9 Weetjes over Gapen waar je mond van open valt!
13 augustus 2021 
4 min. leestijd

9 Weetjes over Gapen waar je mond van open valt!

Gapen of geeuwen we doen het allemaal?! Zeker wanneer je moe bent, honger hebt of je verveelt. Wist je dat er trouwens mensen zijn die beweren dat er een verschil is tussen gapen en geeuwen?

Ben je benieuwd naar leuke weetjes over gapen? Je leest het verderop in dit artikel!

Onderzoek heeft aangetoond dat dit alles te maken heeft met hoe groot je brein is. Een muis geeuwt slechts 1.5 seconden en een chimpansee 5. Hier zijn ze achter gekomen door heel veel filmpjes te bekijken met beeldmateriaal van zoogdieren die gapen.  Ze kwamen tot de conclusie dat hoe groter het brein, hoe langer de geeuw duurt.

Er werd lange tijd gedacht dat geeuwen een manier van je lichaam was om meer zuurstof binnen te krijgen. Dit onderzoek wijst echter meer in de richting dat geeuwen een verkoelende werking heeft voor je hersenen. Door te geeuwen neem je namelijk een hap koude lucht naar binnen en terwijl je gaapt spant en ontspan je je gezichtsspieren wat meer warm bloed rond je schedel stuurt. Dit zorg er weer voor dat er warmte kan ontsnappen.

Tijdens een wetenschappelijk onderzoek kreeg een groep van 30 studenten gedurende 30 minuten een video te zien met wisselende kleuren. De volgende dag kregen ze een video te zien van 30 minuten met rockmuziek. Je raadt het waarschijnlijk al, tijdens de video met wisselende kleuren werd er overduidelijk veel vaker gegeeuwd.

Onderzoek toont aan dat wanneer de buitenlucht koeler is je aanzienlijk meer gaapt. Ook dit zal weer te maken hebben met de verkoelende werking voor je lichaam.

Je wist waarschijnlijk al dat iemand zien gapen wel besmettelijk lijkt? Let er maar eens op en ook jouw mond zal opengaan van gapen. Het maakt trouwens niet uit of deze gapende persoon ondersteboven hangt, op z’n zij ligt of rechtstaat. Voor je brein is de positie van iemand z’n mond namelijk niet zo belangrijk.

Deze sluit goed aan bij de vorige. Hoe dierbaarder iemand voor je is, hoe aanstekelijker zijn of haar gaap voor je wordt. En dit gaat zelfs nog verder, want hoe dichter iemand genetisch bij je staat, hoe aanstekelijker je voor zijn of haar gapen bent.

De volgende keer dat je moet gapen, probeer maar eens om je tanden op elkaar te houden en normaal te ademen. Je zal merken dat dit een lastige opgave is. Een deel van de werking van gapen is namelijk dat het je kaken opent.

gapende mensen

Ook voor dieren werk geeuwen aanstekelijk! De aanstekelijkheid van gapen werd onder meer onderzocht bij Chimpansees, Bavianen en Makaken. Honden beginnen vaak zelfs te geeuwen als ze horen dat hun baasje ook geeuwt.

Alhoewel we nog niet precies weten waarom dit zo is, is het wel bewezen dat foetussen die zich aan het ontwikkelen zijn in de baarmoeder zelfs gapen.

Wanneer er tijdens een wetenschappelijk onderzoek aan mensen werd gevraagd om hun geeuw een cijfer te geven van 1 tot 10 (van een slecht naar een goed gevoel) kwam het gemiddelde uit op een 8.5.


Wat is de oorzaak van veel gapen?

Er is zijn verschillende onderzoeken geweest naar waarom je gaapt. Zo zou gapen een verkoelende werking hebben voor de hersenen.
Je kan gapen uit vermoeidheid of net voordat je inspanning gaat leveren. Ook wijst weer een ander onderzoek uit dat gapen het zuurstofgehalte in het bloed verhoogt.
Toch is de echte oorzaak van gapen nog een mysterie.

Hoe vaak gaap je per dag?

Gemiddeld gapen mensen zo'n 10 tot 15 keer per dag, maar sommige mensen gapen veel meer dan dat.

Wat kan je doen tegen gapen?

Een gaap tegenhouden is niet alleen moeilijk maar ook niet verstandig. Je lichaam geeft een duidelijk signaal af met gapen en daarom kan je beter de gaap niet onderdrukken.
Gapen zorgt voor ontspanning.


Vond je dit artikel waardevol en heb je na het lezen van dit artikel nog vragen, tips of aanvullingen? Wees dan vrij om een reactie achter te laten. Dit word gewaardeerd.

 arrow-down

Over de schrijver
Op onze website is veel informatie te vinden die gerelateerd is aan het oplossen van slaapproblemen. We geven allerlei nuttige en bruikbare tips en adviezen en hopen je met onze blogs en product reviews goed op weg te helpen naar een beter slaappatroon en een gelukkiger leven!Als trotse ouders van twee jonge kinderen weten we heel goed welke impact slaapgebrek kan hebben op jou als persoon en op jouw dagelijks functioneren. We hebben besloten om ons niet bij ons slaapgebrek neer te leggen, maar om actief op zoek te gaan naar een effectieve methode die bij onze situatie paste en die zou leiden tot een verbetering van onze nachtrust. En die methode hebben we gelukkig gevonden!Blijf niet rond lopen met het gevoel dat goed slapen niet voor jou is weggelegd. We geloven er namelijk echt in dat er voor iedereen een passende oplossing te vinden is. Veel lees plezier!
Reactie plaatsen