Nachtzweten | 8 mogelijke oorzaken
07 augustus 2022 
4 min. leestijd

Nachtzweten | 8 mogelijke oorzaken

Nachtzweten | 8 mogelijke oorzaken: Wanneer het te warm is in je slaapkamer, of je partner doet dienst als kachel, dan is het normaal dat je begint te zweten. Maar je hebt ook zoiets als nachtzweten. Welke oorzaken kunnen nachtzweten dan veroorzaken? 

Ben je benieuwd aan welke oorzaken je misschien niet hebt gedacht? Je leest het verderop in dit artikel!

De mogelijke oorzaken van Nachtzweten

In de meeste gevallen zijn de oorzaken van het nachtelijk transpireren gelukkig tijdelijk en niet ernstig. Maar het kan ook zo zijn dat er meer aan de hand is. Daarbij is het soms moeilijk om een onderscheid te maken of het nu komt door de omgeving of dat het echt een lichamelijke oorzaak heeft. Waar je wel al mee kunt beginnen is dingen uitsluiten. Kom eerst te weten of het aan je omgeving ligt of lichamelijk, dit kan al veel ongerustheid wegnemen. Daarnaast is je (huis)arts raadplegen altijd verstandig. 

Menopauze

Dit is meteen de voornaamste reden waarom je als vrouw last hebt van nachtzweten. Dit wordt veroorzaakt door opvliegers, één van de typische kenmerken van de overgang. Soms heb je er zo veel last van dat het je nachtrust verstoord. Je word dan badend in het zweet wakker, gooit de dekens van  je af waardoor je het weer te koud hebt of je moet je omkleden. Dit herhaalt zich dan vaak meerdere keren per nacht. Dit heeft invloed op je nachtrust en slaapkwaliteit.

De opvliegers zijn de reacties van het lichaam op de hormonale veranderingen die het doormaakt. Er zijn gelukkig wel een paar zaken die het wat comfortabeler maken om met deze schommelingen om te gaan, dit is voor iedere vrouw anders. Zo kan het bijvoorbeeld helpen om de slaapkamer wat koeler te maken, comfortabele katoenen en ademende kleding te dragen en je voeding minder te kruiden. Ook is het goed om een paar uur voor je gaat slapen alcohol en koffie te vermijden.


Meer weten over de menopauze? Check dan ons artikel: Slecht slapen in de overgang


Idiopathische Hyperhidrosis

Hyperhidrosis is de medische term voor overmatig zweten of transpireren. Wanneer de oorzaak van dit overmatig zweten niet bekend is, spreken we van idiopathische hyperhidrosis. Idiopathisch betekent letterlijk: onbekende oorzaak.

Dit overmatig zweten kan over het gehele lichaam optreden, maar meestal blijft het beperkt tot bepaalde lichaamsdelen. De meest voorkomende gebieden zijn: het gezicht, de oksels, de handpalmen en de voetzolen.

Men gaat ervan uit dat bij mensen die lijden aan idiopathische hyperhidrosis de prikkel om te gaan zweten in de hersenen ontstaat. Ook is het waarschijnlijk dat deze aandoening erfelijk is: bij 30 tot 50% van de mensen met idiopathische hyperhidrosis komt het vaak in de familie voor.

Er zijn wel verschillende behandelingen mogelijk. Waarbij sommige behandelingen een aantal maanden werken en bij andere behandelingen ben je er 1 tot 2 jaar vanaf. De meest voorkomende behandelingen zijn: 

