te-veel-slapen-uitgelichte-afbeelding-1
Slapen algemeen
Bas en Jenneke
Slapen algemeen
04/14/2022
3 min
0

Kan je ook teveel slapen?

04/14/2022
3 min
0

Je hoort vaak dat te weinig slaap slecht voor je is, maar wist je dat te veel slapen ook niet zo gezond is? Slapen is net als eten en drinken een eerste levensbehoefte is. Een goede nachtrust is essentieel voor een gezond leven. Te weinig slaap heeft consequenties voor je dagelijks functioneren maar wat als te juist teveel slaapt?

Uit onderzoek is gebleken dat te lang slapen invloed heeft op bepaalde gezondheidsrisico’s en dat het zelfs een symptoom kan zijn van verschillende ziektes.

Ben je benieuwd waarom je beter niet te lang kan blijven slapen? Je leest het verderop in dit artikel!


Wanneer Slaap Je Te Veel?Te veel slapen wanneer

Gemiddeld gezien is ongeveer 7 a 8 uur slaap per nacht nodig voor een goede nachtrust. Maar dat is wel voor iedereen verschillend en mede afhankelijk van leeftijd. Voor de één is dat 6 uur en de ander heeft standaard 9 uur slaap nodig. Het is belangrijk om te weten hoe je opstaat in de ochtend. Voel je je uitgerust en fris dan kan je daaruit concluderen dat je een goede nachtrust hebt gehad.

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat als je langer dan 2 uur slaapt afhankelijk van je leeftijd dat er een grotere kans bestaat om ziek te worden. Teveel slapen geeft een verhoogde kans op klachten zoals;

  • hoofdpijn;
  • chronische vermoeidheid;
  • overgewicht;
  • verminderde hersenfunctie.


Te veel slapen door Hypersomnie

Bij de slaapstoornis Hypersomnie heb je last van extreme slaperigheid overdag. Omdat je zo extreem moe bent heb je een sterke behoefte om overdag dutjes te doen, daarbij val je makkelijk in slaap en slaap je ook erg lang. Hypersomnie is een enorme belemmering voor je dagelijks functioneren en heeft grote impact op je werk en sociale leven. Daarbij kan je last krijgen van hoofdpijn, geheugenproblemen en depressieve gevoelens.

Te veel slapen door Obstructieve Slaapapneu

Wanneer je tijdens het slapen regelmatig een ademstop hebt ook wel apneu genoemd spreek je van OSAS ofwel obstructieve slaapapneu. Als er een apneu optreed zullen je hersenen een waarschuwingssignaal afgeven waardoor je weer adem haalt. Als je meer dan 5 ademstops per nacht hebt spreek je hiervan. Tijdens een waarschuwingssignaal wordt je soms wakker en dit meerder keren per nacht betekend steeds een onderbreking. Dit verstoord je nachtrust en de kwaliteit van je slaap.

Als je leidt aan obstructieve slaapapneu dan ben je constant moe overdag. Ben je onder andere prikkelbaar, heb je last van hoofdpijn, verminderde concentratie en verhoogde bloeddruk.

De reden dat mensen die lijden aan obstructieve slaapapneu zo moe zijn is omdat ze onderbroken slapen en hierdoor nooit volledig uitgerust zijn.

Te veel slapen door Depressie

Te veel slapen wordt ook beschouwd als een kenmerkend symptoom van een depressie. Alhoewel de meeste klachten te maken hebben met slapeloosheid, slaapt 15% van de mensen met een depressie overdreven veel. Ze hebben door hun depressieve gevoelens geen zin om uit bed te komen en blijven daarom ook lang in bed liggen.

Mensen die te veel slapen maken ook meer kans om blijvend last te hebben van depressieve- en/of angstgevoelens. Recent onderzoek toont zelfs aan dat mensen die langer dan tien uur in hun bed liggen mentaal veel slechter in het leven staan dan mensen die er normale slaapuren op nahouden.

Een behandeling bestaat dan voornamelijk uit vaste routines overdag en op een vaste tijdstip naar bed toe te gaan en ’s morgens rond hetzelfde uur weer op te staan. Dit alles om het dag- en nachtritme weer synchroon te laten lopen met de interne klok.

Te veel slapen medische aandoeningen

1. Verhoogd Risico op Obesitas

Onderzoek toont aan dat mensen die te veel slapen een verhoogd risico hebben op gewichtstoename. Ze kwamen erachter dat er zowel een gewichtstoename was bij mensen die te weinig sliepen als bij mensen die te veel sliepen. De mensen die echter meer dan 9 uur sliepen hadden zelfs 21% meer kans op obesitas bleek uit dit onderzoek.

2. Verhoogd Risico op Diabetes

Verschillende studies zouden hebben aangetoond dat naast te weinig slaap ook te veel slaap een grotere kans zou geven op diabetes type 2.

Conclusie

Voldoende slapen is gezond maar te veel slapen is ongezond. Merk je dat je nog steeds niet uitgerust bent als je langer dan normaal slaapt en houdt dit een hele tijd aan maak dit dan bespreekbaar met je huisarts.


Vond je dit artikel waardevol en heb je na het lezen van dit artikel nog vragen, tips of aanvullingen? Wees dan vrij om een reactie achter te laten. Dit word gewaardeerd.

 arrow-down

Reacties
Categorieën