Waarom praat je in je slaap?
08 augustus 2022 
3 min. leestijd

Waarom praat je in je slaap?

Waarom praat je in je slaap? Je hoort het waarschijnlijk wel vaker om je heen dat er mensen praten tijdens hun slaap? Doe jij dat ook wel eens? En waarom gebeurt dit? Wanneer iemand regelmatig in zijn of haar slaap praat dan spreek je van een slaapstoornis. Mensen die in hun slaap praten zijn zich daar niet bewust van en herinneren zich er dus ook niks van. Als je partner iedere nacht hardop praat in zijn of haar slaap, kan dat jouw nachtrust ook verstoren. Het praten tijdens de slaap is bij de ene mompelen terwijl het bij de ander volledige zinnen of soms wel hele conversaties zijn. 

Benieuwd wat je er aan kan doen? Je leest het verderop in dit artikel!

Komt praten tijdens de slaap vaak voor?

Praten in je slaap wordt ook wel Somniloquy genoemd en behoort tot de slaapstoornis Parasomnie. Dat is wanneer je ongewoon gedrag vertoont tijdens de slaap. Het komt niet heel vaak voor zo'n 5 % van alle volwassenen heeft hier last van en het maakt niet uit of je man of vrouw bent. 

Praten in je slaap komt veel vaker voor bij kinderen, ongeveer 50% praat in de slaap. 


in slaap praten door stress

Wat zijn de oorzaken?

Praten in je slaap kan veroorzaakt worden door:

  • stress;
  • angst;
  • depressie;
  • slaaptekort;
  • alcohol;
  • koorts;
  • te veel indrukken (prikkels) overdag;
  • een meeslepende film of boek.

Daarnaast kan het ook een bijverschijnsel zijn van andere slaapstoornissen zoals: slaapapneu, narcolepsie of night terros. 

Iemand die in de slaap praat kan heel vijandig overkomen of ineens heel boos zijn. Dit is vooral het geval bij mensen die overdag onder druk staan of angstig zijn. Je kan het dan zien als een soort uitlaatklep. 

De wetenschappelijk uitleg is dat je hersenen normaal gezien 2 stofjes aanmaken die ervoor zorgen dat je niet kan bewegen tijdens je slaap. Deze stofjes heten Glycine en GABA (gamma aminoboterzuur). Normaal gezien zouden hierdoor je stembanden ook uitgeschakeld moeten worden maar bij sommige mensen werkt dit niet (of soms niet) en daardoor ga je praten in je slaap.  

Het heeft niets met dromen te maken

Praten tijdens je slaap heeft niets met dromen te maken maar het kan wel in iedere slaapfase voorkomen. Hoe lichter iemand slaapt, hoe verstaanbaarder diegene is. Dus de slaapfase bepaalt of het alleen mompelen is of dat iemand hele zinnen of zelfs verhalen vertelt. 

Tijdens het dromen is er juist minder kans op praten omdat de slaapfase waar je dan in verkeert praten onmogelijk maakt. 


Is praten tijdens je slaap schadelijk?

Nee, het is niet schadelijk, maar het kan wel sociale gevolgen hebben voor diegene die praat. Je kunt je schamen of je durft niet bij iemand te blijven slapen omdat je bang bent dat je rare dingen gaat zeggen. Voor de bedpartner kan het de nachtrust ook verstoren. Het kan dan helpen om te slapen met oordopjes. 

numsy-siliconen-oordoppen


Ga DIRECT naar de GEHEIME KORTINGSPAGINA


numsy-kortingscode


Zie hier dat de kortingscode is toegepast:  

numsy-kortingscode-verzilveren-earplugs-trasparantOplossingen voor slaappraters

Omdat stress, angst en de indrukken van de dag een grote invloed hebben, is het van belang dat je ontspannen bent voordat je naar bed gaat. Hier zijn allerlei manieren voor zoals bijvoorbeeld yoga, gedachten van je afschrijven, meditatie of een warm bad. Ook een goede slaaphygiëne er op nahouden zal je hierbij kunnen helpen. 

Heb je nu heel erg veel last van praten in je slaap en komt dit bijna of iedere nacht voor dan kan je dit overleggen met je huisarts of een verwijzing krijgen naar een slaapkliniek. 


Vond je dit artikel waardevol en heb je na het lezen van dit artikel nog vragen, tips of aanvullingen? Wees dan vrij om een reactie achter te laten. Dit word gewaardeerd.

 arrow-down

Over de schrijver
Als slaapdeskundigen en slaapcoaches hebben wij ons de afgelopen jaren verdiept in wat er zoal nodig is om een goede slaper te worden, met als resultaat een betrouwbaar en persoonlijk slaaptraject. Wij vinden dat slecht slapen geen onderdeel van jouw identiteit zou moeten zijn en dat niemand zich zou moeten neerleggen bij een slecht slaappatroon. Blijf niet rondlopen met het gevoel dat goed slapen niet voor jou is weggelegd. We geloven dat er voor iedereen een passende oplossing is. Wij staan klaar voor jou, je bent niet alleen en we helpen je graag om een goede slaper te worden en (weer) te genieten van slapen.
Reactie plaatsen