Feng Shui in jouw slaapkamer | Hoe pas je dit toe?
02 mei 2021 
11 min. leestijd

Feng Shui in jouw slaapkamer | Hoe pas je dit toe?

Feng Shui in jouw slaapkamer | Hoe pas je dit toe? Je hebt vast weleens gehoord van Feng Shui? Met Feng Shui kan je van je slaapkamer een waar paradijs maken. Als je Feng Shui juist toepast, kun je elke nacht wegdromen in een heerlijke slaapkamer en krijg je er een rustgevende nachtrust voor terug!

Aangezien we gemiddeld 8 uur per nacht doorbrengen in onze slaapkamer, zou het fijn zijn als je slaapkamer rust uitstraalt. Dit kan je doen doormiddel van Feng Shui. Door een aantal regels toe te passen, kan ook jij, jouw slaapkamer omtoveren tot een evenwichtige plek, waar je helemaal ontspant en heerlijk slaapt. Sterker nog, je kan hierdoor ook nog beter gaan slapen.

In dit artikel gaan we je alle ins en outs uitleggen over Feng Shui met betrekking tot je slaap en geven we 14 handige tips hoe Feng Shui toe te passen in jouw slaapkamer!

Wil je meer weten? Lees dan snel verder!

Kijk hier de video van deze blog!

Feng Shui is een oude Chinese filosofie die jou leert hoe je de omgeving kunt gebruiken om onder andere geluk, relatie en welzijn te beïnvloeden. Hoe je Feng Shui kan toe passen in jouw slaapkamer. En hoe je negatieve energie kunt veranderen in positieve energie.

Deze leer wordt al meer dan 3000 jaar toegepast. En zorgt ervoor dat de energie weer vrij kan stromen in je huis. Deze energie wordt ook wel Chi genoemd.

Als je Feng vertaalt betekend dat wind en Shui betekend water. Met Feng Shui hou je alles in evenwicht, dit doe je door positieve energie op de juiste manier te laten stromen.

In de Chinese filosofie draait alles om evenwicht en harmonie tussen mens en hun leef en werkomgeving. Dit kun je dan ook toepassen door meubels te verplaatsen in huis en op de juiste plek te zetten, zodat de energie op de juiste manier door je huis heen stroomt. Je kunt dit ook doen doormiddel van kleur op de muur of om kleur in een accessoire te verwerken.


slaapkamer-feng-shui

Feng Shui gaat uit van 3 basisregels namelijk:

1. Als je leeft volgens de feng shui, dan geloof je dat alles bestaat uit levende energie ook wel Qi of Chi genoemd. Deze energie stroom loopt door je hele huis. Als je Feng Shui in je slaapkamer toepast is het van belang dat de Chi goed door je slaapkamer heen kan stromen.

2. Feng Shui gaat uit van Yin en Yang. Dit zijn twee tegenovergestelde kosmische krachten die niet zonder elkaar kunnen bestaan, zoals dag en nacht en positief en negatief. Yin is vrouwelijk en zacht  en yang is mannelijk en sterk.

3. De 5 elementen zijn belangrijk in een Feng Shui interieur. Deze bestaan uit vuur, aarde, metaal, water en hout. Als je deze elementen met elkaar combineert kunnen ze elkaar versterken, maar ook verzwakken.


stenen-water-zen


Wat kan echt niet in de Feng Shui wereld?

Er zijn ook een aantal dingen die je niet moet doen als je volgens de regels van Feng Shui wilt leven.

 • Plaats nooit twee spiegels tegenover elkaar. Daardoor weerkaatst de energie en de negativiteit blijft dan tussen de spiegels hangen, dit is niet bevorderlijk voor je nachtrust.
 • Ook is het belangrijk dat jou bed niet weerkaatst in een spiegel. Een spiegel heeft veel energie en je zou jezelf niet moeten kunnen zien als je in bed ligt.
 • Een lekkende kraan, volgens Feng Shui is dit een symbool dat je geld wegvloeit.
 • Je bed moet altijd tegen een muur staan voor een veilig gevoel. Dus nooit onder een raam of in een hoek.
 • Houd je slaapkamer rustig, geen drukke schilderijen of foto's van je kinderen of familie. Zij hoeven volgens feng shui niet mee te kijken in je slaapkamer.
 • Zorg ervoor dat je de slaapkamer rustig houd. Geen onnodige spullen of gadgets, dat zorgt voor onrust en veel stof.
 • Laat alle sierkussens achterwege. Het zal je slaapkamer alleen maar druk en rommelig maken.
 • Niet teveel planten in je slaapkamer. Planten geven veel actieve energie af en dat verstoort je nachtrust. Als je wel planten wilt in je slaapkamer beperk je dan tot 2 planten.
 • Een televisie hoort in de woonkamer en niet in de slaapkamer. Dit geeft negatieve energie af en je wilt juist dat er positieve energie door je slaapkamer stroomt.

Naast het verplaatsen van meubels werkt Feng Shui ook met kleuren. Iedere kleur heeft een andere betekenis en een belangrijke functie. Feng Shui werkt met vijf elementen namelijk: vuur, aarde, metaal, water en hout. Bij elk element horen verschillende kleuren. Deze kleuren hebben invloed op hoe wij ons voelen en versterken daarbij ook onze energieën. Je kunt kleur aanbrengen op een muur maar ook gaan voor accessoires met een kleur.


