slaapproblemen-bij-ouderen-1

Wat zijn slaapproblemen bij ouderen?

Slaapproblemen en slaapstoornissen komen vaker voor bij ouderen.

Naarmate mensen ouder worden krijgen ze steeds meer moeite met slapen. Dat betekent niet dat ze minder behoefte hebben aan slaap. Ze hebben net zoveel slaap nodig als jonge volwassenen. Het komt door een aantal veranderingen die optreden met het ouder worden: 

 • De slaapkwaliteit en slaapefficiëntie gaan achteruit;
 • De slaap wordt minder regelmatig.

Ouderen leveren vooral in op de Non REM-slaap. Ouderen slapen minder diep en de diepe slaapfase duurt korter. Daarnaast heeft de slaap van ouderen een gefragmenteerd karakter. Ouderen worden 's nachts vaak wakker, gezien hun blaas zwakker wordt moeten ze op het moment dat ze wakker worden ook naar het toilet. Gezien ze dan weer actiever zijn vallen ze vervolgens weer moeilijker in slaap. Tevens is het circadiaans ritme van ouderen vervroegd. Hun melatoninepiek komt eerder waardoor ze vroeg op de avond al de neiging hebben om in te dommelen. Hierdoor neemt de slaapdruk af, waardoor het inslapen later op de avond weer moeilijker wordt. Het vroege circadiaans ritme zorgt er ook voor dat ze vroeg wakker worden, ondanks het feit dat ze onvoldoende hebben geslapen.

Dit is vaak de reden waarom veel ouderen overdag dutjes doen want ze hebben evenveel slaap nodig per dag als jongeren.

Wanneer je ouder worden veranderd ook je lichaam en dit kan allerlei (ouderdom) kwaaltjes met zich meebrengen die ook weer invloed hebben op je slaap.

De volgende klachten zijn gerelateerd aan ouderdom.

 • Slaapapneu;

  Een apneu is de medische term voor een ademstilstand tijdens de slaap. Dit gedurende minstens 10 seconden. Indien er meer dan 10 apneus optreden per uur. Dan spreekt men van een slaapapneu syndroom. Hierdoor daalt het..
 • Slapeloosheid;

  Insomnia ofwel slapeloosheid is een slaapstoornis. Mensen die lijden aan deze stoornis hebben veel moeite om te slapen. Zo kan het moeilijk voor hun zijn om zowel in slaap te vallen als om door te slapen. Mensen met..
 • Restless leg syndroom;

   Restless Legs Syndrome (RLS) Het rusteloze benen syndroom is een neurologische aandoening.  Ze wordt gekenmerkt door een irriterend en branderig gevoel. Alsof er insecten rondkruipen – diep in de..
 • Periodieke Beenbewegingen Van De Slaap (PLMD).


Reactie plaatsen