekelijkheid van gapen werd onder meer onderzocht bij Chimpansees, Bavianen en Makaken. Honden beginnen vaak zelfs te geeuwen als ze horen dat hun baasje ook geeuwt.

Zelfs ongeboren baby’s doen het!

Alhoewel we nog niet precies weten waarom dit zo is, is het wel bewezen dat foetussen die zich aan het ontwikkelen zijn in de baarmoeder zelfs gapen.

Het voelt heerlijk om te geeuwen

Wanneer er tijdens een wetenschappelijk onderzoek aan mensen werd gevraagd om hun geeuw een cijfer te geven van 1 tot 10 (van een slecht naar een goed gevoel) kwam het gemiddelde uit op een 8.5.


FAQ list | 9 Weetjes over gapen waar je mond van open valt!

Wat is de oorzaak van veel gapen?

Er is zijn verschillende onderzoeken geweest naar waarom je gaapt. Zo zou gapen een verkoelende werking hebben voor de hersenen.
Je kan gapen uit vermoeidheid of net voordat je inspanning gaat leveren. Ook wijst weer een ander onderzoek uit dat gapen het zuurstofgehalte in het bloed verhoogt.
Toch is de echte oorzaak van gapen nog een mysterie.

Hoe vaak gaap je per dag?

Gemiddeld gapen mensen zo'n 10 tot 15 keer per dag, maar sommige mensen gapen veel meer dan dat.

Wat kan je doen tegen gapen?

Een gaap tegenhouden is niet alleen moeilijk maar ook niet verstandig. Je lichaam geeft een duidelijk signaal af met gapen en daarom kan je beter de gaap niet onderdrukken.
Gapen zorgt voor ontspanning.


Vond je dit artikel waardevol en heb je na het lezen van dit artikel nog vragen, tips of aanvullingen? Wees dan vrij om een reactie achter te laten. Dit word gewaardeerd.

 arrow-down

Over de schrijver
Als slaapdeskundigen en slaapcoaches hebben wij ons de afgelopen jaren verdiept in wat er zoal nodig is om een goede slaper te worden, met als resultaat een betrouwbaar en persoonlijk slaaptraject.Wij vinden dat slecht slapen geen onderdeel van jouw identiteit zou moeten zijn en dat niemand zich zou moeten neerleggen bij een slecht slaappatroon.Blijf niet rondlopen met het gevoel dat goed slapen niet voor jou is weggelegd. We geloven dat er voor iedereen een passende oplossing is. Wij staan klaar voor jou, je bent niet alleen en we helpen je graag om een goede slaper te worden en (weer) te genieten van slapen.
Reactie plaatsen