Zijn lucide dromen gevaarlijk? 8 tips die helpen om lucide te dromen!
24 oktober 2021 
11 min. leestijd

Zijn lucide dromen gevaarlijk? 8 tips die helpen om lucide te dromen!

Zijn lucide dromen gevaarlijk |Tijdens het slapen droomt iedereen en meestal zijn het ''gewone'' dromen. De meeste dromen kunnen wij ons niet herinneren. De gewone dromen die kennen wij allemaal, maar er bestaan ook minder bekende dromen, deze staan bekent als lucide dromen. Wat zijn lucide dromen precies? En Wat betekent het als je lucide dromen hebt? Misschien heb je weleens meegemaakt dat je wist dat je aan het dromen was, dan heb je waarschijnlijke een lucide droom gehad.

Lucide dromen zijn een ontzettend interessant fenomeen. Juist omdat je in deze dromen kan zijn wie je wilt zijn en waar je wilt zijn. Echt niets is te gek! Tijdens lucide dromen kan je ook alles doen zoals bijvoorbeeld: vliegen, onder water ademen of reizen naar een andere wereld. Echt alles is mogelijk! En dat maakt het zo ontzettend boeiend. Maar zijn lucide dromen gevaarlijk?

Wat lucide dromen extra bijzonder maakt is, dat je zelf deze dromen kunt besturen. En hierdoor dus je eigen droom compleet kan inrichten en bepalen. Je kan zo in een hele andere wereld komen waarin er geen beperkingen zijn. Zo'n lucide droom wordt vaak als heel fijn ervaren en kan ook nog is heel nuttig zijn. Wat je in deze dromen meemaakt kan je ook gebruiken in je dagelijks leven.

Misschien ben je van nature een lucide dromer of wil je dit graag gaan leren. Er zijn verschillende technieken die je kunt toepassen om het lucide dromen eigen te maken.

In dit artikel gaan we je alle ins en outs uitleggen, wat een lucide droom is, zijn lucide dromen gevaarlijk en wat het betekent als je lucide dromen hebt ?

Wil je meer weten? Lees dan snel verder!

Kijk hier de video van deze blog!

Tijdens een lucide droom ben je er van bewust dat je aan het dromen bent. Je weet dat je in bed ligt en dat je in staat bent om de controle over je dromen te nemen. Lucide betekent letterlijk helder. Frederik van Eeden is een Nederlandse psychiater en schrijver die voor het eerst het begrip lucide droom gebruikte. Hij schreef daarover een artikel genaamd ''A Study of Dreams''. In dit artikel verwijst hij naar de heldere staat waarin je je als dromer bevindt.

Het was onderzoeker Stephen LaBerge die lucide dromen wetenschappelijk bewees. Doormiddel van een studie die hij deed waaruit bleek dat mensen die aan het dromen waren via oogsignalen konden aangeven dat ze lucide waren. Dus in een heldere staat van dromen. Dit deed hij door de hersengolven te meten via elektrodes.

Tegenwoordig zijn er veel wetenschappers en onderzoekers bezig met het fenomeen lucide dromen. De hele wereld van dromen heeft nog veel onbeantwoorde vragen. Door verschillende onderzoeken, komen ze er steeds meer achter wat je allemaal kan als je lucide dromen hebt en vooral dat wanneer je lucide droomt, dit ook heel erg nuttig kan zijn in de echte wereld. Je kunt je namelijk zelf vaardigheden aanleren die je dan weer kan toepassen in je dagelijkse leven.

Daarnaast zijn lucide dromen al eeuwenlang onderdeel van vele culturen. En worden de mensen die lucide dromen ook wel droomreizigers genoemd.

Wil je meer weten over dromen? Check dan onze blog: Waarom droom ik zoveel?

wat-betekend-het-als-je-lucide-dromen-hebt


Wat betekent het als je een lucide droom hebt?

Maar wat betekent het nu als je een lucide droom hebt? Het betekent dat je niet zomaar droomt maar, je weet dat je aan het dromen bent. Je betreed een geweldige en magische wereld waarin alles kan. Een lucide droom komt ontzettend echt over. Je beleeft alles daardoor heel erg intens mede ook doordat je geen prikkels van buitenaf krijgt.

