Perfecte powernap hoe lang mag deze duren?
12 mei 2021 
10 min. leestijd

Perfecte powernap hoe lang mag deze duren?

Perfecte powernap hoe lang mag deze duren? Het gebeurt iedereen wel eens een keer. Je bent op je werk, je ogen worden zwaar en je dommelt langzaam weg. En dan schrik je wakker. Het kan heerlijk zijn om eventjes je ogen dicht te doen om op te laden. Al zal het niet altijd even goed voelen om een dutje te doen en zeker niet op het werk.

Maar is dat ook zo? Want studies hebben aangetoond dat het nemen van een powernap juist heel goed voor je is!

Eigenlijk zouden de meeste mensen iedere dag een powernap kunnen doen. Je voelt je door de powernap energieker en je bent daarna productiever. Een powernap zorgt er echt voor dat je je batterij weer even op laad.

In dit artikel leggen we je uit wat een powernap is, geven we de voor en nadelen en krijg je nog 5 handige tips die je kunt toepassen voor de beste powernap!

Wil jij nu meer weten? Lees dan snel verder!

Kijk hier de video van deze blog!


Dit artikel bevat affiliate links.

Als je iets koopt via een van deze links betaal je niet meer, maar krijgen wij wel een kleine commissie

Met een powernap wordt bedoeld dat je een kort dutje doet in de middag. Als je in de nacht niet goed hebt geslapen dan heb je vaak overdag behoefte aan een kort slaapje. Even je ogen dicht doen op het juiste moment heeft veel voordelen. Na een goede powernap ben je energieker en productiever.

Je kunt door een goede powernap elke dag wel je slaaptekort inhalen zonder dat je biologische klok hiervan in de war raakt. Je kunt het zien als een extra slaapje. Maar als je structureel slecht slaapt, is dit niet de oplossing en zal je daaraan moeten gaan werken.

Ben je overdag heel erg moe en kun je je niet meer goed concentreren, dan is het handig om eerder naar bed te gaan. Vervroeg dan je bedtijd. Slaaptekort haal je namelijk niet in door uit te slapen. Hoe fijn dat ook klinkt, je diepe slaap aan het begin van je nachtrust is cruciaal voor de kwaliteit van je slaap.

In de ochtend zal je niet meer goed slapen, maar meer dommelen en dit komt de kwaliteit van jouw slaap absoluut niet ten goede. Daarbij raakt je biologische klok (ook wel interne klok genoemd) ook in de war. Je biologische klok denkt dat het tijd is om op te staan maar, in plaats daarvan blijf je liggen. Je slaap- waakritme wordt hierdoor verstoord. De powernap mag alleen niet te lang duren.

Wil je meer weten over beter slapen? Check dan onze volgende artikelen:

20 handige tips om beter te slapen!

Wat is het belang van goede slaap?


Een powernap van slechts 5 of 10 minuten heeft al voordelen voor je functioneren, maar de ideale powernap tijd is 20 minuten. Liever geen 30 minuten of een uur, dit omdat je dan midden in je slaapcyclus zit en je deze dus niet afmaakt. Het gevolg is dan dat je heel suf en slaperig wakker wordt en dat is niet bevorderlijk voor de rest van de dag.

Wat nog beter zou zijn als je tijd hebt om een powernap te maken van 90 minuten. In deze 90 minuten heb je namelijk een hele slaapcyclus te pakken. Je komt dan goed in je diepe slaapfase en zal weer op het juiste moment in je lichte slaapfase ontwaken.powernap-op-het-werk

Wil jij niet meer wachten en direct beginnen met het verbeteren van jouw slaapkwaliteit? Klik op de knop hieronder om naar het boek PERFECT SLAPEN IN 7 STAPPEN! 

Ga DIRECT naar de GEHEIME KORTINGSPAGINA


Wat vindt de wetenschap van powernaps?

Er zijn genoeg onderzoeken gedaan naar de voor- en nadelen van powernaps. Volgens NASA is de powernap ideaal om je slaaptekort op een verantwoorde manier in te halen.

Hun onderzoek heeft uitgewezen dat prestaties met 34 procent verbeteren en dat mensen na een middagdutje 54 procent alerter zijn. Volgens NASA is een powernap van 90 minuten ideaal omdat je dan een hele slaapcyclus afmaakt. Je bent daarna alerter en veel productiever.

Uit een ander Australisch onderzoek is naar voren gekomen dat proefpersonen na een powernap van 10 minuten een stuk alerter waren en daarbij ook een groter denkvermogen hadden.

