Zijn lucide dromen gevaarlijk? 9 tips die helpen om lucide te dromen!
24 oktober 2021 
7 min. leestijd

Zijn lucide dromen gevaarlijk? 9 tips die helpen om lucide te dromen!

Zijn lucide dromen gevaarlijk? | Iedereen droomt tijdens het slapen en meestal zijn het ''gewone'' dromen waarvan je de meeste dromen niet kan herinneren. Naast gewone dromen bestaan ook minder bekende dromen deze staan bekent als lucide dromen. Wat zijn lucide dromen nu precies? En wat betekent het als je lucide dromen hebt? Wellicht heb je weleens meegemaakt dat je wist dat je aan het dromen was, dan heb je waarschijnlijk een lucide droom gehad.

Lucide dromen zijn een ontzettend interessant fenomeen. Juist omdat je in deze dromen kan zijn wie je wilt zijn en waar je maar wilt zijn. Echt niets is te gek! Tijdens lucide dromen kan je ook alles doen zoals bijvoorbeeld: vliegen, onder water ademen of reizen naar een andere dimensie. Echt alles is mogelijk! En dat maakt het zo ontzettend boeiend. Maar zijn lucide dromen eigenlijk gevaarlijk? 

Wat lucide dromen extra bijzonder maakt is, dat je zelf deze dromen kunt besturen. En hierdoor dus je eigen droom compleet kan inrichten en bepalen. Je kan zo in een hele andere wereld terecht komen waarin er geen beperkingen zijn. Zo'n lucide droom wordt vaak als heel fijn ervaren en kan ook nog is heel nuttig zijn. Wat je in deze dromen meemaakt kan je ook gebruiken in je dagelijks leven

Misschien ben je van nature een lucide dromer of wil je dit graag gaan leren. Er zijn verschillende technieken die je kunt toepassen om het lucide dromen eigen te maken.

In dit artikel gaan we je alle ins en outs uitleggen en beantwoorden we de vraag of lucide dromen gevaarlijk zijn?

Wil je meer weten? Lees dan snel verder!

Kijk hier de video van deze blog! 

 

Wat is een lucide droom?

Tijdens een lucide droom ben je er van bewust dat je aan het dromen bent. Je weet dat je in bed ligt en dat je in staat bent om de controle over je dromen te nemen. Lucide betekent letterlijk helder. Frederik van Eeden is een Nederlandse psychiater en schrijver die voor het eerst het begrip lucide droom gebruikte. Hij schreef daarover een artikel genaamd ''A Study of Dreams''. In dit artikel verwijst hij naar de heldere staat waarin je je als dromer bevindt. 

Het was onderzoeker Stephen LaBerge die lucide dromen wetenschappelijk bewees. Doormiddel van een studie die hij deed waaruit bleek dat mensen die aan het dromen waren via oogsignalen konden aangeven dat ze lucide waren. Dus in een heldere staat van dromen. Dit deed hij door de hersengolven te meten via elektrodes.

Tegenwoordig zijn er veel wetenschappers en onderzoekers bezig met het fenomeen lucide dromen. De hele wereld van dromen heeft nog veel onbeantwoorde vragen. Door verschillende onderzoeken komen ze er steeds meer achter wat je allemaal kan als je lucide dromen hebt en vooral dat wanneer je lucide droomt, dit ook heel erg nuttig kan zijn in de echte wereld. Je kunt je namelijk zelf vaardigheden aanleren die je dan weer kan toepassen in je dagelijkse leven.

Daarnaast zijn lucide dromen al eeuwenlang onderdeel van vele culturen. En worden de mensen die lucide dromen ook wel droomreizigers genoemd.

Wil je meer weten over dromen? Check dan onze blog: Waarom droom ik zoveel?

wat-betekend-het-als-je-lucide-dromen-hebtWat betekent het als je een lucide droom hebt?

Maar wat betekent het nu als je een lucide droom hebt? Het betekent dat je niet zomaar droomt maar, je weet dat je aan het dromen bent. Je betreed een geweldige en magische wereld waarin alles kan. Een lucide droom komt ontzettend echt over. Je beleeft alles daardoor heel erg intens mede ook doordat je geen prikkels van buitenaf krijgt. 

Deze dromen zijn kleurrijk, levensecht en een geweldige ervaring. Daarnaast zijn er verschillende niveaus van luciditeit. Wanneer je nog nooit een lucide droom hebt gehad zal je dit eerst moeten leren en controleren. Op een hoger niveau van luciditeit ben je er van bewust dat je droomt en kan je alles zijn en bereiken wat je maar wilt. Ook weet je dat je elk moment wakker kan worden. Als je een laag niveau van luciditeit ervaart dan weet je niet dat je droomt maar je kan wel bepaalde dingen sturen. Je kijkt meer vanaf een afstand toe.