Deze dromen zijn kleurrijk, levensecht en een geweldige ervaring. Daarnaast zijn er verschillende niveaus van luciditeit. Wanneer je nog nooit een lucide droom hebt gehad zal je dit eerst moeten leren en controleren. Op een hoger niveau van luciditeit ben je er van bewust dat je droomt en kan je alles zijn en bereiken wat je maar wilt. Ook weet je dat je elk moment wakker kan worden. Als je een laag niveau van luciditeit ervaart dan weet je niet dat je droomt maar je kan wel bepaalde dingen sturen. Je kijkt meer vanaf een afstand toe.

Het is tijdens deze vorm van dromen belangrijk om de regie te nemen en je droom te sturen. Wanneer je verwacht dat er iets gebeurd in je droom dan zal dat ook gaan gebeuren. Het is dus belangrijk dat je overtuigd bent. Daarbij zijn lucide dromen waar je je volledig bewust bent dat je droomt een ideale bron om een eventueel probleem mee op te lossen.

Zijn lucide dromen gevaarlijk?

Er zijn geen bewijzen gevonden dat het hebben van lucide dromen gevaarlijk kan zijn. Je kunt bijvoorbeeld niet vast blijven zitten in je lucide droom, uiteindelijk wordt je weer wakker.

Ook hoef je niet bang te zijn dat je niet meer in staat bent om je dromen van de realiteit te onderscheiden. Je kunt namelijk herkennen of je in een lucide droom zit en daardoor kan je altijd onderscheiden of je in een lucide droom zit of dat je wakker bent. Dit doe je door op afwijkingen te letten binnen in de droomwereld. Door bijvoorbeeld een verandering van kleuren of dat de muren gaan bewegen.

Je droomt in je REM-slaap dat is tijdens je droomslaapfase. In deze fase verwerk je alle gebeurtenissen en informatie van de dag. Je geest verfrist zich dan en je kunt het zien als, dat je brein opnieuw wordt gerest voor een nieuwe dag. Dromen is dus heel belangrijk voor onze verwerking.

Zitten er dan helemaal geen risico's aan lucide dromen? In principe niet, het is wel een advies voor mensen die mentaal wat problemen ervaren om eerst je therapeut in te lichten als je het wilt gaan proberen om lucide te dromen. Dit omdat er verwarring kan ontstaan in de mate van werkelijkheid in de lucide droom en het dagelijks leven.

Lucide dromen zijn vaak een hele prettige ervaring en kunnen erg nuttig zijn voor in je dagelijks leven.

zijn-lucide-dromen-gevraarlijk

Welke technieken kan je gebruiken om lucide dromen te ervaren?

Wanneer je wilt leren om lucide te dromen zijn er een aantal technieken die je kunnen helpen zoals:

 1. De MILD techniek die staat voor Mnemonic Induced Lucid Dreaming. Het gaat er bij deze techniek om dat je sterk de intentie hebt om je droom te herinneren. Als je naar bed gaat dan heb je vooraf besloten om wakker te worden na elke droomcyclus van 2 uur. Je kunt daarvoor je alarm instellen op bijvoorbeeld je smartphone. Daarna probeer je zoveel mogelijk dromen te onthouden. Ben je wakker geworden dan is het beste om stil te blijven liggen dit omdat je dan meer details van je dromen kan onthouden. Als je weer gaat slapen dan zorg je ervoor, dat je de intentie die je hebt om te dromen, heel erg sterk houd. Zorg dat je weer terug komt in je droom.
 2. De WILD techniek staat voor Wake Induced Lucid Dream. Dit is de moeilijkste techniek om te leren. Als je deze techniek uitoefent val je niet in slaap, maar ben je bij je normale bewustzijn. Je zet je wekker ongeveer op 7 uur nadat je bent gaan slapen en je zorgt dat je in de laatste rem slaap wakker wordt. Als je wakker wordt dan blijf je even liggen, je herhaalt je droom en je gaat voor 20 minuten uit bed om wat anders te doen. Bijvoorbeeld door een paar bladzijde te lezen uit je droomdagboek. Daarna stap je weer je bed in en ga je ontspannen en stil liggen. Na een tijdje zit je in een lucide droom.
 3. WBTB techniek die staat voor Wake-Back-to-Bed. Deze techniek kan je goed uitvoeren in combinatie met de MILD techniek. Het is een zeer effectieve manier om lucide te dromen. Bij deze techniek ga je slapen, tijdens je normale bedtijd en zet je de wekker nadat je 6 uur hebt geslapen. Wanneer de wekker gaat stap je uit bed en ga je iets doen wat te maken heeft met lucide dromen zoals er bijvoorbeeld een boek over lezen. Het gaat erom dat je bezig bent met lucide dromen. Ga dan weer naar bed. Wees je ervan bewust dat je lucide wilt gaan dromen.

