Welke kruiden helpen om beter te slapen? Dit is waarom jij beter slaapt door deze kruiden
10 oktober 2021 
12 min. leestijd

Welke kruiden helpen om beter te slapen? Dit is waarom jij beter slaapt door deze kruiden

Welke kruiden helpen om beter te slapen | De één slaapt als een roos en de ander vind het lastig om goed te slapen. Helaas zijn er zijn veel mensen die slecht slapen of een slaapprobleem hebben. Naast dat het belangrijk is om achter de oorzaak te komen waarom je slecht slaapt zijn er ook nog andere manieren die jouw kunnen helpen om beter te slapen. Je kunt namelijk je slaappatroon verbeteren door het gebruik van kruiden. De vraag is alleen: welke kruiden helpen om beter te slapen? 

Moeder natuur heeft behoorlijk wat kruiden in haar assortiment, om je te voorzien van een goede nachtrust. Nou zal lang niet iedereen baat hebben bij een kopje kruidenthee of een capsule, maar het is wel het proberen waard. Zeker als je deze kruiden neemt naast een vast avondritueel zoals: op dezelfde tijd naar bed gaan en ook weer op dezelfde tijd op staan, een wandelingetje maken en een lekkere warme douche of (bad) nemen een uur voor het slapen gaan. Je kan dan kruiden verwerken in je avondritueel door bijvoorbeeld nog een kopje kruidenthee te nemen voordat je in bed stapt. Uit onderzoek is gebleken dat kruiden een zeer positief effect hebben op slaap en de slaapkwaliteit.  

Benieuwd over welke kruiden het gaat? Je leest het verderop in dit artikel! 

Kijk hier de video van deze blog! 


Dit artikel bevat affiliate links.

Als je iets koopt via een van deze links betaal je niet meer, maar krijgen wij wel een kleine commissie

Zijn kruiden te gebruiken om beter te slapen?

Je kunt zeker kruiden gebruiken om beter te slapen. Er zijn een aantal verschillende kruiden op de markt die jouw nachtrust kunnen bevorderen. Deze kruiden hebben allemaal hun eigen specifieke kenmerken. Je kunt bijvoorbeeld een kopje kruidenthee drinken, een capsule of tablet(en) nemen waar kruiden inzitten. Als je hiermee aan de slag gaat is het handig om dit te verwerken in je vaste avondritueel. 

Wel is het het van belang dat je weet dat sommige kruiden gevaarlijk kunnen zijn als je zwanger bent of als je bijvoorbeeld een hoge bloeddruk hebt. En zo zijn er nog meer ''aandoeningen'' waarbij je je beter niet kunt wenden tot kruiden. Het is raadzaam als je twijfelt dat je eerst contact opneemt met de huisarts alvorens te beginnen met het gebruiken van kruiden.

Wanneer je wel kruiden mag nemen die helpen om beter te slapen is het handig als je weet welke kruiden jouw nachtrust gaan bevorderen.

Welke kruiden helpen om beter te slapen?

 1. Lavendel
 2. Citroenmelisse
 3. Valeriaan
 4. Passiebloem 
 5. Kamille
 • Lavendel:
  Staat bekend om zijn rustgevende en kalmerende werking. Wanneer je de geur van lavendel ruikt werkt dat zeer ontspannend. Uit vele onderzoeken is gebleken dat lavendel een zeer positief effect heeft op de nachtrust. Wanneer je licht of onrustig slaapt helpt lavendel om beter te slapen. Daarnaast vergroot lavendel de diepe slaap.

  Lavendel draagt bij aan een betere en kwalitatievere slaap. Ook is er onderzoek gedaan dat lavendel werkt op het serotonine gehalte in de hersenen. Lavendel werkt stress verlagend en aangezien stress vaak nummer 1 is van slaapproblemen zal lavendel je helpen om stress te verlagen waardoor je beter slaapt.

