De voordelen van apart slapen
26 maart 2022 
2 min. leestijd

De voordelen van apart slapen

Zijn er voordelen van apart slapen? Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je slecht slaapt, maar geloof het of niet… Samen slapen kan één van de grote boosdoeners zijn voor je nachtrust. Heb je bijvoorbeeld een partner die luid snurkt, of last heeft van rusteloze benen dan is apart slapen zelfs de betere optie voor je eigen nachtrust.

Het is natuurlijk ontzettend fijn om bij elkaar en naast elkaar in bed te slapen. Zeker als je allebei goede slapers bent. Maar wat als één dat nu niet is en de ander continu elke nacht wakker houd. Dan is het geduld ook ver te zoeken. Het is natuurlijk vervelend voor diegene die bijvoorbeeld erg snurkt maar ook als je er naast ligt en je zelf niet toe komt aan een goede nachtrust.

Apart slapen kan dan een optie zijn om zelf ook voldoende slaap te pakken. Benieuwd wat dan precies de voordelen zijn? Je leest het verderop in dit artikel!

Je slaapt beter en wordt blijer wakker

Koppels die een bed delen hebben vaak meer last van een verstoorde nachtrust dan koppels die ervoor kiezen om apart te slapen. Dit is voornamelijk het geval als je op verschillende tijdstippen je bed in kruipt, één van de partners snurkt, ligt te woelen of praat in zijn/haar slaap. Dan kan het soms zelfs zo zijn dat in slaap vallen een onmogelijke taak lijkt. Een goede nachtrust is essentieel voor een goed humeur en dit zorgt weer voor een betere interactie met je partner.

Het is goed voor je seksleven!

Nu je apart slaapt hoef je je niet langer verplicht te voelen om ook seks te hebben voor je gaat slapen. Want de standaardtijd voor seks is voor vele koppels vlak voor ze gaan slapen. Het is voor veel vrouwen dan meestal moeilijk om in de stemming te komen en de man verwacht het dan vaak ook wanneer je samen slaapt. Door in aparte bedden te slapen vermijd je het risico dat iemand zich verplicht voelt en hoef je ook niemand af te wijzen. Seks te bewaren voor de uren dat je beiden wakker bent maakt je seksleven juist spannender en passioneler.

seksleven apart slapen


Minder kibbelen

Wanneer je slecht slaapt ben je sowieso al vlugger geïrriteerd en hierdoor kom je sneller in verhitte discussies terecht. Wanneer je apart slaapt minimaliseer je de ruzies de je zou hebben over je slaapomgeving. Apart slapen draagt ook bij aan een betere kwaliteit van je slaap. 

Hogere mentale veerkracht

Verschillende studies tonen aan dat voldoende kwaliteitsvolle slaap iemands geheugen en leervermogen verbetert en bijdraagt tot een goede mentale gezondheid. Te weinig slaap daarentegen maakt je vatbaarder voor depressies, angst, stress en andere mentale aandoeningen. Als apart slapen ervoor kan zorgen dat je beter slaapt dan valt het zeker te overwegen, al is het maar voor je eigen mentale gezondheid.

Conclusie

Apart slapen is een optie die het overwegen waard is. Dit is zeker het geval wanneer je last hebt van het slaapgedrag van je partner. Bijkomende voordelen zijn dat het bewezen is dat het bijdraagt aan een harmonieuze relatie en eigen mentale gesteldheid.


Vond je dit artikel waardevol en heb je na het lezen van dit artikel nog vragen, tips of aanvullingen? Wees dan vrij om een reactie achter te laten. Dit word gewaardeerd.

 arrow-down

Over de schrijver
Als slaapdeskundigen en slaapcoaches hebben wij ons de afgelopen jaren verdiept in wat er zoal nodig is om een goede slaper te worden, met als resultaat een betrouwbaar en persoonlijk slaaptraject. Wij vinden dat slecht slapen geen onderdeel van jouw identiteit zou moeten zijn en dat niemand zich zou moeten neerleggen bij een slecht slaappatroon. Blijf niet rondlopen met het gevoel dat goed slapen niet voor jou is weggelegd. We geloven dat er voor iedereen een passende oplossing is. Wij staan klaar voor jou, je bent niet alleen en we helpen je graag om een goede slaper te worden en (weer) te genieten van slapen.
Reactie plaatsen