Slapende Ledematen? Hierdoor komt het!
19 april 2022 
6 min. leestijd

Slapende Ledematen? Hierdoor komt het!

We hebben allemaal wel eens last van slapende ledematen, ofwel slapende armen of benen. Vervelend zeker, maar kan het kwaad, en hoe komt het?

Veel mensen denken dat het tintelende en prikkende gevoel komt doordat je ledematen in bepaalde posities een slechtere doorbloeding hebben. Benieuwd of dit ook zo is? Je leest het verderop in dit artikel!

Paresthesia is de wetenschappelijke naam voor het gevoel wat je kunt omschrijven als tintelend, brandend, doof en gevoelloosheid van de huid.

Transient Paresthesia betekent letterlijk: Paresthesia wat komt en gaat. Dit gevoel wordt veroorzaakt door druk wat wordt uitgeoefend op de zenuwen. Dit gevoel zal geleidelijk weer verdwijnen wanneer er geen druk meer wordt uitgeoefend.

Er zijn ook soorten Paresthesia die chronisch en zeer pijnlijk kunnen zijn, maar die zijn dan meestal een indicatie van een onderliggende ziekte of zenuwschade.

Het tintelende gevoel ontstaat doordat er bepaalde zenuwen worden afgekneld. De communicatie tussen de hersenen en het ledemaat wordt hierdoor verstoord. Als er helemaal geen communicatie zou zijn dan zou het ledemaat helemaal gevoelloos worden. Dit is bij een tintelend gevoel dus niet het geval. Wel worden andere zenuwen nu sterker gestimuleerd en geven meer signalen door, dit zorgt voor het bekende “tintelende” gevoel. Het tintelende gevoel kan je dus beschouwen als een waarschuwingssignaal. Een teken van je lichaam dat je hier iets aan moet doen en van positie moet veranderen om zo schade te voorkomen.

Door een gebrekkige doorstroming van het bloed kan het ook voorkomen dat je ledemaat slap wordt en je er geen beweging meer in krijgt. Het ledemaat wordt dan als het ware afgekneld. In sommige gevallen enkel een arm of been, in andere gevallen een hand of een voet. Door de gebrekkige doorstroming van het bloed wat door de afknelling ontstaat, verslapt het ledemaat. Soms kan het zo erg zijn dat je je ledemaat helemaal niet meer kunt bewegen omdat er niet voldoende kracht meer inzit. Om er toch beweging in te krijgen moet je het dan bijvoorbeeld met je andere arm optillen en zorgen dat ie niet meer afgekneld wordt en de doorstroming van het bloed weer goed op gang komt.

Alhoewel het soms heel vervelend kan zijn, is het voorkomen van slapende ledematen vrij simpel. Zorg voor een goede slaaphouding in bed en voorkom zo dat je op je arm gaat liggen.

Je benen slapen meestal als je gedurende een langere periode stil zit. Probeer daarom regelmatig even te bewegen als je voor een langere periode moet zitten. Even de benen strekken en wandelen is het beste, maar meestal is het al voldoende om af en toe met je benen te schudden.

Heb je vaak last van slapende voeten, zorg dan dat je ze niet te hoog legt, zo kan het bloed er moeilijk bij. Als je vaak last hebt van slapende voeten bij het zitten, zorg er dan voor dat je schoenen je voeten niet afklemmen.

slapende armen en benen

Alhoewel het comfortabel voelt om je slapende ledemaat stil te houden is het belangrijk om je slapende ledemaat in beweging te krijgen. Door de beweging komt de bloeddoorstroming weer op gang.

Bij slapende voeten en benen is het belangrijk dat je hier niet je volle gewicht op zet! Als je dit wel doet dan is de kans groot dat je been het gewicht niet kan dragen en je omvalt.

Wanneer een ledemaat “diep” in slaap is en niet meer te bewegen, dan kan je met je andere arm of been optillen en even licht schudden. Ook dit zorgt ervoor dat de doorstroming van het bloed weer op gang komt en er weer leven in je ledemaat komt.

Alhoewel in theorie zenuwen beschadigd kunnen raken wanneer ze te lang afgekneld worden, komt dit in de praktijk zelden voor. Je lichaam zorgt er wel voor dat je tijdig actie onderneemt.

Heb je vaak last van slapende ledematen zonder aanleiding dan is het altijd een goed idee om dit met je huisarts te bespreken.

Wanneer je te weinig van bepaalde stoffen binnenkrijgt, kan het zo zijn dat je hierdoor vaker last hebt van slapende ledematen. Met een bloedonderzoek via de huisarts kom je gemakkelijk te weten welke tekorten je hebt. Wie te weinig mangaan, zink en vitamine b12 binnenkrijgt is namelijk gevoeliger voor slapende ledematen. Er zijn voor deze stoffen eventueel supplementen beschikbaar of er wordt samen met jou gekeken om je voedingspatroon aan te passen.

Er zijn bepaalde factoren die kunnen bijdragen aan slapende ledematen dit zijn onder andere:

 • roken;
 • intensief gebruik van de benen;
 • wielrennen;
 • paardrijden;
 • een te hard matras.

Alhoewel in de meeste gevallen een slapend ledemaat veroorzaakt wordt door het afknellen van een bloedvat, zijn er toch ook bepaalde ziekten die slapende ledematen tot gevolg kunnen hebben. De meest voorkomende ziekten die slapende ledematen tot gevolg kunnen hebben zijn:

 • Suikerziekte;
 • vaatproblemen in de lies;
 • een traag werkende schildklier;
 • Post Whiplash Syndroom;
 • Hernia;
 • Compartimentsyndroom;
 • Logesyndroom;
 • Carpale Tunnelsyndroom;
 • Multiple Sclerose;
 • Thoracic Outlet Syndroom.

Wanneer naar de huisarts?

Gelukkig is in de meeste gevallen enkel een lichaamsdeel tijdelijk afgekneld. Dit kan komen door een verkeerde houding, maar soms is er geen duidelijke reden. Komt het echter vaak voor dat je last hebt van slapende ledematen en gebeurt dit vaak zonder aanleiding, dan is het altijd aan te raden om dit met je huisarts te bespreken en te onderzoeken of er geen andere, misschien wel ernstige oorzaak is.

Is er geen achterliggende oorzaak te vinden, maar heb je toch vaak last van slapende ledematen dan is het misschien interessant om een afspraak in te plannen bij de fysiotherapeut.


Vond je dit artikel waardevol en heb je na het lezen van dit artikel nog vragen, tips of aanvullingen? Wees dan vrij om een reactie achter te laten. Dit word gewaardeerd.

 arrow-down

Over de schrijver
Op onze website is veel informatie te vinden die gerelateerd is aan het oplossen van slaapproblemen. We geven allerlei nuttige en bruikbare tips en adviezen en hopen je met onze blogs en product reviews goed op weg te helpen naar een beter slaappatroon en een gelukkiger leven!Als trotse ouders van twee jonge kinderen weten we heel goed welke impact slaapgebrek kan hebben op jou als persoon en op jouw dagelijks functioneren. We hebben besloten om ons niet bij ons slaapgebrek neer te leggen, maar om actief op zoek te gaan naar een effectieve methode die bij onze situatie paste en die zou leiden tot een verbetering van onze nachtrust. En die methode hebben we gelukkig gevonden!Blijf niet rond lopen met het gevoel dat goed slapen niet voor jou is weggelegd. We geloven er namelijk echt in dat er voor iedereen een passende oplossing te vinden is. Veel lees plezier!
Reactie plaatsen