  • een behandeling met ontoforese kan de zweetproductie remmen doordat er een verstoring van het transport van ionen in de zweetklieren wordt geremd. Doormiddel van een onderdompeling van handen en voeten in water waar een zwakke elektrische lading doorheen gaat;
  • een plaatselijke behandeling met een oplossing van aluminiumchloride. Als je dit aanbrengt op de huid dan raken de afvoergangen van de zweetklieren verstopt;
  • het toedienen van botox. Er worden dan kleine dosis botuline dat is een eiwit in de huid gespoten doormiddel van injecties. De botuline blokkeert dan de prikkeloverdracht van de zweetklieren tijdelijk. Dit is tijdelijk want na 3 tot 6 maanden zal je de behandeling weer moeten ondergaan;
  • het toedienen van medicatie zoals anticholinergica. Deze medicatie onderdrukt de activiteit van de zweetklieren;
  • de MiraDry behandeling is een veilige en niet ingrijpende behandeling. Met deze behandeling kunnen er mooie resultaten worden geboekt. Het is een apparaat die de zweetklieren vernietigd doormiddel van hitte. Er wordt een handstuk op de oksel gezet waardoor de okselhuid vacuüm wordt gezogen en dan geeft de MiraDry heel nauwkeurig gecontroleerde elektromagnetische energie af aan de oksels;
  • je hebt daarnaast ook nog een ingrijpende behandeling en dat is sympathectomie. Hierbij worden enkele zenuwknooppunten geblokkeerd of doorgesneden. Het blokkeren heeft wel een tijdelijk effect van 1 a 2 jaar. Bij het doorsnijden van de zenuwbanen zal dat wel en blijvend effect creëren. 

transpireren 's nachts

Infecties & Ontstekingen

Tuberculose wordt het meest geassocieerd met nachtzweten. Maar ook bacteriële infecties zoals endocarditis (ontsteking van de hartkleppen), osteomyelitis (botontsteking) en abcessen kunnen zorgen dat je nachtelijk gaat zweten. Nachtzweten is ook één van de symptomen van een Hiv-infectie.

Kanker

Een vroeg symptoom van verschillende soorten kanker is nachtzweten. Het type kanker wat het meeste gelinkt wordt aan nachtelijk zweten is lymfoma. Wees niet ongerust als je enkel nachtelijk zweet want er zijn nog meerdere symptomen die gepaard gaan met kanker zoals bijvoorbeeld onverklaarbaar gewichtsverlies en koorts.

Medicatie

Bepaalde medicatie heeft ook nachtelijk zweten als één van de bijwerkingen. Zo staan antidepressiva erom bekend dat ze verantwoordelijk zijn voor onder andere nachtzweten. Ook medicatie wat een koortswerende werking heeft zoals aspirine kan ervoor zorgen dat je ’s nachts gaat zweten. 

Hypoglycaemie (Een te lage bloedsuikerspiegel)

Wie te lage bloedsuikerwaardes heeft kan last hebben van transpiratie. Mensen die medicatie nemen voor hun diabetes (suikerziekte) kunnen last hebben van een te lage suikerspiegel ’s nachts en hierdoor ’s nachts gaan zweten.

Hormoonziekten

Verschillende hormoonziektes zijn verantwoordelijk voor het overmatig transpireren ’s nachts. Een paar namen van deze hormoonziekten zijn: feochromocytoom, het carcinoïd syndroom en hyperthyreoïdie (schildklierkanker).

Neurologische aandoeningen

Zeldzame neurologische aandoeningen zoals: autonome dysreflexie, posttraumatische syringomyelie, beroertes en autonome neuropathie kunnen onder andere voor overmatig zweten zorgen. Dit kan ook in de nacht voorkomen. 

Samenvatting

Je kunt concluderen dat nachtzweten vooral samengaat met opvliegers die nu eenmaal vaak horen bij de menopauze. In sommige zeldzamere gevallen is het één van de symptomen van een onderliggende gezondheidsaandoening. Het is altijd verstandig om bij twijfel dit bespreekbaar te maken met je (huis)arts.


Vond je dit artikel waardevol en heb je na het lezen van dit artikel nog vragen, tips of aanvullingen? Wees dan vrij om een reactie achter te laten. Dit word gewaardeerd.

 arrow-down

Over de schrijver
Als slaapdeskundigen en slaapcoaches hebben wij ons de afgelopen jaren verdiept in wat er zoal nodig is om een goede slaper te worden, met als resultaat een betrouwbaar en persoonlijk slaaptraject. Wij vinden dat slecht slapen geen onderdeel van jouw identiteit zou moeten zijn en dat niemand zich zou moeten neerleggen bij een slecht slaappatroon. Blijf niet rondlopen met het gevoel dat goed slapen niet voor jou is weggelegd. We geloven dat er voor iedereen een passende oplossing is. Wij staan klaar voor jou, je bent niet alleen en we helpen je graag om een goede slaper te worden en (weer) te genieten van slapen.
Reactie plaatsen