3 Interessante redenen om in een koude slaapkamer te slapen
22 januari 2022 
2 min. leestijd

3 Interessante redenen om in een koude slaapkamer te slapen

3 Interessante redenen om in een koude slaapkamer te slapen. Voldoende slapen is belangrijk. Maar wist je dat een koude kamer ook wel degelijk kan bijdragen aan een goede nachtrust?

Slapen in een koude kamer heeft namelijk vele voordelen, ook al is het soms lastig om in de ochtend je warme bed te verlaten.

Benieuwd waarom het je nachtrust bevordert? Je leest het verderop in dit artikel! 

Eén van de natuurlijke mechanismen waarmee je lichaam zich voorbereidt om te gaan slapen is “het dalen van de lichaamstemperatuur”. Je lichaamstemperatuur stijgt en daalt gedurende de dag. Een lage lichaamstemperatuur maakt je slaperig waardoor je sneller en dieper kunt slapen. Als je niet goed bent afgekoeld zal je slechter slapen. Dankzij een koele slaapkamer ondersteun je dit proces en zal je dus veel makkelijker in slaap vallen. Wanneer je in een te warme slaapkamer ligt wordt dit proces juist geremd. 

slaapkamer

Naast dat melatonine als slaaphormoon fungeert, heeft melatonine nog meer krachtige eigenschappen waaronder dienen als anti-verouderingshormoon, Slapen in een koele slaapkamer bevordert de aanmaak van melatonine en houd dus tevens je huid jong. 

Slapen in een koele slaapkamer zou helpen bij het afvallen. Je verbrand meer calorieën doordat wit vet wordt omgezet in bruin vet. Daarbij moet je stofwisseling harder werken in een koele slaapkamer. 


Kan een slaapkamer te koud zijn?

Ja, een slaapkamer kan ook te koud zijn. Dan lukt het juist niet om in slaap te komen. De koude omgeving houd je dusdanig uit slaap dat je eerst goed moet opwarmen voordat je in slaap kan vallen.
Je gaat rillen en dat kost je lichaam teveel energie.

Hoe koud mag een kamer zijn?

De ideale temperatuur in de slaapkamer ligt tussen de 16 en 21 graden. Beneden de 16 graden wordt het al minder aangenaam. Beneden de 10 graden is echt te koud.


Vond je dit artikel waardevol en heb je na het lezen van dit artikel nog vragen, tips of aanvullingen? Wees dan vrij om een reactie achter te laten. Dit word gewaardeerd.

 arrow-down

Over de schrijver
Op onze website is veel informatie te vinden die gerelateerd is aan het oplossen van slaapproblemen. We geven allerlei nuttige en bruikbare tips en adviezen en hopen je met onze blogs en product reviews goed op weg te helpen naar een beter slaappatroon en een gelukkiger leven! Als trotse ouders van twee jonge kinderen weten we heel goed welke impact slaapgebrek kan hebben op jou als persoon en op jouw dagelijks functioneren. We hebben besloten om ons niet bij ons slaapgebrek neer te leggen, maar om actief op zoek te gaan naar een effectieve methode die bij onze situatie paste en die zou leiden tot een verbetering van onze nachtrust. En die methode hebben we gelukkig gevonden! Blijf niet rond lopen met het gevoel dat goed slapen niet voor jou is weggelegd. We geloven er namelijk echt in dat er voor iedereen een passende oplossing te vinden is. Veel lees plezier!
Reactie plaatsen