Vuur
: De kleuren rood, paars en roze staan voor passie en romantiek. Ze staan voor geluk, vriendschap en helderheid.

Aarde: Geel, oranje en bruin staan voor zorgzaam en betrouwbaar. En zullen een rustgevend effect creëren.

Metaal: Zilver, goud, wit en grijs zijn de kleuren die horen bij het element metaal. Ze staan voor creativiteit, duidelijkheid en verfijning.

Water: Bij water hoort blauw en zwart. De kleur zwart hoort wel bij het waterelement maar binnen de Feng Shui wordt deze kleur zoveel mogelijk vermeden. Deze kleuren stimuleren spiritualiteit, carrière en geeft nieuwe kansen.

Hout: De kleur groen hoort bij het element hout en zorgt voor persoonlijke groei, gezondheid en harmonie.

de-5-elementenFeng Shui in jouw slaapkamer? 14 tips om dit toe te passen in jouw slaapkamer!

 • ✅ geen rommel in je slaapkamer. Rommel zorgt voor een negatieve energie en door alle onnodige dingen te verwijderen uit je slaapkamer is er weer ruimte voor positieve energie;
 • ✅ zorg ervoor dat je altijd je raam open zet om je slaapkamer te luchten. Dit bevordert de nachtrust.
 • ✅ een slaapkamer heeft volgens de Feng Shui weinig meubels nodig. Zet alleen meubels neer die positiviteit uitstralen;
 • ✅zorg voor mooie ronde vormen in je meubels zodat de energie er goed doorheen kan stromen. En door de meubels goed bij elkaar te laten passen creëer je een mooi evenwicht;
 • ✅ zorg voor een stevig hoofdeinde van het bed. Het hoofdeinde zorgt voor een goede nachtrust en stabiliteit;
 • ✅ als je een tweepersoonsbed hebt zorg dan dat je aan beide kanten van je bed een nachtkastje neerzet en op beide nachtkastje ook een nachtlampje neerzet. Dit zorgt voor symmetrie;
 • ✅ wanneer je je bed plaatst in de slaapkamer zorg er dan voor dat je bed niet tegenover de deur staat. De energie stroom wordt dan geblokkeerd. Je moet deur wel kunnen zien;
 • ✅ hou de deuren in je slaapkamer en badkamer dicht, zo voorkom je dat negative energie bij je in de slaapkamer komt. En hou je de positieve energie binnen;
 • ✅ zorg voor zacht licht in je slaapkamer, een dimmer kan helpen om met licht te spelen. En omdat de slaapkamer Yin is wat zachtheid uitstraalt kun je ook goed werken met kaarsen;
 • ✅ zet geen boekenkasten of andere kasten in je slaapkamer, daar komt alleen maar stof op en geeft ook weer rommel;
 • ✅ alle kleine spulletjes en gadgets nemen onnodig ruimte in en vergaren ook weer stof. Zet ze daarom niet in je slaapkamer;
 • ✅ uiteraard zijn alle elektronische apparaten met blauw licht verboden in de slaapkamer, deze geven een elektromagnetisch veld af;
 • ✅ als je fitnessapparaten hebt plaats die dan niet in de slaapkamer. In de slaapkamer werk of sport je niet maar rust en slaap je;
 • ✅ volgens Feng Shui hebben de geuren lavendel en sandelhout een rustgevende werking en is dit bevorderlijk voor je nachtrust.

 • In dit artikel hebben we de ins en outs gegeven over Feng Shui en hoe je dat het beste kan toepassen in de slaapkamer. Ben jij ook klaar met alle negatieve energie in je slaapkamer dan is Feng Shui een mooie manier om de positieve energie weer terug te brengen. Deze 14 tips helpen je in ieder geval goed op weg!

Nu je weet hoe je je slaapkamer Feng Shui kan inrichten weerhoudt je niets meer van een goede nachtrust. Wil je nu meer weten over een goede goede slaap? Check dan ons artikel: Wat is het belang van goede slaap?


 • Vond je dit artikel waardevol en heb je na het lezen van dit artikel nog vragen, tips of aanvullingen? Wees dan vrij om een reactie achter te laten. Dit word gewaardeerd.
 • ⬇️
Over de schrijver
Op onze website is veel informatie te vinden die gerelateerd is aan het oplossen van slaapproblemen. We geven allerlei nuttige en bruikbare tips en adviezen en hopen je met onze blogs en product reviews goed op weg te helpen naar een beter slaappatroon en een gelukkiger leven!Als trotse ouders van twee jonge kinderen weten we heel goed welke impact slaapgebrek kan hebben op jou als persoon en op jouw dagelijks functioneren. We hebben besloten om ons niet bij ons slaapgebrek neer te leggen, maar om actief op zoek te gaan naar een effectieve methode die bij onze situatie paste en die zou leiden tot een verbetering van onze nachtrust. En die methode hebben we gelukkig gevonden!Blijf niet rond lopen met het gevoel dat goed slapen niet voor jou is weggelegd. We geloven er namelijk echt in dat er voor iedereen een passende oplossing te vinden is. Veel lees plezier!
Reactie plaatsen