Perfecte powernap hoe lang mag deze duren?
12 mei 2021 
5 min. leestijd

Perfecte powernap hoe lang mag deze duren?

Bestaat een perfecte powernap? En hoe lang mag deze duren? Niet iedereen heeft een werkomgeving waar je tussen de middag eventjes je ogen dicht kan doen voor een korte powernap. En dat is soms wel heel erg fijn om jezelf net eventjes op te laden en wat meer energie te geven.

Studies hebben aangetoond dat het nemen van een powernap heel goed voor je is!

Eigenlijk zouden de meeste mensen iedere dag een powernap kunnen doen. Je voelt je door de powernap energieker en je bent daarna productiever. Een powernap zorgt er echt voor dat je je batterij weer even op laad.

In dit artikel leggen we je uit wat een powernap is, geven we de voor en nadelen en krijg je nog 5 handige tips die je kunt toepassen voor de beste powernap!

Wil jij nu meer weten? Lees dan snel verder!

Kijk hier de video van deze blog! 


Dit artikel bevat affiliate links.

Als je iets koopt via een van deze links betaal je niet meer, maar krijgen wij wel een kleine commissie

Wat is een powernap?

Met een powernap wordt bedoeld dat je een kort dutje doet in de middag. Even je ogen dicht doen op het juiste moment heeft veel voordelen. Na een goede powernap ben je energieker en productiever. Maar als je structureel slecht slaapt, is een powernap niet de oplossing en zal je eerst aan de oorzaak moeten gaan werken. 

Ben je overdag heel erg moe en is je concentratie ver te zoeken, dan is het nodig om elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en weer op het zelfde tijdstip op te staan. Je lichaam houd van een regelmatig ritme en je biologische klok vaart daar erg goed op. Hoe fijn dat ook klinkt om elke dag dan een flinke powernap te doen, het is niet de oplossing. Je wilt namelijk genoeg slaapdruk hebben om de volgende nacht weer goed te slapen. En door powernaps overdag verlaag je de slaapdruk. 

Wil je meer weten over beter slapen? Check dan onze volgende artikelen:De perfecte powernap | hoelang mag deze duren?

Een powernap van slechts 5 of 10 minuten heeft al voordelen voor je functioneren, maar de ideale powernap tijd is 20 minuten. Liever geen 30 minuten of een uur, dit omdat je dan midden in je slaapcyclus zit en je deze dus niet afmaakt. Het gevolg is dan dat je heel suf en slaperig wakker wordt en dat is niet bevorderlijk voor de rest van de dag.

Wat nog beter zou zijn als je tijd hebt om een powernap te maken van 90 minuten. In deze 90 minuten heb je namelijk een hele slaapcyclus te pakken. Je komt dan goed in je diepe slaapfase en zal weer op het juiste moment in je lichte slaapfase ontwaken.powernap-op-het-werk

Wil jij niet meer wachten en direct beginnen met het verbeteren van jouw slaapkwaliteit? Klik op de knop hieronder om naar het SlaapBalans traject te gaan! 

Ja dat wil ik


Wat vindt de wetenschap van powernaps?

Er zijn genoeg onderzoeken gedaan naar de voor- en nadelen van powernaps. Volgens NASA is de powernap ideaal om je slaaptekort op een verantwoorde manier in te halen. 

Hun onderzoek heeft uitgewezen dat prestaties met 34 procent verbeteren en dat mensen na een middagdutje 54 procent alerter zijn. Volgens NASA is een powernap van 90 minuten ideaal omdat je dan een hele slaapcyclus afmaakt. Je bent daarna alerter en veel productiever.

Uit een ander Australisch onderzoek is naar voren gekomen dat proefpersonen na een powernap van 10 minuten een stuk alerter waren en daarbij ook een groter denkvermogen hadden.

Welke voordelen zitten er aan een powernap?

Powernaps hebben een flink aantal voordelen namelijk:

 • een powernap zorgt ervoor dat je alerter bent;
 • na een powernap ben je een stuk productiever en creatiever;
 • je laad je batterij op en dat vermindert stress en spanning;
 • het is erg goed voor je gezondheid. Het vermindert de kans op hart- en vaatziekten en het is goed voor je hormoonhuishouding;
 • er is bewezen dat een goede powernap wonderen doet voor je geheugen. Je kunt dingen beter onthouden en je denkvermogen wordt groter;
 • een goede powernap verhoogt je concentratie en je energieniveau stijgt;
 • je kunt beter sporten doordat een powernap je helpt om efficiënter en langer door te sporten.

Zijn er ook nadelen aan een powernap?

Er zitten uiteraard ook een aantal nadelen aan een powernap. Als eerste is een powernap niet aan te raden als je slecht slaapt. Een powernap zal de slaapdruk verlagen en je wilt juist een hoge slaapdruk hebben voor de volgende nacht. Een goede powernap moet je wel doen op het juiste moment en de powernap mag niet te lang duren.  