Powernaps hebben een flink aantal voordelen namelijk:

 • een powernap zorgt ervoor dat je alerter bent;
 • na een powernap ben je een stuk productiever en creatiever;
 • je laad je batterij op en dat vermindert stress en spanning;
 • het is erg goed voor je gezondheid. Het vermindert de kans op hart- en vaatziekten en het is goed voor je hormoonhuishouding;
 • er is bewezen dat een goede powernap wonderen doet voor je geheugen. Je kunt dingen beter onthouden en je denkvermogen wordt groter;
 • een goede powernap verhoogt je concentratie en je energieniveau stijgt;
 • je kunt beter sporten doordat een powernap je helpt om efficiënter en langer door te sporten.

Zijn er ook nadelen aan een powernap?

Er zitten uiteraard ook een aantal nadelen aan een powernap. Een goede powernap moet je wel doen op het juiste moment. Een powernap mag niet te lang duren.

Het is niet de bedoeling dat je te lang slaapt. Wanneer je te lang slaapt en wakker wordt in je diepe slaap zal je juist versuft wakker worden. Dan verstoor je je slaap-waakritme. Voldoende slapen doe je in de nacht.

Het is het meest ideaal als je de powernap tussen 13.00 en 15.00 uur doet. Vaak heb je dan al een middagdipje en is je energie lager. Ga je later een dutje doen dan heeft dat weer effect op je nachtrust en kom je moeilijker in slaap.

slapende-vrouw-naast-haar-laptop


 • ✅ als je weinig tijd hebt dan is een powernap van 20 minuten ideaal.
 • ✅ heb je langer de tijd doe dan een powernap van 90 minuten omdat je dan een volledige slaapcyclus te pakken hebt.
 • ✅ zorg dat je telefoon uit staat zodat je niet gestoord kan worden.
 • ✅ zet je wekker op 20 minuten of op 90 minuten. En sta dan ook direct op. Trap niet in de verleiding om te gaan snoozen want dit doet afbreuk aan je powernap.
 • ✅ een slaapmasker of oordopjes kunnen helpen om echt een goed dutje te doen.

Mocht je interesse hebben in een slaapmasker, dan is het Manta Sleep Mask wellicht iets voor jou! Dit slaapmasker verduisterd namelijk 100% en is van zeer goede kwaliteit. Het masker is ook nog verstelbaar en heeft speciale eye covers, zodat het masker niet drukt op je ogen.

Wil je nog meer informatie over het Manta Sleep Mask? Check dan onze: Manta Sleep Mask: Review!


Ga DIRECT naar de GEHEIME KORTINGSPAGINA


In dit artikel hebben we je uitgelegd wat een powernap is en hoe je deze het beste kan toepassen. Wil jij meer handvatten krijgen om jouw slaappatroon te optimaliseren voor een geweldige nachtrust? Dan is het boek PERFECT SLAPEN IN 7 STAPPEN ideaal voor jou. In dit boek vertelt slaapdeskundige en auteur William van der Klaauw hoe je echt weer de regie van jouw slaapproblemen in eigen handen kunt nemen doormiddel van een zeer effectieve no nonsens methode die hij heeft ontwikkeld en bestaat uit 7 natuurlijke stappen.

Wacht dus niet langer en klik op de knop hieronder om naar het boek PERFECT SLAPEN IN 7 STAPPEN te gaan!


Klik op de knop hieronder om naar het boek PERFECT SLAPEN IN 7 STAPPEN! 

boek-7-stappen-perfect-slapen-cover

Ga DIRECT naar de GEHEIME KORTINGSPAGINA


Wil je nog meer informatie over het boek? Check dan onze:Review PERFECT SLAPEN IN 7 STAPPEN!

Vond je dit artikel waardevol en heb je na het lezen van dit artikel nog vragen, tips of aanvullingen? Wees dan vrij om een reactie achter te laten. Dit word gewaardeerd.

⬇️


Over de schrijver
Op onze website is veel informatie te vinden die gerelateerd is aan het oplossen van slaapproblemen. We geven allerlei nuttige en bruikbare tips en adviezen en hopen je met onze blogs en product reviews goed op weg te helpen naar een beter slaappatroon en een gelukkiger leven!Als trotse ouders van twee jonge kinderen weten we heel goed welke impact slaapgebrek kan hebben op jou als persoon en op jouw dagelijks functioneren. We hebben besloten om ons niet bij ons slaapgebrek neer te leggen, maar om actief op zoek te gaan naar een effectieve methode die bij onze situatie paste en die zou leiden tot een verbetering van onze nachtrust. En die methode hebben we gelukkig gevonden!Blijf niet rond lopen met het gevoel dat goed slapen niet voor jou is weggelegd. We geloven er namelijk echt in dat er voor iedereen een passende oplossing te vinden is. Veel lees plezier!
Reactie plaatsen