menstruele-cyclus-slaap

Slaap en de menstruele cyclus

Slaap en de Menstruele Cyclus

Minder goed slapen past in het rijtje van klachten die vrouwen ondervinden voor en tijdens hun menstruatie.

Zo neemt de lichaamstemperatuur na de ovulatie gemiddeld een halve graad toe en dit is voldoende om de slaap nadelig te beïnvloeden.

Vrouwen hebben sowieso meer emotionele dromen en hebben vaker nachtmerries dan mannen, maar vlak voor en tijdens de eerste dagen van de menstruatie gaat het er vaak nog wat heftiger aan toe. Dit zou volgens onderzoekers ook te maken hebben met de reeds genoemde verhoogde lichaamstemperatuur.

De spijsvertering is ook vaak van slag, wat resulteert in klachten als een opgeblazen gevoel, misselijkheid, obstipatie en buikkrampen. Dit alles in combinatie met vaak extreme trek en zin in lekkers.

Door de angst voor doorlekken, vooral wanneer een vrouw last heeft van hevig bloedverlies, kan het gebeuren dat je ’s nachts vaker je bed uitgaat. Ook omdat je dan vaker moet plassen.

Doordat de hormonen vele lichaamsprocessen in gang zetten is de menstruatiecyclus voor veel vrouwen sowieso geen pretje, daarbij komt dus nog dat het helaas van grote invloed kan zijn op het slaappatroon.


Wil je meer informatie over de overgang? Check dan dit artikel: Slecht slapen in de overgang!
Reactie plaatsen