  Je kunt lavendel zowel in thee als in tablet en capsule vorm gebruiken. Ook kan je lavendel als etherische olie gebruiken in bijvoorbeeld een geur diffuser. 

lavendel

 • Citroenmelisse:
  Staat bekend om zijn kalmerende werking en helpt spieren te ontspannen en stress te verminderen. Citroenmelisse werkt licht slaap bevorderend en wordt gebruikt om de slaap te verbeteren. Het is een aromatische kruid met citroenaroma en wordt al honderden jaren gebruikt.

  Je kunt citroenmelisse zowel in thee als bij aromatherapie gebruiken. Daarbij heeft onderzoek uitgewezen dat wanneer je regelmatig citroenmelisse gebruikt symptomen van slapeloosheid verminderd kunnen worden.  

citroenmelisse

 • Valeriaan:
  Staat bekend om zijn goede werking bij stress, nervositeit en spanning en is het meest gebruikte kruid om beter te slapen. Wanneer je valeriaan neemt heeft dat een rustgevende werking en helpt het ook goed tegen slapeloosheid. Als je valeriaan regelmatig gebruikt zorgt dat ervoor dat je sneller in slaap valt, beter kan doorslapen en heeft het een goede uitwerking op je algehele slaapkwaliteit.

  Je kunt valeriaan gebruiken als thee en in tablet of capsulevorm.

valeriaan

 • Passiebloem:
  Staat bekend om zijn rustgevende werking en helpt tegen spanning en angst. Wanneer je passiebloem gebruikt kan dat je slaapkwaliteit verbeteren en je innerlijke onrust verlichten.

  Je kunt passiebloem zowel als thee gebruiken als in capsule en tablet vorm. Vaak zijn er meerdere theesoorten waar passiebloem in is verwerkt. 

passiebloem

 • Kamille:
  Staat bekend om zijn kalmerende en rustgevende werking. En vermindert angst, remt ontstekingen en helpt om beter te slapen. Er is onderzoek gedaan naar de werking van kamille op slaap en daaruit is gebleken dat het regelmatig gebruiken van kamille helpt bij sneller in slaap vallen en doorslapen. Eén van de bestandsdelen in kamille is apigenin. En dit bestandsdeel heeft een vertragende werking op lichaamsactiviteit.

  Je kunt kamille zowel gebruiken in thee als in tablet en capsule vorm. 

kamille

Lavendel:


Je kunt lavendelthee kant en klaar kopen, of je maakt zelf lavendel thee. Wanneer je de thee zelf wilt maken dan kook je water en dat schenk je in een kop of theeglas. Daar zet je dan een theefilter in en in dat theefilter schep je 2 theelepels gedroogde lavendelbloesem in. Dat laat je staan voor ongeveer 8 tot 10 minuten(ligt eraan hoe sterk je de thee wilt) en dan verwijder je het theefilter. Daarnaast kan je lavendel als etherische olie in een diffuser doen, alleen heeft dit wel minder effect dan lavendel thee.

   

   


 

   

Je kunt citroenmelissethee zelf kant en klaar kopen en je kunt zelf citroenmelisse thee maken. Je schenkt een theeglas of kop in met kokend water. Daar zet je een theefilter in en dan schep je 1 a 2 theelepels citroenmelisse erin. Dat laat je ongeveer 5 tot 10 minuten trekken en dan verwijder je de theefilter. Daarnaast kan je citroenmelisse als etherische olie in een diffuser doen. Thee heeft wel meer effect.

   

   


 

   

Je kunt valeriaanthee kant en klaar kopen waarbij het dan gaat om een kruidenthee waar ook andere kruiden aan zijn toegevoegd zoals kamille en lavendel. Je kunt ook zelf valeriaan thee klaar maken. Gebruik dan wel valeriaan wortel want daar zitten de meeste werkzame stoffen in. Je schenkt een theeglas of kop in met kokend water. Daar zet je een theefilter in en dan schep je 1 a 2 theelepels gedroogde valeriaanwortel erin. Dat laat je ongeveer 10 tot 15 minuten trekken en dan verwijder je de theefilter. Daarnaast kan je valeriaan ook als etherische olie gebruiken voor in een diffuser. Gebruik een paar druppels.