Deze 8 tips gaan je helpen om de wereld van lucide dromen te betreden.

 • ✅ houd elke avond een droomdagboek bij en lees die dan ook elke avond even door. Daardoor ben je bezig om een juiste mindset te ontwikkelen zodat je je dromen gaat onthouden;
 • ✅ schrijf je dromen gelijk op, zo vergeet je ze niet;
 • ✅ je dromen zijn persoonlijk en hoeven dus niet super logisch te zijn als jij maar begrijpt waar die droom over ging;
 • ✅ probeer je persoonlijke droomsignalen te vinden. Zoals dat je nog op school zit terwijl je diploma al op zak hebt of dat je steeds weer dezelfde gang in loopt. Je kunt in je droomdagboek bijhouden welke droomsignalen steeds weer terug komen;
 • ✅ je kunt je hersenen goed trainen door patronen te zoeken in je dromen, dit helpt je om beter lucide te dromen;
 • ✅ ook een terugkerende droom schrijf je op. De inhoud van je droom en het opschrijven is belangrijk om toekomstige dromen te onthouden;
 • ✅ door overdag stil te staan bij vragen zoals ''wat ben ik aan het doen'' of ''waar ben ik'', zal je deze vragen ook in je dromen gaan stellen;
 • ✅ wanneer je een antwoord geeft op die vragen en het klopt niet dan weet je dat je droomt;
 • ✅ door met andere over je dromen te praten zoals je partner dan bevestig je voor je hersenen dat dromen belangrijk zijn.

 • Lucide-dromen
 • In dit artikel ben je meer te weten gekomen over lucide dromen. Je weet nu dat een Lucide droom anders is dat een ''gewone'' droom. Een lucide droom, oftewel een ''heldere'' droom, is levens echt en je kan hem ook nog besturen. En je weet dat lucide dromen niet gevaarlijk zijn. Tijdens een lucide droom ben je er dus bewust bij en jij bepaalt welke richting je droom opgaat.

 • Lucide dromen is zo interessant en nuttig, dat wanneer je hiermee aan de slag gaat, je elke dag weer uitkijkt naar je nieuwe lucide droomavontuur.

 • Lucide dromen brengt veel voordelen met zich mee zowel tijdens het dromen als in het ''wakkere'' leven. Wil jij ook lucide leren dromen? Klik op de link hieronder en je krijgt al deze 7 (+1) voordelen dat lucide dromen geeft.

 • Lucide-dromen-maak-het-onmogelijke-mogelijk

 • Ga DIRECT naar de GEHEIMEKORTINGSPAGINA

  Vond je dit artikel waardevol en heb je na het lezen van dit artikel nog vragen, tips of aanvullingen? Wees dan vrij om een reactie achter te laten. Dit word gewaardeerd.
 •  ⬇️

Over de schrijver
Op onze website is veel informatie te vinden die gerelateerd is aan het oplossen van slaapproblemen. We geven allerlei nuttige en bruikbare tips en adviezen en hopen je met onze blogs en product reviews goed op weg te helpen naar een beter slaappatroon en een gelukkiger leven!Als trotse ouders van twee jonge kinderen weten we heel goed welke impact slaapgebrek kan hebben op jou als persoon en op jouw dagelijks functioneren. We hebben besloten om ons niet bij ons slaapgebrek neer te leggen, maar om actief op zoek te gaan naar een effectieve methode die bij onze situatie paste en die zou leiden tot een verbetering van onze nachtrust. En die methode hebben we gelukkig gevonden!Blijf niet rond lopen met het gevoel dat goed slapen niet voor jou is weggelegd. We geloven er namelijk echt in dat er voor iedereen een passende oplossing te vinden is. Veel lees plezier!
Reactie plaatsen