Het is niet de bedoeling dat je te lang slaapt. Wanneer je te lang slaapt en wakker wordt in de diepe slaap zal je juist versuft wakker worden. Dan verstoor je het slaap-waakritme. Voldoende slapen doe je in de nacht.

Het is het meest ideaal als je de powernap tussen 13.00 en 15.00 uur doet. Vaak heb je dan al een middagdipje en is je energie lager. Ga je later een dutje doen dan heeft dat weer effect op je nachtrust en kom je moeilijker in slaap.

slapende-vrouw-naast-haar-laptop

5 handige powernap tips!

 • als je weinig tijd hebt, dan is een powernap van 20 minuten ideaal;
 • heb je langer de tijd dan is een powernap van 90 minuten ideaal omdat je dan een volledige slaapcyclus te pakken hebt;
 • zorg dat je telefoon uit staat zodat je niet gestoord kan worden;
 • zet je wekker op 20 of 90 minuten en sta dan ook direct op. Trap niet in de verleiding om te gaan snoozen want dit doet afbreuk aan je powernap;
 • een slaapmasker of oordopjes kunnen helpen om een echt goed dutje te doen.


Mocht je interesse hebben in een slaapmasker, dan is het Manta Sleep Mask wellicht iets voor jou! Dit slaapmasker verduisterd namelijk 100% en is van zeer goede kwaliteit. Het masker is ook nog verstelbaar en heeft speciale eye covers, zodat het masker niet drukt op je ogen.

Wil je nog meer informatie over het Manta Sleep Mask? Check dan onze: Manta Sleep Mask: Review!


Ga DIRECT naar de GEHEIME KORTINGSPAGINA

 


Wil jij weten over hoe jij je slaap verder kan optimaliseren?

In dit artikel hebben we je uitgelegd wat een powernap is en hoe je deze het beste kan toepassen. Wil jij meer handvatten krijgen om jouw slaappatroon te optimaliseren voor een geweldige nachtrust? En wil jij leren hoe jij op een natuurlijke manier weer een goede slaper kunt worden? Dan is het SlaapBalans Traject dé oplossing voor jou. Met onze methode gaan we stap-voor-stap, in jouw eigen vertrouwde omgeving en in 7 online sessies van jou weer een goede slaper maken!

 

Wacht dus niet langer en klik op de knop hieronder om naar het SlaapBalans Traject te gaan!


Klik op de knop hieronder om naar het SlaapBalans traject te gaan! 

slaapbalans-traject-cover

Ga DIRECT naar de GEHEIME KORTINGSPAGINA


FAQ list | Perfecte powernap hoelang mag deze duren?

Hoe doe je een goede powernap?

Een goede powernap begint bij de juiste omgeving. Kan je jezelf ergens terug trekken waar je kunt liggen of kunt zitten in een fijne stoel en niet gestoord kan worden.

Voor een comfortabel gevoel kan een deken helpen en wanneer je de kamer niet kunt verduisteren is een slaapmasker een goed hulpmiddel. Mocht het te lawaaierig zijn dan kunnen oordopjes helpen om het geluid te blokkeren.

Zet je smartphone dan wel op trillen en hou deze bij je zodat je de wekker wel hoort afgaan.
Het kan helpen om een deken over je heen te trekken of een slaapmasker of oordopje te gebruiken.

Heeft uitslapen zin?

Als je moe bent dan is het verstandig om eerder naar bed toe te gaan dan om uit te slapen. Dit heeft te maken met de slaapfase waarin je begint.

Als je naar bed gaat dan zal je in de eerste slaapcyclussen meer diepe slaap krijgen wat belangrijk is voor je fysieke herstel. Aan het begin van de ochtend vertoef je steeds langer in de REM-slaap of te wel de droomslaapfase. Deze fase zorgt voor de verwerking van de dag.

Omdat diepe slaap erg belangrijk is voor de kwaliteit van de slaap is het belangrijker om die eerste slaapcyclussen mee te krijgen.


Vond je dit artikel waardevol en heb je na het lezen van dit artikel nog vragen, tips of aanvullingen? Wees dan vrij om een reactie achter te laten. Dit word gewaardeerd.  

arrow-down


Over de schrijver
Als slaapdeskundigen en slaapcoaches hebben wij ons de afgelopen jaren verdiept in wat er zoal nodig is om een goede slaper te worden, met als resultaat een betrouwbaar en persoonlijk slaaptraject. Wij vinden dat slecht slapen geen onderdeel van jouw identiteit zou moeten zijn en dat niemand zich zou moeten neerleggen bij een slecht slaappatroon. Blijf niet rondlopen met het gevoel dat goed slapen niet voor jou is weggelegd. We geloven dat er voor iedereen een passende oplossing is. Wij staan klaar voor jou, je bent niet alleen en we helpen je graag om een goede slaper te worden en (weer) te genieten van slapen.
Reactie plaatsen