   

   


   

   

Natuurlijk Supplement

Ontspannen-+-Natuurlijk-Presteren-klein

Om je nachtrust op een extra manier te ondersteunen kan je ook een natuurlijk supplement gebruiken. Wij raden het natuurlijke supplement Ontspannen + aan van Natuurlijk Presteren. Dit natuurlijke middel bevat een combinatie van rustgevende plantenextracten zoals: valeriaan, L-theanine, hop, kamille en passiebloem. Deze plantenextracten hebben een versterkende werking en zijn geselecteerd op basis van een wetenschappelijke onderbouwde werking. Alle supplementen van Natuurlijk Presteren worden ontwikkeld door een biobased chemicus. Zo ben je altijd verzekerd van de beste ingrediënten en een juiste en veilige dosering.

Vanuit SlaapBalans mogen we een EXCLUSIEVE KORTINGSCODE geven! Met deze kortingscode ontvang je wel 15% korting op je aankoop. De code is slaapbalans15 

Je kunt passiebloemthee kant en klaar kopen, meestal in een kruidenthee met meerdere kruiden en je kan passiebloemthee zelf maken. Je schenkt een theeglas of kop in met kokend water. Daar zet je een theefilter in en dan schep je 1 theelepel gedroogde passiebloem erin. Dat laat je ongeveer 10 minuten trekken en dan verwijder je de theefilter.

 

 


 

   

Je kunt kamillethee kant en klaar kopen en zelf kamillethee maken. Je schenkt een theeglas of kop in met kokend water. Daar zet je een theefilter in en dan schep je 2 theelepels gedroogde kamille erin. Dat laat je ongeveer 10 minuten trekken en dan verwijder je de theefilter, of je doet er een handje verse kamillebloemen in. Daarnaast kan je kamille ook als etherische olie gebruiken.

 

 


   

   

Zitten er nadelen aan het gebruik van kruiden?

Er zijn een aantal kruiden die in combinatie met andere medicijnen verkeerd kunnen uitpakken. 

Het is daarom erg belangrijk dat je niet zomaar begint met het gebruiken van kruiden ook al is het natuurlijk. Er kan namelijk een behoorlijke dis balans optreden waardoor je ziek kan worden of de werking van jouw eigen medicatie zo kan beïnvloeden dat deze niet meer naar behoren werkt.

Hieronder lees je welke kruiden je beter kunt vermijden als je ook nog andere medicijnen gebruikt. We leggen uit waarom en wat er kan gebeuren.

Welke kruiden kan je beter vermijden

Er zijn een aantal kruiden die je beter niet kunt gebruiken als je bepaalde medicatie slikt of aandoeningen hebt. 

 1. St. Janskruid is een kruid die de laatste tijd extra onder de loep is genomen door de Nederlandse Voedsel-en Warenautoriteit en het RIVM.  Het RIVM heeft een onderzoek gedaan waaruit blijkt dat St. Janskruid voedingssupplementen en thee schadelijke gevolgen kunnen hebben voor de gezondheid. Het advies is om voorzichtig te zijn met St. Janskruid en dit niet te gebruiken in combinatie met andere geneesmiddelen. Kruidenproducten waar St. Janskruid inzitten kunnen invloed hebben op andere medicijnen die je slikt, hierdoor kan de werking van andere medicijnen juist verminderen of versterken. En dat kan ernstige gevolgen hebben. Deze medicijnen kunnen minder goed gaan werken:
  • Antibiotica
  • Hiv-medicijnen
  • Anticonceptiemiddelen (oraal)
  • Anti-kankermedicijnen
  • Medicijnen die worden gebruikt om de afweer te onderdrukken.
  • Antidepressiva
 2. Valeriaan is ook zo'n kruid die extra aandacht nodig heeft. Ook al is dit kruid het meest verkochte kruid om beter te slapen, toch is het erg belangrijk om te weten of dit kruid wel in combinatie kan met de medicijnen die je eventueel slikt. Wanneer je op hetzelfde moment een kruiden product met valeriaan en kalmerende medicijnen slikt dan kan het kalmerende effect sterker worden. Het wordt dan ook afgeraden deze producten samen te gebruiken. Deze medicijnen kunnen minder goed gaan werken:
  • Antipsychotica