Het is tijdens deze vorm van dromen belangrijk om de regie te nemen en je droom te sturen. Wanneer je verwacht dat er iets gebeurd in je droom dan zal dat ook gaan gebeuren. Het is dus belangrijk dat je overtuigd bent. Daarbij zijn lucide dromen waar je je volledig bewust bent dat je droomt een ideale bron om een eventueel probleem mee op te lossen.

Zijn lucide dromen gevaarlijk?

Er zijn geen bewijzen gevonden dat het hebben van lucide dromen gevaarlijk kan zijn. Je kunt bijvoorbeeld niet vast blijven zitten in je lucide droom uiteindelijk wordt je weer wakker. 

Ook hoef je niet bang te zijn dat je niet meer in staat bent om je dromen van de realiteit te onderscheiden. Je kunt namelijk herkennen of je in een lucide droom zit en daardoor kan je altijd onderscheiden of je in een lucide droom zit of dat je wakker bent. Dit doe je door op afwijkingen te letten binnen in de droomwereld. Door bijvoorbeeld een verandering van kleuren of dat de muren gaan bewegen.

Je droomt in je REM-slaap dat is tijdens de droomslaapfase. In deze fase verwerk je alle gebeurtenissen en informatie van de dag. Je geest verfrist zich en je kunt het zien dat je brein opnieuw wordt gerest voor een nieuwe dag. Dromen is dus heel belangrijk voor de verwerking. 

Zitten er dan helemaal geen risico's aan lucide dromen? In principe niet, het is wel een advies voor mensen die mentaal wat problemen ervaren om eerst je therapeut in te lichten als je het wilt gaan proberen om lucide te dromen. Dit omdat er verwarring kan ontstaan in de mate van werkelijkheid in de lucide droom en het dagelijks leven. 

Lucide dromen zijn vaak een hele prettige ervaring en kunnen erg nuttig zijn voor in je dagelijks leven. 

zijn-lucide-dromen-gevraarlijk

Welke technieken kan je gebruiken om lucide dromen te ervaren?

Wanneer je wilt leren om lucide te dromen zijn er een aantal technieken die je kunnen helpen zoals:

 1. De MILD techniek die staat voor Mnemonic Induced Lucid Dreaming. Het gaat er bij deze techniek om dat je sterk de intentie hebt om je droom te herinneren. Als je naar bed gaat dan heb je vooraf besloten om wakker te worden na elke droomcyclus van 2 uur. Je kunt daarvoor je alarm instellen op bijvoorbeeld je smartphone. Daarna probeer je zoveel mogelijk dromen te onthouden. Ben je wakker geworden dan is het beste om stil te blijven liggen. Zodat je dan meer details van je dromen kan onthouden. Als je weer gaat slapen dan zorg je ervoor dat je de intentie die je hebt om te dromen heel erg sterk houd. Zorg dat je weer terug komt in je droom.
 2. De WILD techniek staat voor Wake Induced Lucid Dream. Dit is de moeilijkste techniek om te leren. Als je deze techniek uitoefent val je niet in slaap, maar ben je bij je normale bewustzijn. Je zet je wekker ongeveer op 7 uur nadat je bent gaan slapen en je zorgt dat je in de laatste REM-slaap wakker wordt. Als je wakker wordt dan blijf je even liggen, je herhaalt de droom en je gaat voor 20 minuten uit bed om wat anders te doen. Bijvoorbeeld door een paar bladzijde te lezen uit je droomdagboek. Daarna stap je weer je bed in en ga je ontspannen en stil liggen. Na een tijdje zit je in een lucide droom.
 3. WBTB techniek die staat voor Wake-Back-to-Bed. Deze techniek kan je goed uitvoeren in combinatie met de MILD techniek. Het is een zeer effectieve manier om lucide te dromen. Bij deze techniek ga je slapen, tijdens je normale bedtijd en zet je de wekker nadat je 6 uur hebt geslapen. Wanneer de wekker gaat stap je uit bed en ga je iets doen wat te maken heeft met lucide dromen zoals er bijvoorbeeld een boek over lezen. Het gaat erom dat je bezig bent met lucide dromen. Ga dan weer naar bed. Wees je ervan bewust dat je lucide wilt gaan dromen.

9 tips die je helpen om lucide te dromen!

Deze 9 tips gaan je helpen om de wereld van lucide dromen te betreden. 

