3 Interessante redenen om in een koude slaapkamer te slapen
22 januari 2022 
1 min. leestijd

3 Interessante redenen om in een koude slaapkamer te slapen

3 Interessante redenen om in een koude slaapkamer te slapen. Voldoende slapen is belangrijk. Maar wist je dat een koude kamer ook wel degelijk kan bijdragen aan een goede nachtrust?

Slapen in een koude kamer heeft namelijk vele voordelen, ook al is het soms lastig om in de ochtend je warme bed te verlaten.

Benieuwd waarom het je nachtrust bevordert? Je leest het verderop in dit artikel! 

Je valt sneller in slaap in een koude slaapkamer

Eén van de natuurlijke mechanismen waarmee je lichaam zich voorbereidt om te gaan slapen is “het dalen van de lichaamstemperatuur”. Je lichaamstemperatuur stijgt en daalt gedurende de dag. Een lage lichaamstemperatuur maakt je slaperig waardoor je sneller en dieper kunt slapen. Als je niet goed bent afgekoeld zal je slechter slapen. Dankzij een koele slaapkamer ondersteun je dit proces en zal je dus veel makkelijker in slaap vallen. Wanneer je in een te warme slaapkamer ligt wordt dit proces juist geremd. 

slaapkamer

Werkt verjongend

Naast dat melatonine als slaaphormoon fungeert, heeft melatonine nog meer krachtige eigenschappen waaronder dienen als anti-verouderingshormoon, Slapen in een koele slaapkamer bevordert de aanmaak van melatonine en houd dus tevens je huid jong. 

Helpt bij afvallen

Slapen in een koele slaapkamer zou helpen bij het afvallen. Je verbrand meer calorieën doordat wit vet wordt omgezet in bruin vet. Daarbij moet je stofwisseling harder werken in een koele slaapkamer. 


FAQ list | 3 interessante redenen om in een koude slaapkamer te slapen

Kan een slaapkamer te koud zijn?

Ja, een slaapkamer kan ook te koud zijn. Dan lukt het juist niet om in slaap te komen. De koude omgeving houd je dusdanig uit slaap dat je eerst goed moet opwarmen voordat je in slaap kan vallen.
Je gaat rillen en dat kost je lichaam teveel energie.

Hoe koud mag een kamer zijn?

De ideale temperatuur in de slaapkamer ligt tussen de 16 en 21 graden. Beneden de 16 graden wordt het al minder aangenaam. Beneden de 10 graden is echt te koud.


Vond je dit artikel waardevol en heb je na het lezen van dit artikel nog vragen, tips of aanvullingen? Wees dan vrij om een reactie achter te laten. Dit word gewaardeerd.

 arrow-down

Over de schrijver
Als slaapdeskundigen en slaapcoaches hebben wij ons de afgelopen jaren verdiept in wat er zoal nodig is om een goede slaper te worden, met als resultaat een betrouwbaar en persoonlijk slaaptraject. Wij vinden dat slecht slapen geen onderdeel van jouw identiteit zou moeten zijn en dat niemand zich zou moeten neerleggen bij een slecht slaappatroon. Blijf niet rondlopen met het gevoel dat goed slapen niet voor jou is weggelegd. We geloven dat er voor iedereen een passende oplossing is. Wij staan klaar voor jou, je bent niet alleen en we helpen je graag om een goede slaper te worden en (weer) te genieten van slapen.
Reactie plaatsen