Het is ten alle tijden van belang dat als je een kruiden product wilt gaan gebruiken dit eerst overlegt met de huisarts. huisarts of apotheek.

Kruiden die kunnen helpen om beter te slapen | 5 toepasbare tips!

Er zijn een aantal kruiden die je goed kunt gebruiken om je slaappatroon te verbeteren, zolang je weet dat het kruid wat je gebruikt in combinatie kan met andere medicijnen. Het is zeker het proberen waard. Deze 5 tips zullen naast een heerlijke kop kruiden thee je helpen om beter te slapen.

 1. zorg voor een fijne slaapomgeving. Een koele en donkere slaapkamer met een temperatuur tussen de 16 en 21 graden is ideaal;
 2. een vast avondritueel helpt om je voor te bereiden op slaap en om beter te slapen. Je kunt bijvoorbeeld nog een wandeling maken, boek lezen, muziek luisteren of een uur voordat je gaat slapen een warme douche of bad nemen;
 3. op hetzelfde tijdstip naar bed gaan en weer opstaan zorgt ervoor dat je biologische klok goed wordt gezet;
 4. vermijd het blauwe licht van beeldschermen zoals je smartphone of tablet. Het blauwe licht zorgt voor een verminderde aanmaak van melatonine het slaaphormoon wat er voor zorgt dat je slaperig wordt in de avond;
 5. als je hoofd vol zit met malende gedachten dan is het moeilijk om te ontspannen. Dan kan het helpen om ademhalingsoefeningen te doen of geleide meditatie. Dat helpt de focus te leggen op de ademhaling waardoor je sneller en dieper gaat slapen.

kruiden-thee

Wil jij een beter slaappatroon creëren en zo je slaapkwaliteit verbeteren?

In dit artikel hebben we alle ins en outs gegeven over welke kruiden helpen om beter te slapen en hebben we nog 5 tips gegeven om beter te slapen. Wil jij meer handvatten en tips krijgen om beter te slapen en dieper ingaan op wat de reden is waarom je niet goed slaapt? En wil je hiermee aan de slag?

Dan is het SlaapBalans Traject dé oplossing voor jou. Met onze methode gaan we stap-voor-stap, in jouw eigen vertrouwde omgeving en in 7 online sessies van jou weer een goede slaper maken! 

Wacht dus niet langer en klik op de knop hieronder om naar het SlaapBalans Traject te gaan!

 

slaapbalans-traject-cover

Ga DIRECT naar de GEHEIME KORTINGSPAGINA pagina

Vond je dit artikel waardevol en heb je na het lezen van dit artikel nog vragen, tips of aanvullingen? Wees dan vrij om een reactie achter te laten. Dit word gewaardeerd. 

Over de schrijver
Als slaapdeskundigen en slaapcoaches hebben wij ons de afgelopen jaren verdiept in wat er zoal nodig is om een goede slaper te worden, met als resultaat een betrouwbaar en persoonlijk slaaptraject. Wij vinden dat slecht slapen geen onderdeel van jouw identiteit zou moeten zijn en dat niemand zich zou moeten neerleggen bij een slecht slaappatroon. Blijf niet rondlopen met het gevoel dat goed slapen niet voor jou is weggelegd. We geloven dat er voor iedereen een passende oplossing is. Wij staan klaar voor jou, je bent niet alleen en we helpen je graag om een goede slaper te worden en (weer) te genieten van slapen.
Reactie plaatsen