 • houd elke avond een droomdagboek bij en lees die dan ook elke avond even door. Daardoor ben je bezig om een juiste mindset te ontwikkelen zodat je de dromen gaat onthouden;
 • schrijf je dromen gelijk op zodat je ze niet vergeet;
 • de dromen zijn persoonlijk en hoeven dus ook niet super logisch te zijn. Het gaat erom dat jij begrijpt waar de droom over ging;
 • probeer je persoonlijke droomsignalen te vinden. Denk hierbij gebeurtenissen die vroeger zijn gebeurd en die zich herhalen zoals dat je nog op school zit terwijl je je diploma al hebt gehaald. Je kunt in je droomdagboek bijhouden welke droomsignalen steeds weer terug keren;
 • je kunt je hersenen goed trainen door patronen te zoeken in je dromen. Dit gaat je helpen om beter lucide te dromen;
 • als je een terug kerende droom hebt dan schrijf je die droom ook op. De inhoud van die droom en het opschrijven is belangrijk om toekomstige dromen te onthouden;
 • er is een handige manier om in je dromen vragen te stellen, dit doe je door overdag jezelf vragen te stellen als wat ben ik aan doen of waar ben ik?
 • wanneer je antwoord geeft op die vragen en het klopt niet dan weet je dat je droomt;
 • ten slotte is het praten over je dromen met je partner of een vriend(in) een bevestiging voor je hersenen dat dromen belangrijk zijn.

 • Lucide-dromen

 • FAQ list | Zijn lucide dromen gevaarlijk?

  Hoe hou ik een droomdagboek bij?

  Je kunt een speciaal droomdagboek aanschaffen of een simpel notitieboekje. Elke ochtend als je wakker wordt schrijf je gelijk een paar zinnen of steekwoorden op waar je later nog een verhaaltje van kan maken.
  Wanneer je wakker wordt dan zit de droom nog vers in je geheugen en wordt het makkelijk om details van de droom op te schrijven.
  Door het bijhouden van een droomdagboek krijg je mooie inzichten in je dromen en kan je leren om lucide te dromen.

  Is lucide dromen eng?

  Het kan soms voorkomen dat er tijdens de lucide droom heftige emoties naar boven komen en dat kan een beangstigend gevoel geven. Ook kan een lucide droom een nachtmerrie worden. Maar je hebt zelf de controle. Vaak kan je juist angsten en fobieën overwinnen door lucide te dromen.

  Overigens zijn de meeste lucide dromen juist erg fijn en nuttig.

  Kan iedereen lucide dromen?

  Ja, iedereen is in staat om lucide te dromen. Sommige mensen kunnen dit al en andere kunnen het zichzelf aanleren.
  Het vergt veel oefening en geduld maar als je eenmaal lucide kan dromen heeft dit vele voordelen in het dagelijks leven.

  Kan je kiezen wat je droomt?

  Ja, als je lucide gaat dromen kan je zelf helemaal kiezen wat je droomt en de droom sturen. Niets is te gek, je kan werkelijk overal over dromen.

  Kan je vastzitten in een droom?

  Je kunt niet vastzitten in een droom. Je wordt altijd weer wakker. Wel kan het voorkomen dat je van een lucide droom in een andere lucide droom terecht komt en dat kan het gevoel geven van vastzitten.
  Maar weet dat je er van bewust bent dat je droomt en dat je zelf de controle hebt. Je ontwaakt altijd weer.

  Waarom droom je soms wel en soms niet?

  Je droomt iedere nacht. Dus als je het gevoel hebt dat je de ene keer wel droomt en de andere keer niet, dan heeft er mee te maken dat je de ene keer je droom wel onthoud en de andere keer niet.


 • Vond je dit artikel waardevol en heb je na het lezen van dit artikel nog vragen, tips of aanvullingen? Wees dan vrij om een reactie achter te laten. Dit word gewaardeerd.

arrow-downOver de schrijver
Als slaapdeskundigen en slaapcoaches hebben wij ons de afgelopen jaren verdiept in wat er zoal nodig is om een goede slaper te worden, met als resultaat een betrouwbaar en persoonlijk slaaptraject. Wij vinden dat slecht slapen geen onderdeel van jouw identiteit zou moeten zijn en dat niemand zich zou moeten neerleggen bij een slecht slaappatroon. Blijf niet rondlopen met het gevoel dat goed slapen niet voor jou is weggelegd. We geloven dat er voor iedereen een passende oplossing is. Wij staan klaar voor jou, je bent niet alleen en we helpen je graag om een goede slaper te worden en (weer) te genieten van slapen.
Reactie plaatsen